Recept Lukáše Pohla: Jablko v županu

27. října 2022
Foto: Honza Zima
Když podzim, tak pečená jablka! Tentokrát jsme je zabalili do županu – s vlašskými oříšky, marcipánem a zavařeným rybízem. Přidáte si k nim vanilkovou omáčku, nebo spíš zmrzlinu?

Lukáš Pohl

Na 6 porcí potřebujete:

  • 6 středně velkých jablek
  • 30 g nasekaných vlašských ořechů (v Myšákovi používají ořechy v karamelu)
  • 30 g rozinek, namočených v rumu
  • 50 g marcipánu
  • 40 g kyselé zavařeniny, nejlépe rybízové
  • 20 g strouhaného perníku 
  • 350 g máslového listového těsta 
  • 1 vejce na potírání
  • moučkový cukr a skořice na posypání

1. Jablka oloupejte a vykrojte střed tak, aby zůstala v celku. Oříšky, rozinky a marcipán ručně zpracujte v hustší hmotu. Pak ji rozdělte na dvě části.

2. Do jablek vložte polovinu hmoty. Pomocí cukrářského sáčku je naplňte zavařeninou a uzavřete zbytkem marcipánové hmoty. Takto připravená jablka obalte ve strouhaném perníku.

3. Předehřejte si troubu na 165 °C.

4. Na pomoučněném válu rozválejte listové těsto na plát silný 2–3 milimetry. Potřete rozšlehaným vejcem.

5. Těsto nakrájejte na 6 čtverců a zabalte do nich jablka. Spojte konce těsta a pak zabalená jablka pokládejte spojem dolů na plech vyložený pečicím papírem. Znovu potřete těsto vajíčkem a pečte 30 až 40 minut.

6. Upečená jablka v županu poprašte moučkovým cukrem se skořicí a podávejte.

Tipy šéfcukráře:

Do listového těsta se hodí zabalit kyselejší odrůdy jablek s pevnou dužinou, která neuvolní tolik šťávy a nabídne příjemnou texturu i po upečení. Výtečně je například Boskoopské jablko nebo Coxova reneta.

Jablka i zavařeninu doma nejspíš máte, pro listové těsto a ořechy v karamelu se stavte třeba v Myšákovi. Můžete tu rovnou pořídit i zmrzlinu – teplý dezert tradičně doprovází vanilková, odvážnější sáhnou po limitované edici Baileys nebo Crème brûlée.

Pečená jablka se krásně doplňují s vanilkovou omáčkou – cukráři přihřívají žloutkový krém nebo šlehají crème anglaise. Snad ještě lépe chutnají s rumovou pěnou!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.