facebook
instagram

Řezníci radí: Z čeho uvařit guláš?

30. října 2019
Foto: Jakub Dohnálek, Video: We Are productions, s.r.o
Mistr řezník František Kšána z Našeho masa vám poradí, jak vybrat maso na guláš, aby měl přesně takovou chuť, jaká vám vyhovuje. Kuchař Martin Zavoďan přihodí recept.

Vzhůru pro kvalitní maso

Hovězí z plemene čestr, vepřové z přeštíků a uzeniny podle vlastních receptur. Řeznictví Naše maso je místem pro všechny, kteří hledají kvalitní maso od tuzemských chovatelů. Přijďte si nakoupit do Dlouhé ulice.
Sem pro maso

Hovězí guláš můžete uvařit z:

  • kližky – je to masitá a klihovatá partie. Klihovaté části se v omáčce rozpustí a dodají jí sílu. Použijte buď přední, nebo zadní;
  • karabáčku – je méně klihovatý a více masitý;
  • hovězího krku – má v sobě tučné části, které můžete vyříznout, pokud vám nechutnají.

Hovězí guláš podle Našeho masa

Potřebujete:

  • 4 lžíce sádla
  • 1 kg cibule, nakrájené najemno
  • 1 kg hovězího masa
  • 1 l hovězího vývaru
  • ½ krajíce staršího chleba, nakrájeného na kostičky
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžička pepře
  1. Ve větším kastrolu rozehřejte polovinu tuku a dejte opékat cibuli. Kostky masa osolte a opepřete. Až bude cibule opečená dohněda, přidejte k ní maso.
  2. Pomalu opékejte. Kdyby se vám maso připékalo, zlehka ho podlijte vývarem. Zatímco se maso restujte, na menší pánvi si rozehřejte zbytek tuku a opečte na něm kostičky chleba.
  3. Jakmile je maso opečené ze všech stran, přidejte k němu protlak a krátce zarestujte. Podlijte trochou vývaru. Přisypte papriku a znovu krátce zarestujte. Potom zalijte vývarem tak, aby bylo maso ponořené, ale neplavalo.
  4. Přidejte kmín, utřený česnek a osmažený chléb. Hrnec zakryjte pokličkou a pomalu duste, dokud maso nezměkne. Když je maso hotové, přidejte majoránku a ještě krátce provařte. 
  5. Podávejte s knedlíkem nebo čerstvým chlebem.
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme