facebook
instagram

Slzy svatého Vavřince, česká klasika a nealko Krystus. Pivní tipy milovnic piva z Ambiente

Tereza Pospíšilová z pivního baru Pult.
18. června 2025
Foto: Jakub Zeman
Pokud patříte k milovníkům piva a rádi objevujete nové chutě, nebo se jen chcete přesvědčit, že jste na pivo opravdoví fajnšmekři, jsou na správné stránce. Ženy výčepní z Ambiente se s námi podělily o to, jakým pivem nejraději hasí chuť i žízeň po práci.

Pivní procházka malebnou Prahou

Na Hrad, nebo k Tygrovi? Spojte prohlídku pražských památek se skvělým pivem, jídlem a zábavou.

Zveme vás na pětihodinovou prohlídku Prahy vedenou profíky z gastronomie, při které vás protáhnou částí pražské „pivní zoo“. Těšte se na tematickou procházku, na které můžete jíst a pít, co hrdlo ráčí. Okouknete Pražský hrad, projdete se po Malé Straně, Karlově mostě a Starém i Novém Městě a na závěr si sami vyzkoušíte čepování piva. Trasa měří zhruba tři kilometry, startuje se před hospodou U Černého vola a celou dobu se jde jenom z kopce.
Vidíme se U Černého vola!

Lucie Janečková, hlavní výčepní Ambiente a lektorka Institut PIVO 

Ačkoliv se Lucka na plný úvazek věnuje péči o ikonický český ležák – čepovanou plzeň, v létě si ráda vychutná i ovocné kyseláče. Které pivovary patří mezi její oblíbence? 

„Za mě rozhodně cokoliv od Obory, občas sáhnu po Antošovi. Kyseláč proto, že je svěží, a to mám v létě ráda.“

Tereza Pospíšilová, generální manažerka Pultu 

Nejrůznějším pivním stylům se naopak věnuje generální manažerka pivního baru Pult. Na čepu tam najdete vždy šest – degustační radou pečlivě vybraných – ležáků a několik speciálů. Lednice pak skýtají desítky dalších pokladů z pivního světa. Proto není divu, že i ve volném čase jsou Terčiny chutě na pivo pestrobarevné: 

„Na žízeň za mě určitě poctivý ležák, momentálně u mě vyhrává Únětická 12, je skvěle pitelná s hořkostí tak akorát jak mám ráda. Pokud si chci ale něco vychutnat a jen lehce popíjet, třeba i při nějaké zvláštní příležitosti, tak je to určitě lambik a konkrétně skvěle vybalancovaný Tears of St. Laurent od Wild Creatures.

Název spontánně kvašeného piva Tears of Saint Laurent je odvozený od odrůdy hroznů Svatovavřineckého (pozn. red.: anglicky Saint Laurent), které v pivu sládková Jitka nechává kvasit, a taky od Perseid, kterým se prý na Moravě říká Slzy svatého Vavřince, v překladu Tears of Saint Laurent.

Ivona Nedúchalová, výčepní Lokálu Dlouhááá

Ivona Nedúchalová, finalistka soutěže Pilsner Urquell Master Bartender a jedna ze skvělých výčepních v Lokále Dlouhááá, má jasno: 

„Nedám dopustit na Plzeňský Prazdroj, pivo z Plzně. Chutná mi, protože je to nejlepší ležák na světě a taky proto, že je už více jak 180 let vařený stejným způsobem. Nejraději si Prazdroj vychutnám tam, kde ho podávají správně ošetřený a hlavně dostatečně vychlazený, jako u nás v Ambiente. Podle mě se hodí ke každému jídlu i příležitosti. Osobně si ho dám ráda i k dezertu, protože tak krásně vynikne jak sladká chuť dezertu, tak  hořká chuť piva.“

Magdalena Hoppová, výčepní Pultu

Výčepní Magda Hoppová se stejně jako její kolegyně Tereza skvěle vyzná v klasických i divočejších pivních stylech. Když má ale volno od práce, ráda hasí žízeň i chuť českým ležákem

Konkrétně Desítkou z Pivovaru Matuška. „Je to dost komplexní pivo, desetistupňové, takže v létě dobrá volba. Baví mě její pitelnost a plnost, zároveň má pořád příjemnou vyšší hořkost, což u piv obecně vyhledávám. Je vždycky trochu těžší trefit a uvařit fakt dobrou desítku a tady si myslím, že se to povedlo. Hodí se ke všemu a ráda si ji dávám na dvorku u Dvou kohoutů.“

Tip navíc: Barbara Kytková, redaktorka Jídlo a radost, milovnice piva

Milovníci piva se v Ambiente najdou, nepřekvapivě, i v řadách marketingu. Velkou pivní turistkou je redaktorka Barbara Kytková, která za svým oblíbeným nápojem nejraději cestuje na terénním kole. Po vyšláplém kopci je pro ni největší odměnou: 

„Už několik let nedám dopustit na piva z pivovaru Zichovec. Doporučuju je, kudy chodím, ať už jde o voňavou NEIPU Juicy Lucy, nebo moji oblíbenou dvanáctku Mosaic ve stylu american pale ale. Stejný styl piju ráda i od potštejnského pivovaru Clock, který navíc vyniká i v nealku – zbožňuju jejich Krystuse, kterým se můžete zchladit u Dvou kohoutů. 

Z domovského Břevnova si často zajdu na čepovanou osmičku do klášterní sýpky, nebo na poctivou plzeň do Kuchyně.

A na závěr jeden tajný tip: Jahodový porter z německého pivovaru Bergquell-Brauerei Löbau. Čepují ho v Kocourovi ve Varnsdorfu a rozhodně stojí za výlet. To musíte zkusit!“

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme