Vychází kniha o michelinské restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise

La Degustation: Michelinský zážitek v centru Prahy

Restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise, průkopnice moderní české gastronomie a držitelka michelinské hvězdy, má vlastní knihu. Sepsala ji spisovatelka Blanka Datinská, která během dvou let práce vedla desítky rozhovorů, například se šéfkuchařem Oldřichem Sahajdákem, s týmem restaurace, dodavateli a dlouholetými spolupracovníky.
Blanka strávila čas v kuchyni a zachytila zákulisní momenty, které běžně zůstávají hostům skryté. „Kniha nevznikla z iniciativy restaurace, ale z potřeby zaznamenat její přesah, její přínos české gastronomii a společnosti,“ popisuje autorka a pokračuje: „Měla jsem příležitost podívat se do minulosti, která nám dneska připadá až neuvěřitelná. Přitom od otevření restaurace uběhlo ‚jen‘ devatenáct let.“
Knižní dokument
Kniha obsahuje také recepty inspirované kuchařkou Marií B. Svobodové. Ty odkrývají, jak se na adrese Haštalská 18 zachází s chutí, surovinami a sezónou. Nejde ovšem o kuchařku, je to dokument o průkopnictví, vytrvalosti a respektu.
Připomíná, jak La Degustation jako první v zemi zavedla výhradně degustační menu a dokázala, že koprovka, svíčková i španělský ptáček mohou stát na světovém piedestalu. V roce 2012 pak restaurace získala michelinskou hvězdu.

Kniha o La Degustation Bohême Bourgeoise

„Každá kapitola má svůj význam a doplňuje se s ostatními, ale jednu z nich bych přece jen zdůraznila. Nazvala jsem ji Škola a je plná výpovědí a svědectví o tom, že La Degustation ‚vyučila‘ spoustu kuchařů a číšníků. I tím přispěla k lepší gastronomii v Česku,“ doplňuje Blanka osobní dojmy.
Autentickou atmosféru podtrhují fotografie dvorního fotografa restaurace Honzy Zimy a grafický design od Zuzany Lednické ze Studia Najbrt. „Protože s La Degustation spolupracuji už dlouho, věděla jsem, na čem je možné koncept knihy postavit. Dlaždice se jako důležitý prvek interiéru propisují i na obálku knihy, kde je jejich rastr vyražen do černého hrubého plátna. Layoutem jsem pak chtěla zdůraznit přístup samotných aktérů knihy, jejich důslednost, náročnost až radikalitu v přístupu k vaření,“ vypráví Zuzana Lednická.
O autorce
Knihu napsala spisovatelka a redaktorka Blanka Datinská. Rozhodla se k tomu v roce 2023. Čerpala z rozhovorů a živých vzpomínek, z archivních materiálů a receptářů, ale i z vlastní zkušenosti v kuchařském rondonu a v týmu La Degustation Bohême Bourgeoise – při sbírání informací a slov si mimo jiné hrála na kuchařku. To proto, aby mohla popravdě vypovídat, co se vaří a prožívá v Haštalské 18. Od první až do poslední kapitoly psala z lásky k české kuchyni, k české zemi a jejím lidem. S úctou ke své předchůdkyni Marii B. Svobodové.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.