
Historické okénko
Vznik vaječňáku je opředený legendami, tak jako spousta dalších oblíbených jídel a nápojů. Jedna z nich vypráví o francouzském vladaři Ludvíkovi XIV., který údajně obdobu vaječného koňaku popíjel před spaním, aby se mu lépe usínalo. Receptura však dost možná vznikla už ve 13. století na anglickém venkově, kde si lidé s oblibou dávali horké mléko s vejci coby posilující nápoj.
Vaječný likér z cukrárny Myšák
Dnes už tradiční české, nebo spíš zdomácnělé, dezertní pití se stalo symbolem nejen Vánoc, ale i rodinných oslav. A tak likér Věneček, jak vaječňáku v Myšákovi přezdívají, najdete na policích po celý rok. S naším receptem si ho však zvládnete připravit i doma.
Suroviny na litrovou lahev
- 180 g smetany ke šlehání (minimálně 30%)
- 180 g plnotučného mléka
- 360 kondenzovaného mléka (Salko)
- 2 g vanilky (semínka vyškrábnutá z lusku)
- 15 g sušeného plnotučného mléka
- 140 g žloutků (7–8 žloutků)
- 145 ml tmavého rumu (Božkov)
Postup
- Vezměte si k ruce teploměr. V hrnci ohřejte smetanu, mléko, kondenzované mléko a vanilková semínka i s luskem. Přisypte sušené mléko a promíchejte, aby se nevytvořily hrudky.
- Až směs dosáhne 80 °C, odeberte trochu tekutiny, přilijte ji ke žloutkům a smíchejte. Poté přilijte ke zbytku směsi do hrnce a zahřejte na 85 °C.
- Sundejte z plamene a nechte vychladnout na 60° C. Vlijte rum.
- Přes sítko a trychtýř přelijte do lahve. Skladujte v chladu.
Před servírováním řádně protřepejte, vanilka se ráda usazuje na dně lahve.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.




