facebook
instagram

Zaoblené tvary i roztančená světla. Jak vypadá Brasileiro Slovanský dům po rozsáhlé rekonstrukci?

Interiéru dominují barevné závěsy ze studia Najbrt.
30. října 2025
Foto: Marek Bartoš
Brasileiro Slovanský dům, jedna z nejstarších a nejoblíbenějších restaurací Ambiente, prošla po více než deseti letech rozsáhlou rekonstrukcí. Nový interiér má přinést lehkost, čistotu a umělecký rozměr, aniž by ztratil brazilskou atmosféru. Na proměně se podílelo architektonické studio Qarta a grafické Studio Najbrt.

Brazilská restaurace s tepem velkoměsta

Maso z grilu na dřevěném uhlí, brazilské sushi nebo výběr ze salátového baru si užijete v tradičním stylu „sněz, co zmůžeš”. Na oběd i večer. Zastavte se v centru města a ochutnejte churrasco, maso připravené na otevřeném ohni. Co všechno na vás čeká v Brasileiru ve Slovanském domě?
Objevte Brasileiro

„Chtěli jsme prostoru dodat čistotu, lehkost a zároveň zvýraznit dominanty, jako je bar, vinotéka a salátový bar. Velký důraz jsme kladli i na komfort hostů – od odhlučnění a vzduchotechniku po příjemné přírodní materiály,“ říká manažer restaurace Tomáš Podolský.

Architekti Jiří Řezák, Jakub Čížek a Pavla Sukaná ze studia Qarta vsadili na jednoduchost a návrat k čistým tvarům. „Snažili jsme se prostor očistit od předchozích nánosů a vytvořit prostředí, kde se hosté budou cítit pohodlně, ale zároveň je obklopí prvky odkazující na živost a dynamiku Brazílie,“ vysvětluje Čížek.

Dominantou interiéru se stala světelná instalace ze sklárny Bomma, navržená designérkou Kateřinou Handlovou. Dvě linie zvlněných skleněných tyčí symbolizují tanec a pohyb, zároveň slouží jako orientační prvek

Barevnost prostoru doplňují závěsy s geometrickými ornamenty a graficky pojaté akustické obklady od Studia Najbrt. O lepší akustiku se postarají také nové reproduktory od firmy 440 audio, které jsou chytře zabudované v liště v obloucích na stěnách. 

Prim hrají přírodní materiály

Srdcem restaurace zůstává samoobslužný salátový bar. Nově dostal zaoblené tvary a je vyroben z kombinace kovu a italského kamene. Proměnou prošel také bar. Barmani tu využívají modulární systému, díky němuž si mohou pracovní plochu přizpůsobovat podle potřeb.

O studiu Qarta 

Qarta Architektura je úspěšné architektonické studio s téměř třicetiletou historií, sídlící v pražském Karlíně. Od svého vzniku v roce 1996 navrhlo pro desítky klientů stovky projektů, z nichž více než sedm desítek už stojí. V týmu dnes působí přes 35 architektů a inženýrů. K nejvýraznějším realizacím patří bytový dům Fragment na Invalidovně, rezidenční komplex DOCK na Palmovce či zimní stadion v Opavě. Aktuálně studio pracuje na proměně stanice metra Českomoravská.

Vinotéka se přesunula z původního skladu do jednoho z oblouků a stala se prosklenou dominantou s kapacitou přes 1200 lahví. Hosté tak mají vína doslova na očích. 

K celkové proměně přispěly i kvalitní materiály a detailní řemeslné zpracování – od betonové podlahy, ručně vyrobené technikou stěrky, přes židle od výrobce Artisan z Bosny a Hercegoviny po jídelní stoly a další truhlářské a zámečnické prvky z české firmy eTruhlárna. Dále se rozšířila kuchyně, do které se částečně přesunula přípravna sushi, zrekonstruovaly se toalety a obnovil se druhý přístup z horní části restaurace. Hned u vchodu má také nové stanoviště hosteska, a tak se může o pohodlí hostů starat ještě lépe.

Součástí rekonstrukce je i nová vizuální identita

V neposlední řadě Studio Najbrt připravilo novou vizuální identitu včetně loga, menu a papírových koleček, kterými hosté dávají najevo, jestli chtějí nosit další jídlo, nebo mají pauzu. Tento styl se postupně začne objevovat i v Brasileiru U Zelené žáby.

Samotná rekonstrukce proběhla rekordně rychle, od 14. srpna do 19. září. „Byla to obrovská výzva. Díky skvělé spolupráci a nasazení všech zúčastněných – od architektů po řemeslníky – se vše podařilo.Teď se nejvíce těšíme na nové příběhy, které u nás začnou psát hosté,“ uzavírá Tomáš Podolský.

Jak probíhala rekonstrukce?

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme