Letní průvodce pivními styly. Čím se vyznačuje Session NEIPA a jaké Witbier stojí za ochutnání?

Pult: Pivní bar, kde o pivu víme vše

Session IPA
Session IPA je lehčí a „pitelnější“ verze klasické India Pale Ale (IPA). Vznikla jako odpověď na trend chmelených piv, která ale někdy bývala příliš silná na delší sezení v hospodě nebo na celovečerní popíjení. Obsah alkoholu je obvykle mezi 3 až 4,5 %. Typická je příjemná chmelová vůně a jemná hořkost, často s citrusovými, tropickými nebo pryskyřičnými tóny. Tělo je lehčí až střední, může mít sušší zakončení. Barva je světlá až lehce zlatavá.
„Pocit v ústech po napití je osvěžující, konzument by měl mít chuť se napít znovu a znovu. Tohle pivo je vhodné pro ty, kdo mají rádi chuť moderních chmelových piv, ale nechtějí vysoký obsah alkoholu. Skvělá volba na léto, grilování, festivaly, … – prostě tam, kde si chcete dát víc než jedno pivo,“ popisuje Tereza Pospíšilová.
Z tuzemské produkce pak doporučuje vyzkoušet:
- Virgo 11° (pivovar Černý potoka)
- Metropolitan 12°(Pivo Falkon)
- Nevada 12°(Beer Factory)
- Léto 2025 10°(Sibeeria Brewery)
Ze zahraničních piv podle Terezy Pospíšilové stojí za to:
- Dead Pony Club ze skotského pivovaru BrewDog
- Go to IPA z amerického Stone Brewing
- Evergreen z dánského pivovaru Mikkeller
Session NEIPA
Session NEIPA (Session New England IPA) je lehká, méně alkoholická verze New England IPA – piva, které je výrazně chmelené, šťavnaté, ale na rozdíl od klasické IPA má nižší hořkost a je zakalené. Také Session NEIPA mívá obsah alkoholu mezi 3 až 4,5 %. Barva je zakalená až mléčná, často bývá zlatá až světle oranžová. Vůně a chuť tohoto piva je intenzivně ovocná, často ucítíte mango, ananas, citrusy, broskev nebo žlutý meloun. Tělo je lehké až střední a díky použití ovesných vloček také „hedvábné“. Hořkost u session NEIPA je nízká a pocit v ústech šťavnatý, jemně zakulacený a svěží.
„Tohle pivo je vhodné pro ty, kdo milují NEIPY, ale chtějí nižší obsah alkoholu a vyšší pitelnost. Ideální „celodenní IPA“ bez těžkosti – na léto, k bazénu, na festivaly,“ dodává Tereza.
Mezi její favority patří:
- Pool Party 8° (Pivovar Chroust)
- Session NEIPA 12° (Pivo Čestmír)
- Trudi 9° (Pivovar Clock)
- Crush on Elani 12° (Pivovar Antoš)
Ze zahraničí jsou hned dva španělští zástupci:
- Soup IPA ze španělského pivovaru Garage Beer Co
- Freshhh IPA rovněž ze Španělska, tentokrát z pivovaru SOMA Beer
- Crowd Control z rumunského Hop Hooligans Brewery
Juicy Pale Ale
Juicy Pale Ale je moderní a velmi oblíbený pivní styl, který kombinuje lehkost klasického Pale Ale s intenzivní ovocnou chutí a vůní známou z NEIPA. Obsah alkoholu je obvykle mezi 4 až 6 %. Barva je zlatá až lehce zakalená oranžová. Celkově by ve vzhledu měl být patrný zákal, ačkoli ne tolik jako u NEIPA.
Jde o velmi výrazně ovocné pivo, aroma a chuť je tak typicky cítit po tropickém ovoci, citrusech, broskvích, mangu nebo ananasu. Tělo Juicy Pale Ale je střední, šťavnaté, někdy až „hedvábné“. Hořkost je nízká až střední, hladká a zakulacená. Doznívání je většinou krátké, čisté a osvěžující.
„Tohle pivo je vhodné pro pijáky, kteří milují vůni a chuť tropického ovoce, ale nechtějí silné pivo. Současně také chtějí něco šťavnatého, ale ne příliš hořkého. Ideální volba na léto i pro začátečníky v řemeslném pivu,“ upřesňuje Terka.
Chcete-li ochutnat tento styl, sáhněte například po:
- letošní novince Double Trouble 10° (Budějovický Budvar & Pivovar Obora)
- Voltage 12° (Pivovar Matuška)
- Juicy Cat 12° (MadCat)
- Orange Spot 13° (Pioneer Beer)
Neváhejte ani, když natrefíte na:
- RiNo z amerického Epic Brewing
- Pale Ale z britského Cloud Water
- Maz Pale Ale ze švédského Omnipollo
Witbier
Witbier je tradiční belgický pšeničný styl piva, který je známý svou světlou barvou, jemnou zakaleností a kořeněno-citrusovým charakterem. Dále je charakteristický tím, že se do něj přidávají koriandrová semínka, díky nimž má jemnou peprnost, a pomerančová kůra, která dodává citrusovost a svěžest.
Název pochází z nizozemštiny a znamená doslova „bílé pivo“ – právě pro jeho mléčně světlý vzhled. Tu pivo získává díky pšenici a kvasnicím s esterovým a fenolickým profilem. Obsah alkoholu je obvykle mezi 4,5 až 5,5 %. Aroma je jemně kořeněné a citrusové, chuť lehká a osvěžující, mírně nakyslá s kořeněným závěrem. Tělo lehké a střední. Pocit v ústech krémový a hladký. Witbier je vhodný do teplého počasí jako velmi osvěžující nápoj nebo přes den coby nenáročný pivní styl.
Jelikož se jedná o tradiční belgický styl, musím vyzdvihnout především tamní kousky, a to konkrétně ty z pivovaru Lefebvre, říká Tereza a doporučuje:
- Hoegaarden Wit
- St. Bernardus Wit
- Blanche de Bruxelles
Z tuzemských pivovarů:
- Witty 12° (Nozib Special Brews)
- Blanche 11° (Pivovar Obora)
- White Cow 12° (Zlatá kráva)
- Swit 12° (Pivo Falkon)
Berliner Weisse
Berliner Weisse je tradiční německý styl piva pocházející z Berlína. Lehké, světlé, kyselé pivo s nízkým obsahem alkoholu (3–5 %) a osvěžující povahou. U čistého berliner weisse je barva velmi světlá, slámová, obvykle lehce zakalená. Chuť je výrazně kyselá a osvěžující, hořkost velmi nízká až žádná.
Tělo má velmi lehké, sušší a šumivé. Sycení je u tohoto piva vysoké, často perlí jako šumivé víno – proto se mu přezdívá „šampaňské severu“. Během procesu vaření lze přidat i ovocnou nebo bylinnou složku, pak má pivo chuť, vůni i barvu po použitých surovinách. Velmi typické jsou maliny, mango nebo maracuja. Toto pivo je vhodné pro milovníky kyselých, lehkých piv a pro ty, kdo hledají osvěžující nízkoalkoholické pivo. V létě nebo jako pivo k lehkým jídlům naprosto ideální.
Z českých pivovarů sáhněte po následujících kouscích:
- Berliner Weisse 10° (Pivovar Libertas)
- Cantaloupe 10° (SQBRU)
- Elektrolít 9° (Pivovar Volt)
- Berliner Weisse Mango & Calamansi White Chocolate 9° (Pivovar Záhora)
Ze zahraničních se ke slovu dostává:
- dánský Mikkeller a jejich Hallo Ich Bin Berliner Weisse Peach
- Mango Colada ze švédského Brewski
- Red & Black Currant z lotyšského Ārpus Brewing Co.
Gose
Gose je starý německý styl kyselého piva, který pochází z města Goslar a později byl populární hlavně v Lipsku. Jeho hlavními rysy jsou kyselost, slanost a kořeněnost, což z něj dělá jeden z nejunikátnějších pivních stylů vůbec. Obsah alkoholu bývá okolo 4 až 5 %. U čistého gose je barva velmi světlá, slámová, často lehce zakalená.
Chuť je výrazně kyselá, lehce slaná a kořeněná. Hořkost velmi nízká až žádná. Typickými surovinami jsou mořská sůl a koriandr, případně laktobacily. Tělo je velmi lehké, sušší a osvěžující. Také u tohoto piva je sycení vysoké, ale na rozdíl od berliner weisse je gose komplexnější a často kulatější. I zde platí, že je možné během procesu vaření přidat ovocnou nebo bylinnou složku, pak má pivo chuť, vůni i barvu po použitých surovinách.
„Lehkost, svěžest a jemná citrusovost dělají z gose perfektní pivo do horkého počasí. Současně se skvěle páruje s jídlem, dobře funguje například s mořskými plody, sushi nebo vyzrálými sýry,” doplňuje Tereza.
Z tuzemských gose pak doporučuje:
- Forest Fruit 12°, jenž vzniklo ve spolupráci pivního baru Pult a Pivovaru Obora
- Botanic 10° (Pivo Falkon)
- Orange Sun 11° (Pivovar Mazák)
- Sage Loop 13° (Chernobeer Brewing Co.)
Mimo české pivovary stojí za ochutnání:
- Tomato Gose od již zmiňovaného lotyšského Ārpus Brewing Co.
- Cucumberbatch z estonského Anderson’s Brewery
- Art 70+ z polského Stu Mostów
Pastry Sour Ale
Pastry Sour je prakticky Sour Ale, do kterého se přidávají dezertní suroviny jako ovoce (maliny, jahody, mango, …), vanilka, skořice, kokos, kakao, sušenky, piškoty, marshmallows, laktóza (mléčný cukr pro sladkost a plnost), někdy i ořechy, čokoláda nebo cukrovinky. Cílem je vytvořit pivo, které chutná jako dezert v tekuté podobě, proto jeho chuť často připomíná koláče, dorty, zmrzlinu nebo smoothie.
Obsah alkoholu bývá vyšší, od 5 do 8 %. Barva zpravidla odpovídá použitým surovinám. Tělo je zpravidla hutnější, plnější, může připomínat smoothie nebo roztátou zmrzlinu. Odtud jsou tato piva někdy nazývaná také jako Gelato / Smoothie Sour Ale. Chuť je sladkokyselá a odráží použité suroviny, hořkost je v tomto případně prakticky nulová.
„Slovo pastry (česky pečivo, zákusek) odkazuje na to, že pivo má evokovat sladký dezert – podobně jako „pastry stout“, což je tmavé, sladké pivo s přídavkem čokolády, vanilky nebo sušenek. Toto pivo je vhodné pro milovníky sladkokyselých, někdy až neobvyklých kombinací chutí, sladkých dezertů a piv s wow efektem,“ uzavírá výběr Pospíšilová.
Mezi její oblíbené tipy patří:
- Meruňkový knedlík a Borůvkový knedlík (Pivovar Chroust)
- Blueberry 13° (Pivovar Permon)
- Strawberry Panna Cotta 15° (Hendrych)
Ze zahraničních piv nedá dopustit na:
- polský pivovar Funky Fluid a jejich White Choc & Fragola 19° nebo Gelato: Jelly 18°, kombinaci banánů, kiwi, limetky a gravioly
- BRIX Mango & Passion Fruit z lotyšského ODU Brewery
- Catch Some Rays z bulharského Sofia Electric Brewing
Článek vyšel v magazínu CzechCrunch.cz.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.