Jaký nůž, takový kuchař

2. října 2018
Foto: Honza Zima
Mezi kuchařem a jeho sadou nožů existuje pevný vztah, který přetrhne jen zrezavělá čepel. Kuchaři mají svoji ostrou kolekci vždy po ruce a jsou na ni nefalšovaně hrdí. Způsob, jakým se o nože starají, může odrážet jejich povahu a schopnosti. Platí to i ve vaší kuchyni?

Respekt
Kuchař, který respektuje svoje nože, jejich funkce a „potřeby“, zpravidla respektuje i svoje okolí. Na kolegu, který si svých ocelových parťáků opravdu váží, se může spolehnout celá kuchyně.

Organizovanost
Pečlivě stočené a rozbalené pouzdro, ze kterého kuchař opatrně tahá jednotlivé nástroje, aby je položil na přesně určené místo. Taková péče o nože naznačuje schopnost organizovat si práci a bývá zárukou poctivé přípravy i perfektního výdeje.

Dovednosti
Ten, kdo se dobře stará o svůj nůž, s ním obvykle umí výborně zacházet. Důkladně nasekané bylinky, bezchybně vykostěné jehněčí nebo tenký řez steakem – úsilí, které kuchař vloží do vyleštěných a naostřených nástrojů, ušetří energii v kuchyni. Má to zkrátka v paži!

Zodpovědnost
Kuchaři, kteří vnímají péči o dobrý stav svých nožů také jako povinnost, mnohem lépe přebírají zodpovědnost za vybavení kuchyně a restaurace, za ingredience i za výsledek, který nese jejich neviditelný podpis. Pozornost, kterou kuchař věnuje svým nožům, je důkazem, že si váží toho, co má – nejen blýskavé čepele, ale také své práce a svého pracoviště.

Sebevědomí
Mezi nožem, rukou a mozkem kuchaře elektrizují pocity, které dokáže popsat jen kuchař sám – a leckdy ani ten ne. Vlastní nůž, na který se může stoprocentně spolehnout, a zkušenosti, které mu dodávají jistotu, jsou důležitým motorem, který pohání sebevědomí a výkon.

Profesionalita
Ani ten nejkvalitnější a nejdražší nůž z nikoho profesionála neudělá, to je věc přístupu. Dobrý kuchař, který svoji práci bere vážně, se pozná rychle – pravidelně brousí (nejen) svůj nůž, umývá ho po každém použití, vrací ho do kvalitního obalu a chápe, že nejlepší bruskou v kuchyni je disciplína.

Hrdost
Kuchařský nůž je součástí uniformy. Nestačí se obléknout do čistého, naškrobeného rondonu, je potřeba rozložit dokonale nabroušenou přehlídku různých nožů, které se lesknou a parádně sedí v ruce. To je ta nejlepší, všeříkající vizitka kuchaře, který je hrdý na svou práci.

Co potřebuje váš nůž? Zajímavé postřehy najdete tady nebo tady.

Zdroj: Paul Sorgule

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.