facebook
instagram

Regionální recept: plzeňský vošouch s kysaným zelím

Plzeňský vošouch s kysaným zelím z Lokálu Pod Divadlem
12. května 2025
Foto: Kateřina Antoš
Jako vošouch se v regionální plzeňské kuchyni označuje smažený bramborák, do kterého někteří kuchaři rádi přidávají uzené maso. My pro vás máme recept z plzeňského Lokálu Pod Divadlem a doporučujeme se ještě před vošouchem pustit do přípravy kysaného zelí.

Lokál Pod Divadlem

V kulturním srdci Plzně hned vedle Divadla J. K. Tyla to pořád žije a potkávají se tady lidé z celého města. Pečlivě ošetřené pivo k nám proudí jen pár stovek metrů z nedalekého pivovaru. Stavte se k nám posedět nebo si naše jídlo a pití užijte v klidu doma.
Udělejte si rezervaci

Suroviny na marinádu:

  • 2 vejce
  • 24 ml plnotučného mléka
  • 80 g hladké mouky Lokál
  • 2–4 stroužky česneku (podle chuti)
  • špetka drceného kmínu
  • 1 lžička majoránky
  • sůl a pepř
  • 800 g brambor
  • přepuštěné máslo na smažení

Postup: 

  1. Vejce rozmíchejte s mlékem, přidejte prolisovaný česnek, postupně přisypávejte mouku a na závěr i koření. Marinádu nechte chvíli odležet. 
  2. Brambory se slupkou pořádně umyjte a rozdělte na dvě části. Jednu polovinu nastrouhejte najemno a druhou nahrubo. Vše smíchejte s marinádou. 
  3. Vytvarujte placky a smažte na přepuštěném másle.

Tip: Servírujte s kysaným zelím, které dobře vyváží tučnost smaženého vošouchu.

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme