facebook
instagram

Vánoce bez smažené klasiky? Kapr načerno podle kreativního šéfkuchaře Františka Skopce

Bohatý asijský pokrm s omáčkou, drcenými arašídy a vařenou zeleninou.
19. prosince 2025
Foto: Anna Kolářová
Kapr načerno se na slavnostní tabuli objevoval už před stovkami let. Spojuje v sobě sladké, slané i jemně kořeněné tóny – kombinaci, která dnešnímu publiku připomíná spíš moderní fúzi než staročeskou tradici. A právě proto zažívá návrat: je nečekaný, půvabně archaický a chuťově mnohem pestřejší, než byste čekali. Přesvědčte se sami a vyzkoušejte recept od kreativního  šéfkuchaře Františka Skopce.

Vařte jako profíci!

Kuchařský kurz, kde se účastníci plně soustředí na přípravu pokrmů v nerezových nádobách.
Naučte se vybrat a připravit maso, péct chleba, krájet nebo dochucovat. Zkušení odborníci vám předají spoustu cenných rad, osvědčených tipů i tajných triků.
Přihlašujte se tady.

Suroviny na 6 porcí:

  • 1 menší kapr 
  • 60 ml aceto di pivo, tedy sladového octa
  • 30 g másla na osmažení kapřích filet

Na rybí vývar:

  • ořezy, hlava a skelet z kapra
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • ½ bulvy celeru
  • 1 petržel
  • 50 g rostlinného oleje
  • 1½ l vody

Na omáčku:

  • 3 mrkve
  • ½ bulvy celeru
  • 2 petržele
  • 1 cibule
  • 100 g másla 
  • 3 stroužky česneku 
  • 1 hvězdička badyánu
  • 5 hlaviček hřebíčku
  • 4 kuličky jalovce
  • ½ lžíce koriandrových semínek
  • ⅓ svitku skořice 
  • 5 kuliček pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 lžička kmínu
  • 4 bobkové listy
  • ½ l černého piva
  • ⅓ l červeného vína
  • 50 ml amaretta
  • 50 ml armagnacu
  • větší hrst nasekaného sušeného ovoce (švestky, meruňky, rozinky)
  • sůl 
  • cukr na dochucení
  • perník na zahuštění

Na ozdobu:

  • nasekané mandle 

Postup:

  1. Celého kapra nad mísou vypláchněte octem, naváže se na něj krev. Krev s octem si dejte v mističce stranou. 
  2. Očistěte šupiny a poté se pusťte do porcování kapra. Návod, jak na to, najdete zde. Budete potřebovat jak ořezy, hlavu i kosti na vývar, tak samotné filety k podávání.
  3. Zeleninu na vývar očistěte, nakrájejte na kostičky o hraně cca 1–2 cm a opečte na oleji dozlatova. Ořezy, kosti, hlavu rozkrájejte na menší kusy a založte vývar společně s opečeným zeleninovým základem. Zalijte vodou a vařte cca půl hodiny.
  4. Na přípravu omáčky budete opět potřebovat opečenou zeleninu nakrájenou na kostičky, tak jako u vývaru. V dalším hrnci můžete tedy začít tím, že zeleninový základ a nakrájenou cibuli osmahnete na másle a zasypete trochou soli, aby pustila vodu.
  5. Když bude lehce opečená, přidejte česnek a pak i koření – badyán, hřebíček, jalovec, koriandr, skořici, pepř, nové koření, kmín, bobkový list. Lehce promíchejte a orestujte, aby se uvolnilo aroma.
  6. Nyní přijde na řadu podlévání alkoholem – postupujte od nejslabšího po nejsilnější. Jako první tedy přilijte černé pivo – ne naráz, ale v několika dávkách a vždy nechte chvíli provařit. Poté přijde na řadu červené víno, amaretto a na závěr armagnac. Vyvaření alkoholu, a tedy i zredukování zabere nějaký čas, rozhodně tento krok neuspěchejte.
  7. Mezitím můžete slít rybí vývar.
  8. Do základu na omáčku přilijte ocet s krví a nasekané sušené ovoce. Krátce provařte a vlijte zhruba 250 ml vývaru. Nechte asi půl hodiny probublávat.
  9. Vše přeceďte přes buničinu, plátýnko nebo jemné síto.
  10. V rendílku omáčku zalijte dalšími cca 250 ml rybího vývaru (podle konzistence) a přiveďte k varu. Nechte 15 minut provařit a postupně dochuťte solí a cukrem. Na závěr můžete omáčku ještě jednou propasírovat přes jemné síto.
  11. Rybí filety můžete naříznout ze strany masa (nikoli kůže) a poté naporcovat na menší kusy podle počtu hostů. Potom je zprudka osmahněte na másle, nejprve ze strany s kůží. 
  12. Jakmile bude kapr téměř propečený, zalijte ho omáčkou a nechte v ní kapra chvíli provařit. 
  13. Do omáčky nastrouhejte trochu perníku a můžete servírovat.
  14. Rybí filet přelijte omáčkou a navrch nasypte nasekané mandle. Podávejte třeba se samostatně uvařenou kořenovou zeleninou, bramborovými šiškami nebo s knedlíky.

PS: Ze zbytku vývaru si můžete připravit rybí polévku.

Kapr načerno podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Trhni kapra, oškrábej ho, vyndej vnitřnosti, vlej do něj půl žejdílka dobrého vinného octa, vymej ho ním a schovej tu krev s tím octem vypláknutou – pak narovnej kapra do pánve, dej v němu cibuli, mrkev a celer na koláčky pokrájený, několik stroužků česneku, nové koření, pepř, zázvor, hřebíček, všecko celé, několik vyloupaných vlašských ořechů, nalej na to piva tolik, až se ryba zatopí, – dej kousek nového másla a osol to, dej to na oheň, musí ale oheň jen okolo, a ne na prostředku býti, aby se nepřipálila. Když se trochu povaří (asi půl hodiny), tak ustrouhej kousek perníku a zasyp to ním. Pak vezmi kus cukru, hezky dohněda ho upraž na másle, vlej tu krev s tím octem do něho, nech to spejchnout a pak to vlej k tomu kapru, nech povařit, až to zhoustne, dej kousíček bílého cukru k tomu, a chceš-li, přilej půl žejdlíka červeného vína k tomu, pak rybu vyrovnej na mísu, poklaď s těmi celerovými a cibulovými koláčky, proceď omáčku na to a dej na stůl.

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme