Studium medicíny vyměnila za těžké hrnce. Jak se cítí mladá holka mezi ostřílenými kuchaři?

26. května 2021
Foto: Vojtěch Tesárek
Terka Komárková plánovala studium medicíny, místo toho vaří v Café Savoy. Jaký je pohled generace Z na práci v gastronomii?

Jak ses ocitla v gastronomii?
Po maturitě mě nevzali na medicínu, a tak jsem nastoupila do nultého ročníku v Praze. Život byl najednou dražší než u nás v západních Čechách, tudíž jsem hledala brigádu a oslovila pekárnu Alf & Bet. Od dětství mě totiž zajímala řemesla a dodnes obdivuju každého, kdo svoji energii vkládá do tvoření něčeho výjimečného. A to je i vaření nebo pečení chleba.

Do pekárny jsi tedy šla bez jakýchkoli zkušeností?
Přesně tak. Měla jsem jen obrovské nadšení, museli mě toho dost naučit. Pomáhala jsem i v kuchyni a tam jsem si poprvé uvědomila, jak moc jsem za plotnou šťastná. Docházelo mi, že studium medicíny bylo spíš rozhodnutí z rozumu. Vzpomínám si, jak jsem rodičům po kurzu vaření v Laboratoriu plná euforie oznámila, že nepůjdu na další přijímačky. Nerozuměli tomu, proč chci vyměnit kariéru za „špinavou“ kuchařinu, ale nenechala jsem se zlomit.

Zařídila jsem si větší úvazek – a brzy nato přišla srážka s realitou. Pochopila jsem, že práce v gastru je vážně dřina, zvlášť v pekárně. I tak mě to dál táhlo do kuchyně, protože ta nabízí širší spektrum dovedností, a přes kamaráda jsem se dostala do Kro Kitchen. Situace se opakovala. Netušila jsem, ani co je demi glace, ale v týmu mladých, motivovaných lidí bylo snadné vyrůst. Lepší start jsem si nemohla přát.

View post on Instagram
 

Proč jsi odtamtud přešla do Café Savoy?
Chtěla jsem si doplnit kuchařské základy a klasické techniky. Jako host jsem se Savoyi vyhýbala, protože mi připadalo, že do takového podniku nepatřím. Zároveň jsem ale sledovala kluky z kuchyně na Instagramu a líbila se mi dynamika, se kterou vaří. Napadlo mě přihlásit se tam na stáž, aniž bych měla představu, co mě čeká. Nakonec jsem v Café Savoy trávila veškeré volno a v kuchyních jsem stála až tři sta hodin měsíčně.

Pamatuju si na jeden zásadní moment po směně. Tehdy jsem poprvé ochutnala ústřice a vyšla na plac, abych si prohlédla interiér. Šéfkuchař František Skopec mi vyprávěl o historii budovy a v tu chvíli jsem si začala doopravdy vážit toho, co tu lidé dělali, dělají a dělat budou. Café Savoy se mi zarylo pod kůži a od dubna už nejsem stážista, ale zaměstnanec.

View post on Instagram
 

Začátky v takovém provozu asi nebyly snadné.
Nejdřív to byl šok. Do té doby jsem v podobné kuchyni nevařila a musela jsem si zvyknout na pořádné vedro, horké pánve i těžké hrnce. Na první směně mi hořela zástěra a ofina, protože jsem neuměla správně zapnout sporák, a vzpomínám si na výraz kolegů, když jsem přiznala, že neznám Escoffiera. Moje ego zažilo pořádnou lekci. Rychle jsem zjistila, že ještě nic neumím, a nedovedla jsem se vypořádat s tím, že mi něco nejde. Chyběla mi pokora k řemeslu a trpělivost.

Café Savoy mi vlastně nahrazuje kuchařskou i vysokou školu. Jsem hodně zvídavá a kluci musí snášet moje neustálé dotazování, kromě toho mívám tendenci všechno organizovat a udržovat pořádek. Přesto se ke mně všichni chovají moc hezky a nikdo neřeší, že jsem jediná žena v týmu. Možná i proto, že jsem holka do nepohody, a taková to má v profesionální kuchyni snazší.

Podílíš se i na vymýšlení nových jídel?
Zatím jsem na přípravně a hledám pevnější půdu pod nohama, takže si netroufám přijít s vlastními nápady. Zaprvé se bojím, že to nebude dost dobré, a zadruhé jsem přesvědčená o tom, že kreativní může být jen kuchař, který si nejdřív rozšíří chuťovou paletu, nasbírá dostatek vědomostí a osvojí si jak postupy, tak i tradice a historii vaření.

Důkazem je pro mě francouzská klasika – dokonalý systém, který funguje dodnes a ovlivňuje kuchyně po celém světě. Myslím si, že každý kuchař by měl vycházet z kořenů svého oboru.

Co by mohlo přitáhnout více mladých lidí do gastronomie?
Těžko říct. Kuchařina je pořád podceňovaný obor a většina lidí má zakódované, že zbývá na ty, kteří se špatně učí. Moji kamarádi a mileniálové už vaření sice považují za sexy povolání, studenty ale demotivují učiliště. Vím, že ti největší šéfkuchaři museli taky umývat nádobí a krájet cibuli, jenže mladého člověka rychle odradí, když ho na praxi k ničemu nepustí, a nedovolí mu tak poznat široký záběr gastronomie.

Jako kuchař můžeš cestovat, obklopit se zajímavými lidmi a změnit dost věcí, protože náš přístup k jídlu hýbe světem. Jasně, má to i řadu minusů. Ztratíš spoustu volného času, pracuješ o svátcích a po večerech. Když ale objevíš přesah téhle branže, najdeš hromadu důvodů, proč zůstat a rozvíjet se dál.

Čím si vaření získalo tebe?
Fascinuje mě řemeslná práce a komunita v gastronomii, ale taky jídlo jako médium, které tě propojí s úžasnými lidmi a nad kterým se často odehrávají daleko hlubší rozhovory, třeba o přírodě, hudbě nebo umění. V kuchyních, ve kterých jsem do teď vařila, se nemluví jenom o holkách a fotbalu, vzniká tam něco víc.

Fascinuje mě komunita v gastronomii, ale taky jídlo jako médium, které tě propojí s úžasnými lidmi a nad kterým se často odehrávají daleko hlubší rozhovory.

Baví mě i kontakt s farmáři. Nedovedu si představit, že bych ještě za dvacet let běhala po kuchyni, a tak se možná posunu směrem k zemědělství. Přála bych si totiž vrátit úctu zemědělcům a jejich práci, která je podhodnocená, i když na ní závisí gastronomie i celá společnost.

Takže z kuchyně na farmu?
Nemám konkrétní plány. Teď je pro mě cílem cesta a nepřemýšlím, kudy povede. Láká mě francouzská kuchyně, včelaření, chleba i japonská fermentace, ale v první řadě se chci stát kuchařkou, a to ještě potrvá.

Každopádně bych ráda odjela na stáž do zahraničí a dál měnila názor lidí na kuchařské povolání. Když má člověk respekt, štěstí na dobré lidi a chuť neustále se učit, umí být krásné!

Zapoj se!

Přemýšlíš o práci nebo brigádě v gastronomii? Líbí se ti férový přístup, výplata včas a možnost vzdělávání? Restaurace zatím nejsou otevřené, ale to nás nezastaví! Podívej se na Zapoj se, třeba hledáme právě Tebe!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.