facebook
instagram

Ideální partie na grilování steaků? Hovězí holubička z čestru!

Hovězí holubička z čestru
30. dubna 2025
Foto: Vojtěch Tesárek
Trojúhelníkový tvar připomíná při troše fantazie křídlo holubice v letu. I proto se sval předkýtí z jalovic a volů čestru nazývá holubička. Poměrně málo známá partie je úžasně křehká a má rovnoměrně mramorované vlákno. Zkuste holubičku třeba na grilu!

Vzhůru pro kvalitní maso

Hovězí z plemene čestr, vepřové z přeštíků a uzeniny podle vlastních receptur. Řeznictví Naše maso je místem pro všechny, kteří hledají kvalitní maso od tuzemských chovatelů. Přijďte si nakoupit do Dlouhé ulice.
Sem pro maso

Hovězí holubička je prémiové steakové maso z jalovic a volů českého strakatého skotu. Můžete ji znát i pod několika dalšími názvy, například tri-tip steak, maminha nebo také kavalírka

Společně s velkým ořechem patří mezi svaly předkýtí. Málo známé jemně mramorované maso, které je kryté lojem, vás mile překvapí křehkou strukturou a výraznou máslovou chutí.

V Amase holubičku připravují podle zkušeností starých řezníků, pro které byla podobně jako veverka nebo oponka skrytým pokladem a dodnes patří mezi málo známé kousky masa.

Český strakatý skot

V Amase pracují s hovězím masem z plemene české strakaté a jeho kříženců. Jde o původní české plemeno, které tvoří zhruba polovinu veškeré populace skotu u nás. Strakatý skot je rozšířený po celém světě, v okolí švýcarského Bernu se choval už od středověku. Čestr je vysoce užitkové univerzální plemeno, chované na mléko i maso. Farmáři vykrmují jalovice a voly pro Amaso tak, aby zvířata byla dostatečné zmasilá a vytvořil se jim tuk pod kůží, a hlavně v mase. To je pak ideální na zrání, a zejména staření.

Postup:

Kvalitní holubičku pořídíte v řeznictví Naše maso. Balení obsahuje porci na 2–3 steaky, maso zrálo 32 dní.

Holubičku můžete použít i na dušení, ovšem ideální je připravit si z ní steak, ať už na grilu, nebo pánvi.

Až ji budete krájet, řez veďte vždy proti vláknu – možná budete muset v průběhu práce maso pootočit. Tučné lojové krytí nikdy neodkrajujte, maso opečte nejprve na něm a pak opékejte z obou stran.

A jak s kořením? Holubičku stačí pouze osolit, ale dá se také marinovat a po grilování filírovat do tacos nebo sendvičů.

Nejlépe jí svědčí propečení medium rare nebo medium, více propečená by mohla být tuhá.

Příprava holubičky na grilu

  1. Maso vyndejte z chladničky aspoň hodinu předem, aby získalo pokojovou teplotu. 
  2. Na grilu si vytvořte dvě zóny: jednu s uhlím (tam se bude maso opékat) a druhou bez uhlí, a tedy s nižší teplotou (tam se budou steaky dopékat). 
  3. Na hodně rozpálené části grilu maso nejprve opečte na lojovém krytí a poté zprudka opékejte 1–2 minuty z každé strany, dokud se nevytvoří opečená vrstva (krusta) a steak se od roštu neodlepí. 
  4. Poté ho přesuňte do části grilu s nižší teplotou, 100–120 °C, a 10–15 minut dopékejte. Záleží na výšce steaku. 
  5. Stáhněte na pekáček s roštem, který máte mimo gril, osolte, přikryjte alobalem a nechte 5 minut odpočinout
Tip: Pokud steak připravujete na pánvi, postupujte stejně, jen maso dopékejte v troubě, opět na pekáčku s roštem. Stupeň propečení se nejlépe měří vpichovým teploměrem.

Chcete pro rodinu či přátele přichystat rostbíf z holubičky, jak ho dělají v Kuchyni na Hradě? Příprava masa zabere jen chvilku – pak už stačí zaujmout místo před troubou a hlídat teplotu. Tady máte recept! 

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme