Bramborový salát podle receptu Jirky Horáka. Který typ brambor použít a jak zužitkovat nálev z okurek?

Brambory od Hanky Součkové, okurky z Ambiente, hořčice z Lokálu, a vánoční bramborový salát od šéfkuchaře je na světě. Svůj recept na sváteční klasiku nám dal kreativní šéfkuchař Jirka Horák, který se už chystá na otevření vlastního podniku Biskup.
Do bramborového salátu doporučuje farmářka Hana Součková použít brambory odrůdy Santera, které pěstují na polích v okolí Semic u Prahy. Pořídíte je v samoobslužném stánku Hančiny farmy na trzích na Malostranském náměstí, na trzích v Turnově nebo na Hančině farmě.
„Varný typ A drží tvar, má tzv. lojovitější strukturu, a naopak nemá tendenci se rozvařit a moučnatět,“ vysvětluje farmářka.
Suroviny na 10 porcí
- 1 kg brambor typu A
- 100 g mrkve
- 100 g kořenové petržele
- 100 g celeru
- 4 vejce
- 100 g žluté cibule, oloupané
- 150 g nakládaných okurek
- 400 g majonézy
- 100 g hořčice
- sůl, pepř, nové koření, bobkový list
Postup
- Brambory uvařte ve slupce, oloupejte je a nechte vychladnout. Kořenovou zeleninu očistěte a poté uvařte v celku. Do vody přidejte koření, sůl a pepř.
- Vejce povařte deset minut a poté je šokem zchlaďte v ledové vodě. Budou se vám lépe loupat.
- Cibuli nasekejte nadrobno a následně ji přelijte vařícím nálevem z okurek. Nechte vychladnout.
- Zeleninu a brambory pokrájejte na kostičky. Smíchejte s majonézou, hořčicí a už studeným nálevem z okurek s cibulí.
- Nakonec přidejte vejce nakrájená na kostičky. Salát promíchejte a nechte přes noc odpočívat v lednici, aby se chutě řádně propojily.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.




