Zeleninový demi glace – luxusní UHO v podání šéfkuchařů

21. září 2021
Foto: Vojtěch Tesárek
Bez „demáče“ se neobejde spousta kuchařů – hustá redukce vývaru poskytuje základ a hromadu chuti nejen omáčkám. Co takhle připravit si demi glace bez masa? Recept od šéfkuchaře Martina Štangla zpracovává úrodu i přebytky z kuchyně a dokazuje potenciál vaření se zeleninou!

Zelenina se posouvá do vedení už pěkných pár let! Šéfkuchaři předních restaurací zaměřují pozornost na jídla bez masa a získávají michelinské hvězdy za kreativní a důmyslné vegetariánské menu. Ke spolupráci si při tom berou tradiční techniky i staronová dochucovadla, která zajistí komplexnost pokrmů a zábavu na jazyku. Silným pomocníkem bývá i zeleninový demi glace – jak zní recept?

Dvě omáčky, jeden záměr

Klasický demi glace alias fond patří mezi uctívané položky (francouzské) kuchyně. Už po staletí zintenzivňuje chuťový ráz, plnost a masovou příchuť různých jídel. Tmavohnědá redukce z hovězího nebo telecího vývaru obsahuje i kořenovou zeleninu, bylinky a červené víno, máslo a někdy také rajčatový protlak, vaří se až 36 hodin a nabírá konzistenci sirupu – dokonalá inspirace pro bezmasou verzi.

Kouzlo redukovaného vývaru ze zeleniny přesvědčilo kuchaře teprve nedávno. Stačilo vyškrtnout z receptu maso a pokrájet do hrnce sezonní zeleninu včetně odřezků, protože i ty nabízejí vítanou dávku aromatu a chuti. Bezmasý demi glace konkuruje klasice i nižšími náklady na surovinu a nároky na čas – za pár hodin vznikne umami bomba, která se odjistí, kdykoli je potřeba dochutit a posílit omáčky k těstovinám, nokům, rybě či masu, ale také polévky, pyré a další zeleninová jídla.

Postup dobrý, všechno dobré

Výraznou a vrstevnatou chuť zeleninového demi glace zaručí dlouhá příprava a kombinování několika druhů zeleniny v různých poměrech, které se mění podle zamýšleného využití omáčky. Do hry se obvykle zapojí (bílá nebo červená) cibule a mrkev, aby vývaru předaly sladkou až karamelovou příchuť, nebo červená řepa – pro tmavší barvu a zemité tóny.

Umami zařídí houby i rajčatový protlak nebo rajčata, která současně vyváží kyselost vývaru, zatímco kapusta, zelí a listová zelenina, lilek i brokolice rozvinou díky restování příjemnou hořkost. Aromatiku a slanost má na starosti celer, lehkou štiplavost zase česnek.

Výtečný demi glace uvaříte i z jednoho druhu zeleniny, například z celeru, mrkve, květáku nebo cibule. Boršč a další polévky, omáčky nebo pyré vylepší fond z červené řepy:

  • 450 g červené řepy
  • 1 cibule, oloupaná
  • ½ svazku petržele
  • sůl 

Řepu oloupejte a nakrájejte nahrubo, cibuli nasekejte na kostky. Všechny suroviny vložte do hrnce a zalijte 2 litry studené vody. Přiveďte k varu a zredukujte na litr vývaru. Sceďte ho a rovnou použijte, případně uchovejte v lednici.

Základem svařené omáčky je správně opečená (!) zelenina, ve které během restování zkaramelizují přírozené cukry, a to díky Maillardově reakci. Právě ta způsobuje zhnědnutí zeleniny, a tím i tmavé zbarvení demi glace. Svůj význam má i krájení zeleniny – menší kusy uvolní do vývaru více chuti. Suroviny se proto plátkují na mandolíně nebo krájejí na zhruba centimetrové kousky – stejná velikost zajistí rovnoměrné opékání.

Připravená zelenina putuje buď do hrnce, nebo ještě lépe do pekáče, aby předvedla maximálně koncentrovanou chuť a aroma. Upečená se pak zalévá studenou vodou! Když ji totiž postupně přivádíte k varu, rozpustí a zachytí se v ní více aromat i chuti z ingrediencí. Intenzita, a tím pádem délka varu, záleží na kuchaři – vývar se však redukuje alespoň na polovinu objemu.

Káva do vývaru

Experti na párování chutí tvrdí, že spojení filtrované kávy a sójové omáčky zajistí podobnou dávku umami, jakou se pyšní masový demi glace. Jeden z receptů radí orestovat mrkev, cibuli, česnek, tymián a bobkový list, přidat pokrájená rajčata, deglazovat pánev červeným vínem a přimíchat i badyán, sójovou omáčku, korejskou pastu doenjang a filtrovanou kávu. Ta by měla být co nejčerstvější, protože aroma z kávy vyprchává už po 15 minutách.

Od kořene po list

Recept na demi glace umožňuje zpracovat i odpadovou zeleninu z kuchyně – povadlé listy, slupky a košťály, řapíky a ořezy. Neměly by ovšem být hořké nebo příliš dřevnaté, jako se to stává u kedlubny nebo chřestu. Zvlášť aromatické bývají listy a košťály z kapusty a zelí, dobrou práci však odvádějí i stonky bylinek a slupky z mrkve, petržele, celeru nebo cibule. Do demi glace se kuchaři nebojí vyvařit ani slupky od česneku – i ty mají co nabídnout!

Demi glace podle Martina Štangla

  • 450 g lilku
  • 450 g květáku
  • 250 g celeru
  • 150 g mrkve
  • 100 g červené řepy
  • 150 g cibule
  • 60 g česneku
  • 20 g rajčatového protlaku
  • 10 g řasy kombu
  • 100 g slunečnicového oleje
  • 4 g soli

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 150 °C. 
  2. Zeleninu očistěte, nakrájejte na stejně velké kousky a nasypte do pekáče. 
  3. Přidejte protlak a řasu kombu. Promíchejte směs se slunečnicovým olejem a vložte do trouby.
  4. Pečte asi 45 minut a každých 20 minut promíchejte, aby se zelenina opékala stejnoměrně. 
  5. Zeleninu upečenou dohněda zalijte 2 ½ l studené vody a nechte v troubě dalších 40 minut. 
  6. Přeceďte vývar do hrnce a na mírném ohni zredukujte na polovinu, ideálně na litr demi glace. Solit se vyplatí až na závěr, jakmile ochutnáte intenzitu svařené omáčky.
  7. Hotové demi glace rovnou podávejte a zpracovávejte do dalších receptů. Přebytky přelijte do zavařovací sklenice, pečlivě uzavřete a skladujte v lednici nanejvýš deset dnů. Omáčku si můžete i zamrazit, ideálně po menších porcích. 

Kroky navíc:

Současně s rajčatovým protlakem lze do vývaru přilít i trochu bílého nebo červeného vína – alkohol se během redukce vyvaří, povytáhne chuť demi glace a zanechá po sobě příjemnou kyselost.

Demi glace můžete ke konci varu přichutit miso pastou, sójovou omáčkou nebo tamari, ale také pastou z černého česneku. Kuchaři do něj zašlehávají i trochu másla pro zjemnění, zahuštění a lesklý povrch omáčky.

Některé recepty uvádějí v seznamu ingrediencí i xanthan, gumu guar nebo škrob – zahušťovadla, která mají zastoupit kolagen obsažený v masovém demi glace a přispět k tahavé konzistenci zeleninové omáčky. Hustotu však podpoří i zmíněné máslo.

Koření a bylinky, jako je petržel, bobkový list, nové koření, badyán, jalovec, rozmarýn nebo tymián, jen krátce povařte v hotovém demi glace – dlouhým redukováním by se mohla příliš zintenzivnit jejich chuť a přehlušit ostatní ingredience.

Řasa kombu elegantně zvýrazní chuť jednotlivých surovin a zároveň podtrhne celkový dojem z omáčky. Ingredience typická pro japonskou kuchyni (a vývar dashi) ze sebe při dlouhé úpravě vydá minerální soli a přirozeně obsažený glutamát, někdy nasládlé a jindy mírné rybí aroma. Uvařená se dá usušit, rozemlít na kořenící prášek a přisypat třeba na míchaná vejce nebo do majonézy. Skvělá je i fritovaná jako chips k pečené zelenině.

Univerzální hnědá omáčka tvoří samostatnou komponentu na talíři nebo základ pro další kreace – její chuť posune smetana, dijonská hořčice či dobrý ocet, lanýžový olej anebo lanýžové máslo, ale také citronová nebo pomerančová šťáva, případně nastrouhaná citrusová kůra.

V redukci můžete dusit i pošírovat zeleninu, například pastinák, mrkev či topinambury, anebo rozmixovat kozí sýr a kerblík do hustší omáčky, která sluší třeba grilovanému zelí. Demi glace přidá šmrnc i dresinku, majonéze a různým glazé.

Do mrazáku uložte čistý demi glace bez másla, smetany a jiných dochucovadel.

Zdroj: kuchaři Ambiente, Paul Ivic - Vegetarische Winterküche, Foodpairing.com

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.