Od hranolek po espumu. Osvěžte si teorii a vyzkoušejte klasické i nevšední recepty s bramborami

Podívejte se s námi Ke kořenům
Ozvěte se Evě Králové na eva.kralova@ambi.cz.
Jak dobře znáte brambory?
Áčko na salát, B do polévek, gulášů nebo jako příloha a céčko se rádo nechá vyšlehat na kaši anebo rozmělnit do těsta. Tím ale výčet druhů brambor nekončí. Katalog Evropské unie totiž čítá na 1500 odrůd, v Česku pěstujeme okolo 150 odrůd, z nichž pouze desítku běžně vídáme na trzích a regálech obchodů.
A, B, nebo C?
Písmeno A označuje brambory s menším množstvím škrobu a pevnou dužinou, která se obvykle nerozvaří a nemoučnatí. Proto se z nich připravují saláty nebo přílohy jako brambory na loupačku a gratinované brambory.
Do skupiny B se řadí brambory, které mají o něco více škrobu a středně pevnou dužinu. Mají univerzální využití jako příloha, můžou se vařit, péct, restovat, ale taky přidat do guláše, polévky nebo do těsta či kaše.
Poslední varný typ C předurčuje brambory k vyšlehání na kaši nebo k vypracování bramborového těsta, a to kvůli hodně moučnaté dužině, drsnější slupce, vyššímu obsahu škrobu a tendenci se po uvaření rozpadat.
Do podrobnější bramborové teorie i praxe se můžete pustit v těchto článcích:
- Což takhle dát si brambory. Vyznejte se v typech a způsobech přípravy
- Fermentace, espuma, sláma, buchty a využití slupek aneb Brambory 5x jinak
Bramborové recepty
Na první pohled obyčejná surovina, která toho v kuchyni dokáže víc, než byste si mysleli. Posbírali jsme pro vás oblíbené recepty z podniků Ambiente. Vyzkoušet můžete gnocchi, bramborové knedlíky, lokše, halušky, bramborovou kaši, hranolky nebo se pustit do ikonických brambor v popelu z karlínské Esky.
Knedlík, či nok?
Knedlík, či nok? Dilema jako z Pelíšků. Ale nechme emoce Jiřího Kodeta stranou a pojďme rovnou k věci. Nok neboli gnocchi pochází z jihu Evropy, zřejmě z Itálie, kdežto bramborové knedlíky mají český původ.
V jižních částech republiky se z nich staly drbáky nebo bosáky, jinde se podávají „chlupaté“, a když jsou nasladko, přezdívá se jim šulánky. Gnocchi se navíc ve většině případů stávají součástí omáčky, zatímco knedlíkům nevadí zůstat stranou jako příloha.
Na Slovensko za haluškami a lokšemi
Nemáte čas vyjet za hranice? Nevadí! Tradiční slovenská jídla si můžete připravit i doma. Lokše se skvěle hodí ke kachně i huse se zelím, ale výborné jsou také nasladko – s tvarohem nebo povidly. Kdo slovenské kuchyni opravdu holduje, může se pustit do brynzových halušek podle šéfkuchaře Tomáše Valkoviče.
Táboráková klasika v moderním pojetí
Křehké, popelem vyuzené… brambory z popela. V Esce si před pár lety s touhle táborovkou trochu pohráli, a na světě bylo jedno z nejoblíbenějších jídel na menu – brambory tam dodnes servírují s bramborovu pěnou, uzenou rybou a sušenými žloutky. Zkusili jste si karlínskou klasiku někdy uvařit doma?
Krémová bramborová kaše a křupavé hranolky
Inkové věřili v bramborová božstva, která uctívali. Brambory milovali natolik, že z nich vyráběli prášek chuño, a dokonce i nápoj podobný pivu. My známe zase recept na tu nejkrémovější bramborovou kaši, která pohladí na jazyku, a na hranolky, které si zaslouží hned několik dipů.
Hala 22, salsa a restaurace Brambora
Pro brambory se můžete vydat do Haly 22 v Holešovické tržnici. Doporučujeme zamířit rovnou na konec haly k panu Buchalovi nebo k Ondrovi Svobodovi – hledejte stánky číslo 21 a 3. A když už tam budete, zastavte se i pro bylinky a připravte si pečené brambory s pikantní salsou chimichurri. Komu se zrovna vařit nechce, ale brambory má rád, může zajít do restaurace Brambora na Pankráci.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.