Radostné i jedlé dárky pro ty, kteří jsou v kuchyni jako doma

14. prosince 2023
Foto: Jan Zima
Máte kamarády, kteří se gastronomií živí, případně tráví spoustu času v kuchyni? Pak je určitě potěší dárek, který jejich znalosti a um posune zase o kousek dál. My máme to štěstí, že jsme takovým lidem nablízku denně, a tak pro vás máme tipy z první ruky.

Kulinářská četba

Základem je nejen praxe, ale taky správná odborná četba! Některou z následujících kuchařek vaši milovníci gastronomie doma ještě určitě nemají:

Dárek, který se doslova dotýká hvězd – těch michelinských –, najdete na Top Cookbooks, e-shopu se sbírkou michelinských autorů a jejich snových receptů.

Podobné dobrodružství na stránkách a pak i v kuchyni slibuje kniha Gohan: Everyday Japanese Cooking. Kromě tradičních domácích japonských receptů v ní čtenáři najdou příběhy, které se vážou ke každému z jídel.

View post on Instagram
 

50 kuchařů, 50 příběhů, 50 pokrmů. Takovou četbu nabízí publikace Signature Dishes. O inspiraci, a především o svůj klíčový recept se v ní podělilo 50 kuchařů z celého světa, které vybrala novinářka a food blogerka Amélie Vincent.

Podceňovanou surovinou, která ovšem pomalu přichází do módy, jsou vnitřnosti. O tom, jak je upravit, aby byly skutečnou delikatesou, píše kuchař Martin Pecina v knize Jazyk, srdce, mozek, krev. I mezi vašimi známými se nějaký ten milovník jater a spol. jistě najde!

Kousek exotické kuchyně můžete darovat také prostřednictvím knihy peruánského kuchaře Virgilia Martinéze Latin American Cookbook. A těšit se na to, až vás kamarádi pozvou na vlastnoručně připravené enchaladas či peruánské ceviche!

Pro milovníky španělského fine diningu je jasným lákadlem druhý díl knihy Disfrutar, Disfrutar Volume 2. Oba díly, navíc podepsané všemi třemi autory – jsou jimi šéfkuchaři Mateu Casañase, Eduard Xatruch a Oriola Castro – pořídíte přímo na stránkách proslulé restaurace.

Chcete-li darovat na jistotu, sáhněte po některé z kuchařek od britského šéfkuchaře Gordona Ramsayho. V knize Restaurant Gordon Ramsay: A Story of Excellence nahlédnete pod pokličku procesu, který Ramsayho dovedl k otevření desítek špičkových restaurací po celém světě a ke třem michelinským hvězdám jeho podniku Restaurant Gordon Ramsay.

Stále jste si nevybrali? Přečtěte si, čím listují profíci, nebo se nechte inspirovat výběrem kreativního šéfkuchaře Františka Skopce!

Praktická volba

Gastro nadšence potěší a profíkům rozhodně přijde vhod pořádné kuchyňské prkénko. Kvalitní podložka na krájení je základ, proto se vyplatí pořídit solidní kousek! A k prkénku samozřejmě patří ostrý nůž! Projděte si doporučení šéfkuchařů Ambiente a pořiďte svým milým další kousek do sbírky.

Pokud si nejste jisti, co obdarovanému v kuchyni schází, sáhněte po poukázce. V Proficooku v Holešovicích si vaši blízcí stoprocentně vyberou! Zástěru doma vaši milovníci jídla a vaření nepochybně mají. I tak jim ale můžete pořídit něco na sebe – tyhle podniky nedávno spustily vlastní merch!

View post on Instagram
 

Jíst, učit se, jíst

Profíky i foodies zaručeně potěšíte i silným gastro zážitkem. Pošlete je na několikachodovou zážitkovou večeři do Kruhu šéfkuchaře Petra Bartoše, který otevřel večerní restauraci na šest měsíců.

Pořizujete-li některý z doporučovaných nožů, přibalte k němu poukázku na kurz Krájej jako šéfkuchař v UMu na Národní. Svoje zkušenosti se rozhodla předávat také kuchařka Jana Jelič. Na svém kurzu – naservírovaném vždy pouze dvěma kurzistům – Jana ukáže, jak převést triky, návyky a efektivitu z profesionální kuchyně do té domácí. Tento kurz je přímo ideálním dárkem pro páry, co spolu rády vaří.

View post on Instagram
 

Vzdělávat se lze i v pohodlí domova – stačí zapnout Cheflix! Darujte svým blízkým předplatné, díky kterému získají znalosti, šikovné recepty a rady od profíků z celého světa.

Hledáte jen nějakou maličkost? Sáhněte po keramice z Ones Conceptu. V e-shopu najdete kousky, které provázely nedávnou DeLuxe večeři v letenském Expu 58! Nebo se poohlédněte po talíři, hrníčku či konvici od hrnčířky Hanky Vrbicové, která točí kameninu například pro restaurace Štangl a Marie B!

Jíst a neučit se

Mají-li vaši milí rádi dobré maso, svěřte je do rukou řezníků v Kantýně. Večeře od kosti je parádní dárek pro celou rodinu! Řeznickou hostinu vám nasekají i v Našem mase. Ti, co nedají dopustit na tekuté zlato, se ho jistě rádi naučí čepovat, a gastronomicky pokročilí ocení návštěvu restaurace Štangl, michelinské La Degustation Bohême Bourgeois či čtyři chody bez psaného menu v Marii B. Anebo jim pořiďte poukázku do celého Ambiente, nabitou na částku dle vlastního uvážení – ať si vyberou sami!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.