Z Japonska až do garáže v Broumech. Jaký je příběh pivovaru Matuška?

1. prosince 2023
Foto: Aleš Král
Když se v Pivovaru Matuška začalo v roce 2009 vařit pivo, probíhala veškerá výroba doslova v garáži. Dnes mají Matuškovi velkorysejší prostor, modernější technologie a okolo dvaceti zaměstnanců. A pomalu, ale jistě atakují horní hranici ročního výstavu 10 tisíc hektolitrů, který je řadí do kategorie minipivovarů.

Naším průvodcem byl sládek Adam Matuška, později se přidal i jeho otec Martin. Oba stáli u zrodu pivovaru a vybudovali jej společnými silami. Ukázali nám nejen původní prostory, kde se pivo začínalo vařit a které dnes slouží jako část skladu, ale načrtli i plánované přístavby a vize do budoucna. Samozřejmě nechyběla ani ochutnávka přímo z tanku – například narozeninového piva chystaného na oslavu prvních narozenin Automatu Matuška nebo piva s „lotuskami“, které nápoji dodaly výraznou karamelovou chuť.

Abychom pochopili, jak dalekou cestu Pivovar Matuška od svého vzniku ušel, museli jsme se vrátit na začátek – do doby, kdy se zde vařilo pouhých 500 hektolitrů ročně. Sesedli jsme se okolo stolu v pivovarské šalandě, načepovali si desítku a zaposlouchali se do vzpomínek Adama a Martina Matuškových.

Přes Japonsko do Broum

Po studiích na pivovarnické škole si Martin Matuška vyzkoušel práci v Pražských pivovarech (konkrétně ve Staropramenu) a v pivovaru U Fleků. Po revoluci se seznámil s anglickým gentlemanem, který vlastnil malý pivovar, a vydal se za ním do Británie. A právě tam se zrodil Martinův sen o vlastním minipivovaru – ještě menším než U Fleků. Jenže v té době to bylo nereálné – v Česku žádný minipivovar neexistoval, a tak nebylo kde brát inspiraci, vědomosti a potřebné technologie.

Přesto cesta do Anglie Martina Matušku ovlivnila. Začal pomáhat s budováním pivovarů po celém světě. Nejčastější destinací bylo Japonsko (Martin během vyprávění vytáhl z rukávu řadu zábavných historek, ale i několik japonských slovíček), Jižní Korea, Dánsko nebo Tunisko. Zpátky do Česka ho přilákal až nově zbudovaný Klášterní Pivovar Strahov, kde Martin působil jako sládek. A právě tady definitivně dozrála jeho touha po vlastním pivovaru.

Family business

Že se sen proměnil ve skutečnost, je opět zásluha rodiny. Tentokrát syna Adama Matušky, který taktéž vystudoval pivovarnickou školu. Svépomocí spolu proměnili garáž usedlosti v Broumech, kam jezdili z Prahy „na chalupu“, v pivovar. První várka speciálního spodně kvašeného piva se uvařila 13. dubna 2009.

Vcelku kuriózní je, že první kontrakt měli Matuškovi podepsaný ještě před zahájením výroby. Jejich vůbec prvním odběratelem se stal pražský pětihvězdičkový hotel Augustine, kde mají pivo z Pivovaru Matuška v nabídce dodnes. Kopie smlouvy má čestné místo na stěně návštěvnické místnosti pivovaru.

Velkým milníkem v historii pivovaru bylo uvaření Raptoru, jednoho z prvních piv typu IPA v Česku. Následovala piva jako California, Zlatá Raketa či Apollo Galaxy, díky kterým se Pivovar Matuška zapsal do širšího povědomí. Tři roky po spuštění provozu tak řešili potřebu rozšíření výroby a nové varny. Ani ta však brzy kapacitně nedostačovala, a tak Matuškovi přemýšleli co dál.

Logo Pivovaru Matuška

Zatímco Adam Matuška jde v otcových šlépějích, jeho starší bratr Jakub vystudoval Akademii výtvarných umění v Praze a je jedním z nejuznávanějších českých výtvarníků. Působí pod pseudonymem Masker a jeho díla vycházejí z graffiti a street artu. Kdo jiný by tedy měl navrhnout vizuální podobu a logo rodinného pivovaru? Základem se stalo písmeno M, v němž se odehrává celý pivní příběh krok za krokem. S Maskerovou tvorbou se můžete setkat i v Ambiente – Jakub Matuška je totiž autorem kapří ilustrace na letošních dárkových poukázkách.

View post on Instagram
 

Čertovy obrázky a Dva kohouti

Souseda Matuškových bohužel nepotkal zrovna šťastný osud a v kartách prohrál střechu nad hlavou. Matuškovi dům odkoupili a vybudovali v něm výrazně větší varnu (byť i ta už přestává dostačovat) a řadu pivních tanků, ve kterých pivo dozrává.

O původní varně se Adam Matuška jednoho dne zmínil před mistrem výčepním Ambiente Lukášem Svobodou. Slovo dalo slovo, starý pivovar se v Broumech rozřezal, převezl do Prahy a znovu se sestavil. Vznikl pivovar s výčepem Dva kohouti, který otevřel v roce 2018. Jeho vrchním sládkem se stal Lukáš Tomsa, který se naučil řemeslu právě v Pivovaru Matuška.

V Broumech se mezitím dále rozšiřovalo. Přistavěla se budova, která ukrývá přístroj k nadrcení sladu, další tanky a sklad, nejnovějším přírůstkem je poloautomatická stáčírna. V plánu je laboratoř a také větší zpřístupnění areálu místním.

Svou první hospodu však Matuška neotevřel v Broumech, ale v Praze. Hned u zastávky Hradčanská přesně před rokem vyrostl Automat Matuška. Nahoře je výčep a kuchyně, v suterénu pak pokusný nanopivovar. I ten se stal dějištěm jedné z lekcí kurzu Maximum o pivu – účastníci si zkusili uvařit pivo dle vlastní receptury a již brzy ho ochutnají.

Také se chcete o pivu dozvědět první poslední? Přihlaste se do dalšího běhu celoročního kurzu Maximum o pivu.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.