Pití mlíka na ex i skládání kohoutu poslepu. Poznejte soutěžící osmého ročníku Zlaté pípy

Lokál: Poctivá hospoda a pivo jako křen

Začneme ženami. Letos o zlatou pípu zabojují tři statečné výčepačky, a to z Kantýny, Lokálu Dlouhááá a Hamburku. Tou první je Jolana Bačová z Kantýny, která se v gastronomii pohybuje už od patnácti let. I když s ní několikrát chtěla seknout, vždycky se k ní vrátila.
A pivo? To si zamilovala díky kamarádce, která ji nalákala na „nejlepší Plzeň v Praze“ do Kantýny. Jolaně se návštěva zalíbila natolik, že rovnou nastoupila. Z pětiboje se nejvíc těší na držení pivního skla, naopak obavy má z křížového výslechu – prý aby se nepřeřekla a neřekla něco sprostého. Za svou největší zbraň považuje bezprostřednost.
Podruhé se soutěže zúčastní Nikola Haffnerová z Lokálu Hamburk, která má na výčepu nejradši práci s lidmi a radost, kterou jim může rozdávat. V minulém ročníku sice nezvítězila, ale odnesla si prvenství v online hlasování. Nikča, která studovala konzervatoř, ale nakonec si splnila sen a zakotvila za výčepem, se nejvíc těší na atmosféru a navázání nových přátelství s ostatními výčepními. A kdy je podle ní pivo nejlepší? „No samozřejmě, když mám žízeň,“ směje se.
„Do třetice všeho dobrého,“ říká Elen Skalická z Lokálu Dlouhááá o své třetí účasti v soutěži. Dvakrát skončila druhá, a tak se letos hodlá lépe připravit na pětiboj. Za svou nejsilnější stránku považuje skládání kohoutu, obává se ale držení plných půllitrů. „I proto, že jsem ze všech kolegů nejmenší,“ směje se. Největším soupeřem je pro ni kolega Petr Báča ze stejného Lokálu. „Ale vzájemně se podporujeme,“ dodává.
Pult vs. Lokály
Ani pánové letos nezůstávají pozadu. Do soutěže jdou výčepní z Lokálů Dlouhááá, U Bílé kuželky, Nad Stromovkou a také z Pultu.
Petr Bača z Lokálu Dlouhááá je ostříleným účastníkem, možná i proto ho většina soutěžících označila za nejobávanějšího soupeře. Loňské třetí místo ho motivovalo k tomu, aby to letos zkusil znovu a vrátil zlatou trofej do Dlouhééé, která v něm byla v minulosti už dvakrát. Za své superschopnosti považuje vtip, důslednost a nadhled. Z pětiboje se nejvíc se těší na držení plných půllitrů, nejmíň na skládání kohoutu. A nejlepší pivo? „Když chutná.“
Loňská vítězka Magda Hoppová letos neobhajuje, a tak za Pult nastupuje Vojtěch Kodeš. „Všichni, kdo u nás pracují, už Zlatou pípu vyhráli, tak jsem se musel přihlásit i já,“ směje se. Nejvíc se těší na pětiboj a pořádnou srandu s kolegy. Nejvíc se naopak bojí, že bude muset pít mlíko. A jeho tajná zbraň? „Všichni jsme dobří v tom, co děláme, takže snad pomůže trochu i štěstí,“ věří Vojta.
Nejmladším účastníkem je Ondřej Hnídek z Lokálu Nad Stromovkou, který se přihlásil poprvé. Chce si soutěž hlavně užít – a nebojí se přiznat, že mlíko na ex mu problém nedělá. Naopak tuší, že ho potrápí držení plných půllitrů. Za svou silnou stránku Ondra považuje volnomyšlenkářství a smysl pro humor.
Posledním soutěžícím je Tomáš Havlín z Lokálu U Bílé kuželky. Do soutěže jde ze stejného důvodu jako loni – aby vyhrál. „Na kvíz sestavuju nechutnej tým a doufám, že vyhrajeme,“ vzkazuje soupeřům. Naopak se děsí chvíle, kdy bude muset v pětiboji skládat výčepní kohout. Sám o sobě říká, že je přátelský, usměvavý a „vždycky ready“. A kdy je podle něj to nejlepší pivo? „Když jsem celej den tvrdě makal,“ odpovídá okamžitě.
Seznamte se:
Co všechno obnáší klání o zlatou pípu?
Jednou z prvních – a často nejobávanějších – disciplín je zlatý kvíz. Jednotliví výčepní si na něj musí sestavit soutěžní tým z kolegů a štamgastů. Výsledek kvízu tvoří 25 % celkového bodového ohodnocení a padají otázky ze světa piva i ze všeobecného přehledu.
Nejdůkladnější zkouškou bývá pro účastníky březnový výčepní pětiboj, který se během let stal také oblíbenou událostí lokálovských štamgastů. Patří do něj exování mlíka (samozřejmě toho pivního) a křížový výslech – rychlé otázky na čas týkající se piva i čehokoli jiného.
Dalšími disciplínami z pětiboje jsou držení plných půllitrů na čas, skládání výčepního kohoutu poslepu a nošení co nejvíce pivního skla v rukou. Pětiboj tvoří rovněž 25 % celkového hodnocení. Dalších 40 % nemohou uchazeči ovlivnit přímo v soutěži, ale svým celkovým vystupováním.
Výčepní dostávají během deseti měsíců několik různých typů hodnocení. Soupeři se hodnotí mezi sebou, navštěvují je tajní hodnotitelé a body dostávají také od štamgastů (ze svých domácích podniků) jmenovaných Luckou Janečkovou, která body pečlivě zaznamenává.
A pak je tu veřejné hlasování, které má 10% váhu a po celou dobu soutěže probíhá na webu Zlaté pípy. Hlasovat pro svého favorita můžete jednou měsíčně od září do poloviny června.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.