facebook
instagram

Ideální partie na grilování steaků? Hovězí holubička z čestru!

Hovězí holubička z čestru
30. dubna 2025
Foto: Vojtěch Tesárek
Trojúhelníkový tvar připomíná při troše fantazie křídlo holubice v letu. I proto se sval předkýtí z jalovic a volů čestru nazývá holubička. Poměrně málo známá partie je úžasně křehká a má rovnoměrně mramorované vlákno. Zkuste holubičku třeba na grilu!

Vzhůru pro kvalitní maso

Hovězí z plemene čestr, vepřové z přeštíků a uzeniny podle vlastních receptur. Řeznictví Naše maso je chrámem pro všechny, kteří touží po kvalitním masu ze zvířat tuzemských chovatelů. A pokud nemůžete do prodejny v Dlouhé ulici, nakupte na e-shopu Naše maso.
Nakoupím online!

Hovězí holubička je prémiové steakové maso z jalovic a volů českého strakatého skotu. Můžete ji znát i pod několika dalšími názvy, například tri-tip steak, maminha nebo také kavalírka

Společně s velkým ořechem patří mezi svaly předkýtí. Málo známé jemně mramorované maso, které je kryté lojem, vás mile překvapí křehkou strukturou a výraznou máslovou chutí.

V Amase holubičku připravují podle zkušeností starých řezníků, pro které byla podobně jako veverka nebo oponka skrytým pokladem a dodnes patří mezi málo známé kousky masa.

Český strakatý skot

V Amase pracují s hovězím masem z plemene české strakaté a jeho kříženců. Jde o původní české plemeno, které tvoří zhruba polovinu veškeré populace skotu u nás. Strakatý skot je rozšířený po celém světě, v okolí švýcarského Bernu se choval už od středověku. Čestr je vysoce užitkové univerzální plemeno, chované na mléko i maso. Farmáři vykrmují jalovice a voly pro Amaso tak, aby zvířata byla dostatečné zmasilá a vytvořil se jim tuk pod kůží, a hlavně v mase. To je pak ideální na zrání, a zejména staření.

Postup:

Kvalitní holubičku pořídíte v řeznictví Naše maso. Balení obsahuje porci na 2–3 steaky, maso zrálo 32 dní.

Holubičku můžete použít i na dušení, ovšem ideální je připravit si z ní steak, ať už na grilu, nebo pánvi.

Až ji budete krájet, řez veďte vždy proti vláknu – možná budete muset v průběhu práce maso pootočit. Tučné lojové krytí nikdy neodkrajujte, maso opečte nejprve na něm a pak opékejte z obou stran.

A jak s kořením? Holubičku stačí pouze osolit, ale dá se také marinovat a po grilování filírovat do tacos nebo sendvičů.

Nejlépe jí svědčí propečení medium rare nebo medium, více propečená by mohla být tuhá.

Příprava holubičky na grilu

  1. Maso vyndejte z chladničky aspoň hodinu předem, aby získalo pokojovou teplotu. 
  2. Na grilu si vytvořte dvě zóny: jednu s uhlím (tam se bude maso opékat) a druhou bez uhlí, a tedy s nižší teplotou (tam se budou steaky dopékat). 
  3. Na hodně rozpálené části grilu maso nejprve opečte na lojovém krytí a poté zprudka opékejte 1–2 minuty z každé strany, dokud se nevytvoří opečená vrstva (krusta) a steak se od roštu neodlepí. 
  4. Poté ho přesuňte do části grilu s nižší teplotou, 100–120 °C, a 10–15 minut dopékejte. Záleží na výšce steaku. 
  5. Stáhněte na pekáček s roštem, který máte mimo gril, osolte, přikryjte alobalem a nechte 5 minut odpočinout
Tip: Pokud steak připravujete na pánvi, postupujte stejně, jen maso dopékejte v troubě, opět na pekáčku s roštem. Stupeň propečení se nejlépe měří vpichovým teploměrem.

Chcete pro rodinu či přátele přichystat rostbíf z holubičky, jak ho dělají v Kuchyni na Hradě? Příprava masa zabere jen chvilku – pak už stačí zaujmout místo před troubou a hlídat teplotu. Tady máte recept! 

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme