facebook
instagram

Bramborový salát podle receptu Jirky Horáka. Který typ brambor použít a jak zužitkovat nálev z okurek?

Smažená ryba, vaječný salát a čerstvý citron na elegantním talíři s linkou.
14. prosince 2025
Foto: Kateřina Janíková
Brambory od Hanky Součkové, okurky z Ambiente, hořčice z Lokálu, a vánoční bramborový salát od šéfkuchaře je na světě. Svůj recept na sváteční klasiku nám dal kreativní šéfkuchař Jirka Horák, který se už chystá na otevření vlastního podniku Biskup.

Naše okurky

Sklenice lahodných nakládaných okurek od Ambiente, pečlivě připravených s bohatým nálevem.
Okurky jsou naložené v láku podle receptury šéfkuchařů z Ambiente. Skvěle se hodí k zapečeným těstovinám, francouzským bramborám nebo do bramborového salátu.
Koupit okurky

Do bramborového salátu doporučuje farmářka Hana Součková použít brambory odrůdy Santera, které pěstují na polích v okolí Semic u Prahy. Pořídíte je v samoobslužném stánku Hančiny farmy na trzích na Malostranském náměstí, na trzích v Turnově nebo na Hančině farmě

„Varný typ A drží tvar, má tzv. lojovitější strukturu, a naopak nemá tendenci se rozvařit a moučnatět,“ vysvětluje farmářka. 

View post on Instagram
 

Suroviny na 10 porcí 

  • 1 kg brambor typu A
  • 100 g mrkve
  • 100 g kořenové petržele
  • 100 g celeru
  • 4 vejce
  • 100 g žluté cibule, oloupané
  • 150 g nakládaných okurek 
  • 400 g majonézy
  • 100 g hořčice
  • sůl, pepř, nové koření, bobkový list

Postup

  1. Brambory uvařte ve slupce, oloupejte je a nechte vychladnout. Kořenovou zeleninu očistěte a poté uvařte v celku. Do vody přidejte koření, sůl a pepř. 
  2. Vejce povařte deset minut a poté je šokem zchlaďte v ledové vodě. Budou se vám lépe loupat. 
  3. Cibuli nasekejte nadrobno a následně ji přelijte vařícím nálevem z okurek. Nechte vychladnout. 
  4. Zeleninu a brambory pokrájejte na kostičky. Smíchejte s majonézou, hořčicí a už studeným nálevem z okurek s cibulí. 
  5. Nakonec přidejte vejce nakrájená na kostičky. Salát promíchejte a nechte přes noc odpočívat v lednici, aby se chutě řádně propojily. 
Dvojice zlatavých, ořechy posypaných vánoček chladne na perforovaných plechách v industriálním prostředí.

Vánoce v Ambiente

Dvojice zlatavých, ořechy posypaných vánoček chladne na perforovaných plechách v industriálním prostředí.
Aby se vám adventní dny lépe trávily, schovali jsme pro vás kvalitní i praktické vánoční čtení pod jednu stránku. Jak na čokoládovou polevu, jakým dárkem potěšit náročné členy rodiny a jak uplést vánočku, aniž by se vám zamotaly ruce?
Vánoční tipy z Ambiente
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme