Téhle kuchyni vládne žena! Slavné kuchařky, které ovlivnily gastronomii

7. března 2024
Dnes je Mezinárodní den žen. Proto vás vezmeme na procházku historií české i světové gastronomie a podíváme se na zásadní momenty, u kterých stály ženy. Znáte populární české kuchařky? A víte, kdo se zasloužil o to, jak dnes píšeme recepty?

Na světové gastro scéně vyniká čím dál víc žen a sklízejí zasloužený potlesk – pro sebe i kolegyně z branže. Za zmínku rozhodně stojí berlínské restaurace. Třeba pars Berlin, kterou provozují cukrářka a umělkyně Kristiane Kegelmann a šéfkuchařka Alina Jakobsmeier, dále Hallmann & Klee pod vedením Sarah Hallmann nebo CODA, které velí head chefka Julia A. Leitner.

Stejně tak nás zaujala švýcarská šéfkuchařka Rebecca ClopathBeata Sniechowska z Polska nebo majitelka plzeňského bistra Fred Anna Kučerová. A taky spousta žen, které podporují úspěchy svých manželů a mají na nich neoddiskutovatelný podíl – Jeannine Frank pomáhá řídit restauraci HorváthChristine Lasta tvoří zázemí šéfkuchaři Norbertu Niederkoflerovi, Lucia Hô-Chí je partnerkou i kolegyní slovenského šéfkuchaře Pala Sekerky… Aneb za velkými muži hledejte báječné ženy! 

Slavné kuchařky od historie po současnost 

A teď k historii. Zakladatelkou české literatury věnované hospodaření, domácnosti a především jídlu je samozřejmě Magdalena Dobromila Rettigová. Její Domácí kuchařka vyšla už v roce 1826, na rozdíl od většiny tehdejších publikací byla napsaná česky a – jak bychom řekli dnes – cílovou skupinou byl prostý lid. Autorka ve své knize popsala jednodušší i složitější recepty, vždy z běžně dostupných surovin. A radila, jak ingredienci spotřebovat celou, aby nic nepřišlo nazmar. 

Stejné myšlenky se držela i kuchařka a hospodyně na faře Marie B. Svobodová, o té toho ale tolik nevíme. Její doporučení a tipy pro dobré hospodáře a hospodářky, které psala na pokračování a poté shrnula v knize Kuchařská škola čili Důkladné navedení k samostatnému naučení se vaření a správné hospodárnosti, vyšly v roce 1894. 

Sesumírovanou a zjednodušenou verzi této klasiky dnes najdete na poličkách v klubu Ambiente v pražském Burzovním paláci. Mariiných postupů a myšlenek se dodnes drží v michelinské La Degustation Bohême Bourgeoise a na její počest otevřel v červenci 2023 i sesterský podnik Marie B.

Mezi proslulé, a přitom lidové kuchařky patří Ana Kejřová – počátkem 20. století učitelka na dívčí měšťanské škole; dále Marie Úlehlová-Tilschová, která se proslavila svými tabulkami jídelníčků podle ročních období, a tedy sezony. Své zkušenosti z Francie pak sepsala Marie Janků Sandtnerová v kuchařce Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů všem hospodyním k bezpečné přípravě dobrých, chutných i levných pokrmů. 

Skočíme-li o pár dekád dál, po ruce se hodí mít kuchařky britské businessmanky Elly Millsjejíž recepty jsou plné rychlých, a přitom nutričně nabitých jídel. Kdo rád vaří večeře pro přátele, může se inspirovat u egyptské umělkyně Laily Gohar, která se v roli hostitelky našla. I když žije v New Yorku, v britském magazínu Financial Times How to Spend It se vypsala až k vlastní rubrice – sem tam se v ní objeví i domácké egyptské recepty. 

View post on Instagram
 

Ze současných kuchařek stojí za pozornost třeba publikace Bla Bla Bla od Viktorie Sapouškové. Obsahuje 95 rychlých receptů na nutričně vyvážená jídla plná čerstvé i pečené zeleniny a zasvětí vás i do fermentace. K receptům našich babiček, k vídeňským dortům, voňavým perníčkům a vůbec k rakousko-uherské kuchyni se vrací Michaela Smolová v knize Téměř zapomenuté recepty a jejím pokračování.

Ke čtení, k vidění a k poslechu

Pokud se chcete o slavných ženách z gastronomie dozvědět víc, přečtěte si knížku Annabel Abbs Anglická kuchyně slečny Elizy (v originále The Language of Food). Jde o ​skutečný příběh anglické básnířky Elizy Acton, která se shodou okolností v první polovině 19. století stala nejznámější britskou autorkou kuchařské knihy, z níž dodnes čerpá celá řada šéfkuchařů

Věděli jste, že do té doby se recepty psaly úplně jinak? Suroviny se uváděly chaoticky, nebyla v tom žádná systematičnost – a změnila to právě Eliza. Těšte se na čtivý příběh o ženské síle, houževnatosti a vaření. A na spoustu receptů!

View post on Instagram
 

Další kniha, která by se vám mohla líbit, je příběh Julie Child. Jedna z vůbec nejznámějších kuchařek žila díky svému manželu diplomatovi dlouhé roky ve Francii a právě tady propadla lásce k jídlu a vaření. Začala navštěvovat kurzy ve slavné kuchařské škole Le Cordon Bleu, které jí doslova změnily život. 

Brzy se seznámila se stejně nadšenými a zapálenými kuchařkami Simone Beck a Louisette Bertholle a pustily se do sepisování knihy Umění francouzské kuchyně, která způsobila menší revoluci. Juliiny memoáry jsou plné historek a příběhů, lásky k Francii a jídlu i k jejímu muži Paulovi. 

Juliin příběh ale nemusíte jen číst. Film Julie & Julia totiž propojuje životy Julie Child a Julie Powell, která v roce 2002 začala psát blog. Za cíl si dala uvařit během jediného roku všechna jídla právě z kuchařky Umění francouzské kuchyně (Mastering the Art of French Cooking). Slavnou Julii Child nehraje nikdo jiný než úžasná Meryl Streep. 

Mohlo by vás zajímat

Pokud máte rádi podcasty, nejspíš dobře znáte Ve vlastní šťávě. Juliana Fischerová alias Maškrtnica ho dlouho tvořila ve spolupráci s rádiem Wave a vyzpovídala v něm mnoho hostů, kteří žijí jídlem

Svůj podcast měla i populární gastro novinářka, autorka kuchařek, zakladatelka bister Sisters a Topinka Hana Michopulu. V podcastu Potraviny se svými hosty rozebrala spoustu témat, která v oboru rezonovala.

View post on Instagram
 

Fórum (nejen) pro ženy

Poctu ženskému elementu vzdává Parabere Forum – mezinárodní setkání žen, které ovlivňují a proměňují světovou gastro scénu v oblasti výživy a potravinářství. Letošní ročník proběhl začátkem března v Římě a otevřel téma politiky jídla.

View post on Instagram
 

Na pódiu vystoupila například šéfkuchařka Asma Khan nebo Monica Berg, která stojí za P(our) Symposiem a se svým partnerem Alexem Kratěnou propaguje udržitelnost na všech úrovních, mimo jiné v podniku Tayer + Elementary. Program doplnily workshopy věnované třeba historii chuti, původním odrůdám obilí nebo divokým bylinám. 

Tip: Doporučujeme knihu Cooking Up a Better Food Future – sbírku esejů vydanou v rámci pátého ročníku fóra.

zdroje: Lukáš Berný, Kudy z nudy

Zapoj se!

Dělá vám radost dobré jídlo, skvělá parta lidí a úsměv na tváři hosta? Zamiřte na web Zapoj se a začněte pracovat v některém z podniků Ambiente.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.