Jaké pivo k masu, rybě i zelenině? Díky tipům z Pultu pozvednete každé letní menu

Pult: Pivní bar, kde o pivu víme vše

Ryby: Lehké osvěžení s asijským nádechem
K jemným rybám se nejlépe hodí piva, která nepřebijí jejich delikátní chuť. Tereza by proto sáhla po Akiře z pivovaru Falkon.
- jedenáctka
- světlý ležák (lehký japonský ležák)
Akira je řemeslné pivo, které se dokonale páruje nejen s asijskou kuchyní. Má svěží, maximálně prokvašené tělo se sametově hladkým chuťovým profilem díky rýžovým vločkám, které ho dělají lehčím a lehce zakaleným. Jemná, příjemně aromatická chmelovost českých chmelů Mimosa a Saaz Shine po napití významně redukuje výrazné chuťové profily asijských pokrmů, osvěžuje chuťové pohárky a vybízí k dalšímu debužírování.
Mořské plody (krevety): Kyseláč pro maximální svěžest
K mořským plodům, obzvlášť ke krevetám, se skvěle hodí osvěžující a lehce kyselá piva. Tereza proto vybrala sour bezinka a limeta z pivovaru Obora.
- dvanáctka
- světlé kyselé ovocné pivo (Philadelphia sour)
Sour od Obory je velmi osvěžující, s příjemnou kyselostí a svěžestí limety, jejíž projev ucítíte až na konci. Má výraznou chuť a voní jako bezový květ, který se v pivu maceroval na konci chmelovaru. Je nefiltrované, nepasterizované a koupit si ho můžete celoročně.
Vepřové: Hybrid pro plnost i aroma
K vepřovému masu, které si žádá něco lehčího, ale zároveň voňavějšího, se hodí specifické spojení. Tereza vám doporučuje kouknout se po ležáku Sumo Sea Snake od létajícího pivovaru Chroust.
- jedenáctka
- ležák (West Coast Lager)
Toto pivo je hybridem mezi ležákem a West Coast IPA. Z ležáku si bere až neskutečnou pitelnost a plnost, zatímco z West Coast IPA chmelení, čistý chuťový profil a aroma. Na studené chmelení byly použity chmely Mandarina Bavaria (který je u pivovaru čím dál více oblíbený), Juno a voňavá klasika Idaho 7.
Hovězí: Exotický saison s komplexními tóny
K hovězímu masu, které snese výraznější a komplexnější chutě, se hodí něco speciálního. Tereza volí Japan Saison z pražského pivovaru Vik.
- dvanáctka
- světlý Saison (belgický styl piva)
Tento lehký a osvěžující saison inspirovaný Japonskem s rýží, infuzovaný ananasem, yuzu, kardamomem, jasmínovými květy a kalamansi, je velmi lehce pitelný. Patří do kategorie piv farmhouse, které se vyznačují kořenitou, osvěžující chutí – je lehce cítit po pepři a hřebíčku. Ovocná linka je citrusová, ale pozor, nejde o kyseláč. Svěží citrusové noty yuzu a šťavnatého kalamansi společně s ananasem dodávají pivu příjemnou kyselost a exotický charakter a dokonale souzní s květinovými tóny jasmínu. Suchý závěr vás povzbudí k dalšímu ochutnávání.
Kuřecí: Šťavnatá broskvová NEIPA
Ke kuřecímu masu, zvlášť grilovanému, se skvěle hodí letní, šťavnaté a ovocné pivo. Tím je NEIPA Léto z pivovaru Clock z Potštejna, což dokazuje už přímo svým názvem.
- dvanáctka
- broskvová kyselá NEIPA (infuzovaná broskvovou šťávou)
Toto pivo dozrávalo na broskvích, je lehce nakyslé se silnými tóny broskví. Je světlé plné, nefiltrované a nepasterizované, s chmely Galaxy a Rakau.
Zelenina: Bylinkový Gose s pikantním nádechem
K zelenině, která si žádá lehčí a minerálnější doprovod, je ideální netradiční spojení, třeba jako Grasshopper – Spiced Gose z pivovaru Elektrárna, který spadá pod Plzeňský Prazdroj.
- devítka
- světlé svrchně kvašené nefiltrované pivo (styl Gose).
Sám pivovar popisuje devítku takto: „nečekaný zážitek jako setkání s kobylkou na orosené louce“. Pivo je svěží, minerální, lehce pikantní s jemně kyselým základem ve stylu Gose. Je infuzované citronovou trávou, bílým kampotským pepřem od Pepper Field a koriandrem, s přídavkem špetky soli.
Sýry: Bublinky a třešně pro komplexní zážitek
K sýrům, které si žádají bublinky a zajímavou ovocnou notu, Tereza zvolila divoké pivo Femme Fanale od pivovaru Wild Creatures, které dozrálo s višněmi.
- čtrnáctka
- sour Cherry Wild Ale (Wild Ale)
Višňový wild je vždycky vzrušující záležitost, do Femme Fanale se ale člověk zamiluje hned. Na každý litr bylo použito 200 gramů čerstvých moravských višní odrůdy Fanal, které zaručují úžasné višňové aroma a chuť, a zároveň stále nechávají prostor pivu samotnému. To navíc dozrávalo v dubovém sudu.
Grilovaný ananas: Dezertní stout s karamelovým nádechem
K sladkému grilovanému ananasu se hodí pivo, které samo o sobě funguje jako dezert. Tím je Tama z chorvatského pivovaru The Garden Brewery.
- osmnáctka
- Imperial Stout
Tama spojuje intenzivní chutě hořké čokolády, slaného karamelu a sušenkového základu. Každý doušek je bohatý, sametový a dokonale vyvážený – ideální pro chvíle, kdy si chcete dopřát něco extra.
Bavorská klobása: Klasika s plnou pšeničnou chutí
K tučným klobásám, jako je bavorská, se skvěle hodí lehčí, ale plné pivo s klasickými tóny. Ideální je proto klasika Goldie z pivovaru Clock.
- jedenáctka
- světlé pšeničné pivo (Weizenbier)
Goldie nabízí čistou charakteristiku pšenice s tóny hřebíčku a banánu. Chuť je plná a hořkost slabá. Obsahuje 60 % pšeničných sladů a chmel Žatecký poloraný červeňák (Saaz).
Burger: Šťavnatá Session Hazy IPA
K burgeru, který je často tučnější, se hodí pivo, které je šťavnaté, ale zároveň pitelné. Tereza doporučuje Linx od létajícího pivovaru Černý Potoka, který je známý svými přímočarými pivy.
- jedenáctka
- Session Hazy IPA
Toto pivo je lehčí, s tóny broskví, manga a citrusů. Byly v něm použity chmely Krush, Mosaic a Citra.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.