facebook
instagram

Tipy na svačiny provoněné masem – a hotové za pár minut

18. září 2024
Foto: Jan Zima
Už vás nebaví klasické svačiny, ve kterých hraje prim máslo a sýr? Rozumíme vám, a proto přinášíme recepty na chuťově zajímavé svačiny, v jejichž náplni objevíte například pastrami nebo Pražskou šunku.

Vzhůru pro kvalitní maso

Hovězí z plemene čestr, vepřové z přeštíků a uzeniny podle vlastních receptur. Řeznictví Naše maso je místem pro všechny, kteří hledají kvalitní maso od tuzemských chovatelů. Přijďte si nakoupit do Dlouhé ulice.
Sem pro maso

Do školy, práce, ale třeba i na víkendový výlet! Svačiny si chystáme prakticky každý den, a tak se může snadno stát, že stereotypně sklouzneme k jedné oblíbené verzi. Pokud je vám tento scénář povědomý, pak je čas vyzkoušet nové a neokoukané recepty. Tentokrát přinášíme inspiraci na svačiny, kterým vládne maso!

Nesmrtelné sendviče

Když se řekne svačina, většina z nás si představí sendvič. Základem perfektního sendviče je kvalitní chleba, případně houska nebo bageta. Doporučujeme sáhnout například po chlebu 33 z karlínské Esky nebo po chlebu z pekárny od Kalendů. A pak už se můžete pustit do vrstvení.

V žádném sendviči nesmí chybět vhodná pomazánka. Výchozí surovinou bývá sýr typu žervé, do kterého stačí přimíchat koření, čerstvé bylinky, fresh ze zeleniny a ovoce nebo trochu crème fraîche. Zároveň by se v náplni mělo objevit něco kyselého, například nakládané okurky, kysané zelí nebo kimchi. A pak už přichází na scénu hlavní hvězda, v našem případě maso.

Oblíbenou ingrediencí je sušené maso, třeba lonza (sušená vepřová pečeně), která ve spojení s lučinou a rukolou chutná fantasticky. Tento sendvič můžete připravit ze světlého chleba nebo z italské focaccie.

Vyzkoušejte:

Architektura sendviče

Profesionálové dodržují několik zásad, díky kterým se sendvič nerozmáčí a lépe se konzumuje:

  • Tučnější pomazánky, jako je máslo, majonéza, remuláda nebo hořčice, přebírají roli dochucovadla, ale zároveň fungují jako přirozená ochrana před rozmočením, které můžou způsobit třeba čerstvá rajčata nebo šťáva z pečeného masa. Právě proto je důležité potírat oba kusy pečiva!
  • Kluzké přísady, například majonéza nebo šunka, by se neměly pokládat na sebe, aby nevypadly hned po prvním kousnutí. Ze stejného důvodu se krájené maso nedává na zeleninu a salát, ale do spodních vrstev.
  • Teplé ingredience by měly před přípravou studeného sendviče vychladnout, aby nezničily křupavou strukturu čerstvé zeleniny (například ledového salátu) nebo pečiva.

Zapečeno!

S podzimem přichází chuť na teplé svačiny. Sázkou na jistotu je zapečený sendvič, s jehož náplní si můžete pohrát dle libosti. V každém případě však doporučujeme, abyste nešetřili na sýru.

Zkombinovat můžete i několik druhů sýra, například nasládlý ementál, pikantní goudu a maasdamer či comté, ale také aromatické taleggio a gorgonzolu, gruyère nebo tvrdé kozí sýry. Nezapomeňte ani na masitou složku. Perfektní je sušená šunka, třeba z vepřové pečeně nebo z roštěné.

Připravte si: 

Jerky: energetická bomba do kapsy

Nemáte čas na přípravu svačiny, ale nechcete hladovět? V takovém případě vsaďte na jerky, tedy sušené maso, které je dokonale libové a zbavené tukového krytí, blan a šlach. O příval rychlé energie se postará sušené maso s názvem Čestr do kapsy nebo Přeštík do kapsy, které vyrábějí lidé z Amasa.

Ať žijí pomazánky

Vraťte se do školních let a vzpomeňte si na svačinu, kterou vám připravovala maminka. Tipujeme, že jste leckdy v papírovém ubrousku objevili chleba potřebný játrovou paštikou nebo salámovou pomazánkou. Pokud si chcete připomenout tuto nostalgickou chuť, sáhněte po hotových pomazánkách z kvalitních surovin, které nabízí řeznictví Naše maso nebo jeho e-shop

Doporučujeme: 

Online řeznictví

Maso, uzeniny, pečivo, hotová jídla i dárky – to vše nakoupíte na e-shopu Našeho masa. Stačí kliknout a objednat. Rozvážíme v Praze a okolí.
Tudy do e-shopu
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme