facebook
instagram

Chtěla jsem si užít hlavně čas s výčepáky, které moc nevídám, říká vítězka Zlaté pípy Magda Hoppová z Pultu

Magda se zlatou pípou, která už je v Pultu. (foto Kateřina Antoš)
16. července 2025
Foto: Kateřina Antoš
Získala Zlatou pípu a se svým týmem ovládla i pivní kvíz. Výčepní Magda Hoppová z Pultu má za sebou výčepní sezónu snů. V rozhovoru jsme si povídaly o soutěžním napětí, rodičích, co se kvůli hlasování naučili s chytrým mobilem, i o tom, proč je pro ni mlíko noční můrou

Pult: Pivní bar, kde o pivu víme vše

Pult je jediné místo, kde ochutnáte dokonale ošetřený český ležák hned z šesti pivovarů. Díky našim zkušenostem a technologii umíme dát stejnou péči jakémukoliv pivu na čepu. Zkuste pivo i jinak – Degustace u kulatého stolu vás vezme do hloubky chutí, zážitek Lahváč vás pobaví.
Víc o Pultu

Na úvod jsem se tě chtěla zeptat, jestli už máte Zlatou pípu v Pultu, ale teď vidím, že tu trůní. (smích) Zůstane vystavená tady, vpravo od výčepu?

Ano, přesně takhle ji tu měla i Terka (Pospíšilová, pozn. red., vítězka Zlaté pípy 2023 a generální manažerka Pultu). Vyrobili na to tehdy stojan, který nám přivezli hned den po finále a Pavel ho přišrouboval. Má pro nás málo kohoutů, takže z ní nemůžeme čepovat.

A ty sis z ní někdy zkusila čepovat pivo?

Vlastně ne. Nikdy jsem nečepovala v Lokále, až na pár dní v Hamburku, kde z ní vítěz, narozdíl od Pultu, čepovat může.

Co ti účast v soutěži dala? Byla to pro tebe spíš sranda, nebo jsi to brala vážně?

Soutěž jsem brala jako výzvu. Především jsem si to chtěla užít, užít si čas s výčepáky, se kterými se někteří moc nepotkáváme. Pracujeme od sebe přes celou Prahu a práce máme všichni dost, takže abychom se jen tak sešli na pivo, to se nám moc často nepovede. Spíš mi tedy šlo o zábavu, vidět se a strávit spolu nějaký čas a užít si legraci.

A co výhra? Napadlo tě, že bys mohla vyhrát?

I v den finále jsem si pořád říkala, že je tam spousta dalších lidí, kterým se dařilo a kterým bych to přála, protože jsou to kamarádi, jsou fajn a dělají svou práci dobře. Snažila jsem se tedy nastavit tak, že „pojďme to automaticky nevyhrát, doufejme, že to tak dopadne“. Ale jelikož znáš celý rok své průběžné výsledky, tak vím, že se dařilo vícerým z nás. Bylo to pro mě napínavé do konce. Věděla jsem, že šance tam je, ale zároveň to tak dopadnout nemuselo.

View post on Instagram
 

Co se týče samotného hlasování, zaujal mě moment na vyhlášení, kde jsi říkala, že se tvoji rodiče v důchodu naučili používat chytré mobily, aby ti mohli posílat hlasy.

Pak to máma ještě šířila mezi ostatní kamarádky, aby mi poslaly hlasy, takže se s chytrým telefonem v Opavě naučili pracovat všechny tety a strejdové. (smích)

Která disciplína ti v pětiboji nejvíc hrála do karet?

Skládání kohoutu. Pamatuju si, že ještě když Terka soutěžila úplně první rok, ještě za Hamburk, což nedokončila, protože šla otevírat Pult, tak jsme spolu pracovaly na dvorku. Já tehdy byla u Kohoutů. Špičkovaly jsme se, kdo kohout složí dřív, je to taková zábavná disciplína. Bylo fajn to občas trénovat, ono když sanituješ, tak bys to měla mít trochu osahané. Přímo na pětiboji jsi trochu pod stresem, protože máš škrabošku přes oči. Nastavila jsem si nějaký systém, jak při skládání postupovat a snažila jsem se na to v ten moment nezapomenout.

Podporovala tě Terka jakožto vítězka jednoho z ročníků?

Určitě, podporovaly jsme se navzájem. Loni jsem s ní byla na zlatém kvízu jako součást jejího týmu, naopak já jsem ji poprosila, jestli by přišla na ten můj. Věděly jsme o sobě, že nějaké věci o pivu víme a že si v tom můžeme pomoci. Na pětiboji mi poradila, ať si nedávám na začátku žádné pivo, protože první disciplínou je pití mlíka, že třeba to tam naklopím rychleji. (smích) Což se nepovedlo, ale alespoň to bylo v kuse.

Na vyhlášení jsi říkala, že mlíko není tvým favoritem.

To je pravda, a proto pro mě bylo pití mlíka naopak nejhorší disciplínou. Já velké mlíko nevypiju, právě jedinkrát, kdy jsem se hecla a dala jsem to soustavně, aniž bych něco vybryndala, tak to bylo na pětiboji. Trvalo to sice asi 18 vteřin, což není žádný super čas, ale byla jsem na sebe pomyslně pyšná, že jsem to vypila najednou a nedala si pauzu. Kluci v Pultu se mě každý den po práci snažili vyhecovat, ať trénuju, tak jsem jim řekla, že to nejde natrénovat, že buď tam tu záklopku člověk má, nebo ne.

Zlatý kvíz, oslavy a plány do budoucna

Zpět ke kvízu. Ten jsi v prosinci se svým týmem vyhrála. Co vám dalo nejvíc zabrat?

Počítací otázky, tam jsme trochu kalkulovali. I v pivních otázkách se dá zapotit, ale myslím si, že spoustu z nich bychom měli znát vlastně z patra, protože každý výčepák si prochází školením. Občas nám dělala problém nějaká jména různých kolegů z Ambiente. Pamatuju si, že na generálního manažera z Café Savoy jsme si nikdo nevzpomněl, napsali jsme tam jen přezdívku.

A prošla?

Neprošla. Bylo to striktní, jméno a příjmení. Což chápeme, spíš jsme to tam napsali ze srandy. Byly tam zajímavé otázky, jako celek mě kvíz moc bavil.

Co samotné vyhlášení Zlaté pípy na dvorku, jak sis to užila? Tvoji fanoušci s vlaječkami a bannerem byli k nepřehlédnutí.

Byla jsem mile překvapená, že jich přišlo tolik. O to víc jsem si přála, aby nebyli zklamaní, což se mi povedlo. Ale myslím si, že i kdybych nevyhrála, tak by nebyli zklamaní, přišli stejně na pivo. O to víc si to ale užili i oni. Jsem moc ráda a doufám, že jsem jim za to dostatečně poděkovala. O vlaječkách apod. jsem vůbec netušila, takže když se tam objevil ten obrovský plakát, přišlo mi to vtipné. Na dvorku jsme si dali na stůl i párty pípu a malý sud piva, za to bych chtěla poděkovat sládkovi Lukášovi ze Dvou kohoutů. No a oslavy byly vydatné, díkybohu tedy jednodenní, a v Pultu tekla zelená proudem. (smích)

Ty jsi na vyhlášení Zlaté pípy řekla, že se už nechceš znovu přihlásit, protože chceš, aby ten pocit zažil zase někdo jiný. Budeš mít z Pultu nějakého následovníka/následovnici?

My jsme si dělali srandu s Tomášem Krčmářem, který u nás od letošního roku pracuje, že bychom se přihlásili jakožto vítězové z jednoho podniku všichni tři i s Terkou. Nejspíš se to nestane. Ale myslím si, že jeden kolega tady je adeptem, náš Vojta. Šlapal do toho splnit si průkaz výčepního, snad se taky přihlásí. Je to hezký pocit, tak doufám, že budeme fandit Vojtovi, ale to se dá samozřejmě každému, vždycky tam nějaký sympaťák nebo sympaťačka je.

Zlatá pípa je za tebou, co je před tebou?

Hodně teď pojedou degustace. To se u nás sejde parta přátel, kteří během tří hodin ochutnají různé pivní styly. K tomu jim servírujeme tatarák, nakládané sýry, výběr sušených mas a další dobroty. A celý večer těmto vybraným hostům výčepní povídá o jednotlivých pivech a také obecně o pivním řemesle. 

Pult čeká také vybírání ležáků na novou sezónu, to je velký bod letních prázdnin. Jinak mě asi klasicky čeká krátký a dlouhý týden v práci. (smích) Nic speciálního přes léto neplánuju, ale už se těším v říjnu na pultí narozeniny.

Odměníš se nějak za výhru?

Můj plán je neutratit to za nesmyslné věci, které nepotřebuju, protože jsem přesně ten typ, co je schopný tohle udělat. Takhle jsme si s Terkou jednoho krásného večera koupily domácí pivovar, který mám v kuchyni. (smích) Doufám, že od té doby už jsem ale dospělejší a rozumnější. Nemám aktuálně nějakou věc, kterou bych hrozně chtěla, ale spíš jsem si říkala, že bych peníze chtěla využít k nějakému seberozvoji, někam na chvíli odjet v rámci piva ideálně, kooperovat s někým v zahraničí, mám třeba známé v Americe. To je ale hudba budoucnosti, tak uvidíme.

Další čtení o Pultu

Chcete si přečíst další doušek z pivního světa? V pivním baru Pult ví o českém národním nápoji první poslední. A vy můžete také.
Ponořím se do pěny
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme