Vánoce bez smažené klasiky? Kapr načerno podle kreativního šéfkuchaře Františka Skopce

Suroviny na 6 porcí:
- 1 menší kapr
- 60 ml aceto di pivo, tedy sladového octa
- 30 g másla na osmažení kapřích filet
Na rybí vývar:
- ořezy, hlava a skelet z kapra
- 1 cibule
- 2 mrkve
- ½ bulvy celeru
- 1 petržel
- 50 g rostlinného oleje
- 1½ l vody
Na omáčku:
- 3 mrkve
- ½ bulvy celeru
- 2 petržele
- 1 cibule
- 100 g másla
- 3 stroužky česneku
- 1 hvězdička badyánu
- 5 hlaviček hřebíčku
- 4 kuličky jalovce
- ½ lžíce koriandrových semínek
- ⅓ svitku skořice
- 5 kuliček pepře
- 5 kuliček nového koření
- 1 lžička kmínu
- 4 bobkové listy
- ½ l černého piva
- ⅓ l červeného vína
- 50 ml amaretta
- 50 ml armagnacu
- větší hrst nasekaného sušeného ovoce (švestky, meruňky, rozinky)
- sůl
- cukr na dochucení
- perník na zahuštění
Na ozdobu:
- nasekané mandle
Postup:
- Celého kapra nad mísou vypláchněte octem, naváže se na něj krev. Krev s octem si dejte v mističce stranou.
- Očistěte šupiny a poté se pusťte do porcování kapra. Návod, jak na to, najdete zde. Budete potřebovat jak ořezy, hlavu i kosti na vývar, tak samotné filety k podávání.
- Zeleninu na vývar očistěte, nakrájejte na kostičky o hraně cca 1–2 cm a opečte na oleji dozlatova. Ořezy, kosti, hlavu rozkrájejte na menší kusy a založte vývar společně s opečeným zeleninovým základem. Zalijte vodou a vařte cca půl hodiny.
- Na přípravu omáčky budete opět potřebovat opečenou zeleninu nakrájenou na kostičky, tak jako u vývaru. V dalším hrnci můžete tedy začít tím, že zeleninový základ a nakrájenou cibuli osmahnete na másle a zasypete trochou soli, aby pustila vodu.
- Když bude lehce opečená, přidejte česnek a pak i koření – badyán, hřebíček, jalovec, koriandr, skořici, pepř, nové koření, kmín, bobkový list. Lehce promíchejte a orestujte, aby se uvolnilo aroma.
- Nyní přijde na řadu podlévání alkoholem – postupujte od nejslabšího po nejsilnější. Jako první tedy přilijte černé pivo – ne naráz, ale v několika dávkách a vždy nechte chvíli provařit. Poté přijde na řadu červené víno, amaretto a na závěr armagnac. Vyvaření alkoholu, a tedy i zredukování zabere nějaký čas, rozhodně tento krok neuspěchejte.
- Mezitím můžete slít rybí vývar.
- Do základu na omáčku přilijte ocet s krví a nasekané sušené ovoce. Krátce provařte a vlijte zhruba 250 ml vývaru. Nechte asi půl hodiny probublávat.
- Vše přeceďte přes buničinu, plátýnko nebo jemné síto.
- V rendílku omáčku zalijte dalšími cca 250 ml rybího vývaru (podle konzistence) a přiveďte k varu. Nechte 15 minut provařit a postupně dochuťte solí a cukrem. Na závěr můžete omáčku ještě jednou propasírovat přes jemné síto.
- Rybí filety můžete naříznout ze strany masa (nikoli kůže) a poté naporcovat na menší kusy podle počtu hostů. Potom je zprudka osmahněte na másle, nejprve ze strany s kůží.
- Jakmile bude kapr téměř propečený, zalijte ho omáčkou a nechte v ní kapra chvíli provařit.
- Do omáčky nastrouhejte trochu perníku a můžete servírovat.
- Rybí filet přelijte omáčkou a navrch nasypte nasekané mandle. Podávejte třeba se samostatně uvařenou kořenovou zeleninou, bramborovými šiškami nebo s knedlíky.
PS: Ze zbytku vývaru si můžete připravit rybí polévku.
Kapr načerno podle Magdaleny Dobromily Rettigové
Trhni kapra, oškrábej ho, vyndej vnitřnosti, vlej do něj půl žejdílka dobrého vinného octa, vymej ho ním a schovej tu krev s tím octem vypláknutou – pak narovnej kapra do pánve, dej v němu cibuli, mrkev a celer na koláčky pokrájený, několik stroužků česneku, nové koření, pepř, zázvor, hřebíček, všecko celé, několik vyloupaných vlašských ořechů, nalej na to piva tolik, až se ryba zatopí, – dej kousek nového másla a osol to, dej to na oheň, musí ale oheň jen okolo, a ne na prostředku býti, aby se nepřipálila. Když se trochu povaří (asi půl hodiny), tak ustrouhej kousek perníku a zasyp to ním. Pak vezmi kus cukru, hezky dohněda ho upraž na másle, vlej tu krev s tím octem do něho, nech to spejchnout a pak to vlej k tomu kapru, nech povařit, až to zhoustne, dej kousíček bílého cukru k tomu, a chceš-li, přilej půl žejdlíka červeného vína k tomu, pak rybu vyrovnej na mísu, poklaď s těmi celerovými a cibulovými koláčky, proceď omáčku na to a dej na stůl.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.




