Pivo v kuchyni. Jakou roli hraje a do kterých pokrmů se hodí?

Lokál: Poctivá hospoda a pivo jako křen

Základní pravidlo: Zatímco převážná většina alkoholu se spolu s bublinkami během vaření vypaří, chuť piva zůstane. To světlejší dodá masu lehce nahořklou chuť a aroma sladu, zatímco tmavá piva předají pokrmu karamelové tóny. Světlá piva pasují ke světlému masu a naopak, není to však striktní pravidlo. Pivo sluší omáčkám, pečením, rybám i sladkému a slanému pečivu. A dokonce i dezertům.
Vaření a dušení
Pivo umí u dlouhého pečení zastoupit vývar. Nejčastěji se jím podlévají vepřové a hovězí pečeně, hodí se však také k výpečkům, ragú, hospodskému pečenému kolenu (už jste ochutnali to v pivnici U Zlatého tygra?), trhanému masu, ale i ke kuřeti na pekáči.
Bublinky z piva, křupavé těstíčko
Perlivost piva se postará o křupavou texturu pivního těstíčka. Angličané v něm rádi smaží rybu na tradiční fish and chips, vy v něm můžete takto připravit tvarůžky nebo jiný sýr.
Přítomnost piva zvýrazní chuť křupavého obalu a křupavost zase probudí vaše chuťové buňky – nejen proto nám smažené pokrmy tolik chutnají a bývají tzv. komfort jídlem.
Pivo v dezertech a pečivu
K přípravě dezertů se samozřejmě nabízejí ovocná piva. V restauraci Čestr vás ale pivním pohárem na dezertním lístku přesvědčí o tom, že i černý kozel dodá sladké tečce to správné aroma. Zmrzlinu z tvarůžků tu sypou griliášem a nakonec na ni načepují čepec z kozlovské pěny.
Pivo lze využít také do těsta – ve sladké verzi pivního těstíčka můžete obalit třeba jablka v županu. Anebo přidejte pár kapek piva do kynutého těsta na buchtu či koláč – pivní kvasinky se postarají o lepší vykynutí a pečivo bude uvnitř vláčně a zvenčí křupavé.
Buřty na pivu
Nejen k českému létu patří rychlá, sytá klasika v podobě buřtů na pivu. Vlastní recepturu vychytali v Lokálech: do směsi přidávají i notnou dávku zeleniny, a tak je tohle tradiční jídlo lépe stravitelné.
Pivo spolu s máslem je také skvělým základem pro krémovou omáčku. Vyzkoušejte tu z černého kozla podle kuchařů z Lokálu.
Suroviny na 6 porcí
- 6 špekáčků
- 50 g celeru
- 50 g mrkve
- 50 g sádla
- 130 g cibule, oloupané
- 15 g česneku, oloupaného
- 300 g slovenské (bílé) papriky
- 45 g medu
- 25 g krupicového cukru
- 200 g rajčat (případně i z plechovky)
- 450 ml černého kozla
- 20 ml worcesterské omáčky
- 20 g feferonek
- sůl a pepř
Postup
- Celer a mrkev očistěte, nakrájejte na nudličky a orestujte na sádle. Přidejte cibuli pokrájenou na měsíčky, plátky česneku a slovenskou papriku nasekanou nadrobno. Vše orestujte a přidejte med, cukr a nakonec rajčata nakrájená na měsíčky.
- Směs zalijte pivem a nechte vařit asi 20 minut.
- Dochuťte solí, pepřem, worcesterskou omáčkou a feferonkami.
- Předehřejte si troubu na 170 °C. Oloupané špekáčky rozkrojte napůl a nakrájejte na půlměsíčky. Vložte je na pekáč nebo do zapékací mísy a pečte zhruba 15 minut, aby se částečně vypekl tuk.
- Opečené buřty zalijte přichystanou směsí a pečte ještě 15–30 minut. Nechte směs probublat – díky společné přípravě v troubě dostane žádoucí špekáčkovou chuť.
- Podávejte v hlubokém talíři s krajícem čerstvého chleba.
Kotleta z přeštíka s pivní omáčkou
Pivní omáčky jsou perfektním doplňkem k tučnějším vepřovým steakům. Je jen na vás, jestli si doma připravíte kotletu, nebo krkovici. Základem omáčky je kořenová zelenina, pivo, máslo, sůl a pepř. Jak na ni?
Suroviny na 10 porcí pivní omáčky
- 250 g mrkve
- 250 g celeru
- 3 lžíce másla + 1 lžička na dokončení
- 250 g cibule, oloupané
- 200 ml hovězího vývaru
- 1 l černého kozla
- sůl a pepř
- přeštická kotleta (1 ks na osobu)
Postup
- Kořenovou zeleninu očistěte, nakrájejte na kostičky a orestujte na másle. Až se zelenina začne lesknout, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přilijte vývar a vše ochuťte solí a pepřem.
- Nechte omáčku probublat a následně vlijte pivo. Přiveďte směs k mírnému varu a zredukujte ji na ⅔ objemu. Následně omáčku rozmixujte a propasírujte, aby byla krásně hladká.
- Na pánvi si opečte kotlety (nepotřebujete extra omastek) a poté slijte přebytečný tuk a šťávu.
- Do pánve vlijte pivní omáčku a zahustěte ji lžičkou studeného másla. Lehce prohřejte a můžete servírovat.
Jak si doma připravit perfektní kotletu z přeštíka, jsme pro vás popsali v tomto článku. A jaké chutě od této partie očekávat?
Mohlo by vás zajímat
Pivu jsme na blogu věnovali celou rubriku – pustit se můžete do teoretických článků o pivu, reportáží z pivovarů, příběhů z Lokálů i do jejich historie nebo do rozhovorů s výčepními a štamgasty.
- Jak napárovat pivo s jídlem? Ležák k rybě a kyseláč k řízku!
- Holdujete pivu, nebo vínu? Wild Creatures Jitky Ilčíkové chutnají po obojím
- Zaměřeno na pivní styly: český ležák a jeho druhy
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.