facebook
instagram

Degustační rada rozhodla. Na čepu Pultu se objeví čtyři nové ležáky

3. října 2025
Foto: Kateřina Antoš
Při příležitosti čtvrtých narozenin pivního baru Pult byla odhalena nabídka ležáků pro nadcházející rok. O výběr se opět postarala degustační rada. Pro následující rok zvolila Antošův ležák (Pivovar Antoš), Krasohled (létající pivovar Falkon), Místní ležák (Dva kohouti) a Vycpanou vydru (Černokostelecký pivovar). Novinky na čepu doplní stálice Budějovický Budvar a Plzeňský Prazdroj.

Pult: Pivní bar, kde o pivu víme vše

Pult je jediné místo, kde ochutnáte dokonale ošetřený český ležák hned z šesti pivovarů. Díky našim zkušenostem a technologii umíme dát stejnou péči jakémukoliv pivu na čepu. Zkuste pivo i jinak – Degustace u kulatého stolu vás vezme do hloubky chutí, zážitek Lahváč vás pobaví.
Víc o Pultu

Od svého otevření v roce 2021 nabízí Pult šest perfektně ošetřených a čepovaných ležáků na jednom výčepu. Dva z celkového počtu kohoutů trvale obsadily národní pivovar Budějovický Budvar a Plzeňský Prazdroj, otec ležáků v Česku. K nim se každý rok vybírají čtyři další, přičemž hlavním kritériem je jejich pitelnost. 

O tom, které ležáky se budou v Pultu následující rok čepovat, rozhoduje tzv. Degustační rada. V jejím čele stojí generální manažerka Pultu Tereza Pospíšilová, k níž se pravidelně připojují také výčepní, sládci, gastronomičtí odborníci i štamgasti. Celkový počet se letos rozrostl na šestnáct členů.

Pečlivý výběr a celoroční práce

Stejně jako v předchozích letech přihlašovaly své ležáky přímo pivovary. I tento rok byl z jejich strany velký zájem, a tak musela degustační rada ochutnat hned dvacet vzorků. Výběr nových ležáků ale není záležitostí pouhých dvou dní, během nichž rada zasedá. 

„Jedná se o celoroční aktivitu. Přihlášky jsme spustili hned po novém roce, během jara jsem všechny pivovary navštívila, abych jim Pult detailněji představila, a nyní mě čeká opětovná návštěva čtyř vítězných pivovarů. Tentokrát s sebou vezmu i naše výčepní, aby se podrobně seznámili s daným pivovarem a jeho pivem, které si pak hosté vychutnají u nás na čepu,“ upřesňuje Tereza Pospíšilová, která koordinuje činnost degustační rady a zajišťuje kontakt s pivovary.

Degustační rada se schází přímo v Pultu. Členové dostávají vzorky načepované ze zdejšího výčepu, ve stejné teplotě a sklenicích, v jaké se pak pivo servíruje hostům. Pivo tak dostávají za totožných podmínek a v kondici jako za běžného provozu podniku. 

Na rozdíl od hostů však netuší, jaký ležák před nimi zrovna stojí – degustace probíhá naslepo. U každého vzorku se hodnotí vůně, chuť, hořkost, říz a především pitelnost, která je rozhodujícím kritériem. 

Kdo vyhrál?

V letošním ročníku u degustační rady nejlépe obstály: 

  • Antošův ležák z Pivovaru Antoš, 
  • Krasohled z létajícího pivovaru Falkon, 
  • Místní ležák z karlínského pivovaru Dva kohouti a 
  • Vycpaná vydra z Černokosteleckého pivovaru. 

S výjimkou Místního ležáku, jenž se na výčep Pultu vrací po roce, se jedná o nováčky, které zdejší hosté budou moct ochutnat vůbec poprvé. „Tento rok se opět sešla skutečně silná sestava a rozhodování nebylo vůbec jednoduché. Ale věřím, že výsledná čtveřice přesvědčí hosty stejně jako nás,“ dodává Tereza Pospíšilová.

Pivovar Antoš

Antoš, malý řemeslný pivovar ze Slaného, vznikl v roce 2010, a navázal tak na pivovarskou tradici královského města Slaný, která sahá až do 16. století. Nová moderní kapitola pivovaru se začala psát v roce 2021 s novými provozovateli. Antoš ve své současné podobě představuje splněný sen dvou lidí z velkého pivovaru, kteří chtěli mít svůj malý pivovar. 

Místní sládci rádi experimentují a pivovar se díky jejich invenci může každý rok pochlubit až 50 unikátními druhy piv nejrůznější pivních stylů od ležáků přes parádní ejly až po variace kyseláčů, stouty i portery. Na čep Pultu teď míří Antošův ležák – pivo s plnou chutí a příjemně výraznou hořkostí.

Černokostelecký pivovar

Černokostelecký pivovar navazuje na tradici sahající do roku 1489, kdy město získalo právo vařit pivo. Dnešní areál vznikl po požáru v první polovině 19. století a následně se dočkal zásadních rekonstrukcí. Po znárodnění ale jeho význam upadal, až byla v roce 1987 uvařena poslední várka. 

Nový život mu díky odkoupení vdechla společnost Dej Bůh štěstí a v roce 2007 zde bylo otevřeno i Národní muzeum pivovarnictví. Výroba piva se obnovila o dva roky později a od roku 2018 je pivovar kulturní památkou. Do Pultu zamířila jejich Vycpaná vydra – plný, chmelený a výrazně sladový ležák.

View post on Instagram
 

Dva kohouti

Pivovar s výčepem Dva kohouti vznikl v roce 2018 v pražském Karlíně jako místo, kde se setkává tradiční pivovarské řemeslo s moderními standardy. Jeho zakladateli jsou sládek Adam Matuška a mistr výčepní Lukáš Svoboda pod záštitou skupiny Ambiente. Prostor bývalé autodílny se díky nim proměnil v podnik, který jako jeden z mála propojuje výčep i výrobu. 

Dva kohouti se pod dohledem vrchního sládka Lukáše Tomsy nebojí experimentovat s technikami, surovinami či styly. Vlajkovou lodí pivovaru a nově i součástí výčepu Pultu je Místní ležákdvanáctistupňové pivo plzeňského typu se svěží, vyváženou chutí a čistou hořkostí.

Pivovar Falkon

Falkon vznikl v roce 2012 jako takzvaný létající pivovar, za kterým stojí sládek Jakub Veselý. S vařením piva začal již ve 13 letech v rodném Žatci, později vystudoval technologii piva. Ačkoli k vaření piva využívá kapacity minipivovarů svých kolegů a přátel, rychle se zařadil mezi výrazná jména české pivovarnické scény.

Původně se soustředil především na svrchně kvašené ejly, v současnosti se věnuje také tradičnímu českému ležáku. Degustační radu Pultu si získal svým Krasohledem – světlým českým ležákem z humnového sladu z Kounic a žateckého chmele z ekologického zemědělství, který dnes tvoří nadpoloviční většinu výstavu pivovaru Falkon.

Další čtení o Pultu

Chcete si přečíst další doušek z pivního světa? V pivním baru Pult ví o českém národním nápoji první poslední. A vy můžete také.
Ponořím se do pěny
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme