Japonské wagyu z Tottori v Našem mase

18. května 2023
Foto: Archiv Jídla a radosti
Z loňské inspirační cesty po Japonsku se vyklubala nečekaná spolupráce s farmou Torikai Chikusan. Řezníci z Našeho masa a Amasa se tam původně jeli pouze inspirovat, ale maso jim zachutnalo natolik, že se ho rozhodli přivézt do Česka. A povedlo se! 21. května přiletí do Česka zástupci farmy a dovezou s sebou první kila japonského wagyu Tottori.

Na začátku byla chuť najít další inspiraci. „Primární cíl naší návštěvy Japonska byla inspirace v práci s masem. Rozhodně jsme tam nejeli hledat dodavatele wagyu do Čech. Ten nápad vznikl až na místě poté, co jsme wagyu z Tottori ochutnali,“ vypráví generální manažer Našeho masa Radek Chaloupka.

Životní pohoda zvířete = dobrá kvalita masa

Nejen chuť, ale i způsob chovu a prostředí, v kterém skot žije, utvrdily řezníky v pocitu, že narazili na poklad: „Viděli jsme podmínky chovu, prostředí, ve kterém zvířata žijí, řeznictví, a dokonce i restauraci. Zjistili jsme, že se nám jejich přístup hodně líbí a v mnohém se shoduje s naším. Mise a cíl byly stejné.“

Zvířata jsou chována v otevřených stájích, do kterých neustále proudí čerstvý vzduch. Takové podmínky chovu jsou v Japonsku zcela běžné už asi padesát let, zatímco u nás v Česku je to záležitost posledních dvaceti let, a pořád to není standard. Telata žijí dlouho (přibližně čtyři měsíce) v bezprostřední blízkosti matky a sají mateřské mléko. Ani pak se však od mámy zase tolik nevzdálí – v jedné stáji jsou matky, březí krávy a ty, které čekají na otelení, a hned v té vedlejší žijí jejich telata. Je dokázáno, že díky tomuto uspořádání je život zvířat harmoničtější, což se pak odráží v kvalitě masa.

České versus japonské wagyu

Příchod Tottori wagyu neznamená konec toho českého. Radek Chaloupka vysvětluje, jak se věci mají: „České wagyu, které pořídíte u nás v řeznictví, je podle našeho názoru to nejlepší, jaké umějí Češi udělat. To je důležité zdůraznit. Kvalita masa, které jsme ochutnali v Japonsku, je ovšem kilometry vzdálená tomu, co jsme schopni vyprodukovat v českých podmínkách. Kromě důrazu na harmonii života jsou tam daleko vhodnější podmínky pro udržování čistoty plemene. Tomu Japonci věnují extrémní péči.“ Tyto faktory se ovšem pochopitelně odrážejí v ceně i dostupnosti masa.

View post on Instagram
 

„Nedovedeš si představit, jak to bylo dobrý!“

Tak zněla odpověď Radka Chaloupky na otázku, v čem je chuť Tottori wagyu tak výjimečná. Oproti jinému wagyu má máslovější a plnější chuť. A také křehčí strukturu. Je to způsobeno hustým mramorováním, jaké není v českých řeznictvích k vidění. Míru mramorování lze přirovnat k hustotě deště – čím víc prší, tím lépe. „A tady přímo leje,“ směje se Vlasta Lacina Jiroš, šéf Amasa.

Wagyu style beef

Wagyu se chová všude na světě. Většinou jde ale o křížence, nejčastěji s plemenem angus. Chuť masa se tak sice blíží japonskému wagyu, ale pořád je velmi vzdálená delikátnosti originálu. Řezníci v Našem mase pro srovnání ochutnali maso několika plemen podobných wagyu z celého světa – a shodli se na tom, že křehkostí, šťavnatostí a hustým mramorováním se žádné nevyrovná japonskému wagyu.

Co bude dál?

Řezníci z Našeho masa se mají na co těšit. Čeká je příjezd zakladatele farmy Torikai do Prahy, kontrola masa veterinou, a pak už maso představí jak řezníkům Našeho masa, tak šéfkuchařům Ambiente ve vzdělávacím centru UM. Celý příběh japonského wagyu v Čechách – včetně informací o tom, kdy bude dostupné na pultech – můžete sledovat na instagramu Našeho masa.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.