facebook
instagram

Krémový a provoněný vanilkou. Vaječný likér Věneček z cukrárny Myšák

Zlatavý vaječný likér se elegantně stáčí do tří sklenek s řezaným dekorem.
11. prosince 2025
Foto: Jakub Zeman
Můžete jím naplnit úly nebo se pochlubit třeba babičce. Vaječný likér poslouží také jako tekutý dezert po rodinném obědě a tím podomácku vyrobeným potěšíte i kolegy v práci. Vyzkoušejte recept Lukáše Pohla z cukrárny Myšák.

Vaječný likér věneček

Tři karafy s hustým vaječným koňakem se nalévají do sklenic, připravených k servírování.
Tradiční vaječný likér inspirovaný žloutkovým krémem z věnečků z Myšáka. Je lehce provoněný tuzemákem, aby zahřál. Než ho nalijete, nezapomeňte protřepat, pravá vanilka se ráda usazuje na dně lahve.
Objednat likér

Historické okénko 

Vznik vaječňáku je opředený legendami, tak jako spousta dalších oblíbených jídel a nápojů. Jedna z nich vypráví o francouzském vladaři Ludvíkovi XIV., který údajně obdobu vaječného koňaku popíjel před spaním, aby se mu lépe usínalo. Receptura však dost možná vznikla už ve 13. století na anglickém venkově, kde si lidé s oblibou dávali horké mléko s vejci coby posilující nápoj. 

Vaječný likér z cukrárny Myšák 

Dnes už tradiční české, nebo spíš zdomácnělé, dezertní pití se stalo symbolem nejen Vánoc, ale i rodinných oslav. A tak likér Věneček, jak vaječňáku v Myšákovi přezdívají, najdete na policích po celý rok. S naším receptem si ho však zvládnete připravit i doma. 

Suroviny na litrovou lahev 

  • 180 g smetany ke šlehání (minimálně 30%)
  • 180 g plnotučného mléka
  • 360 kondenzovaného mléka (Salko) 
  • 2 g vanilky (semínka vyškrábnutá z lusku) 
  • 15 g sušeného plnotučného mléka 
  • 140 g žloutků (7–8 žloutků) 
  • 145 ml tmavého rumu (Božkov) 

Postup

  1. Vezměte si k ruce teploměr. V hrnci ohřejte smetanu, mléko, kondenzované mléko a vanilková semínka i s luskem. Přisypte sušené mléko a promíchejte, aby se nevytvořily hrudky. 
  2. Až směs dosáhne 80 °C, odeberte trochu tekutiny, přilijte ji ke žloutkům a smíchejte. Poté přilijte ke zbytku směsi do hrnce a zahřejte na 85 °C. 
  3. Sundejte z plamene a nechte vychladnout na 60° C. Vlijte rum. 
  4. Přes sítko a trychtýř přelijte do lahve. Skladujte v chladu. 

Před servírováním řádně protřepejte, vanilka se ráda usazuje na dně lahve.

Tip: Chcete zkusit něco nového? Co takhle pistáciový vaječňák nebo variantu se slaným karamelem? Stačí přidat 100 g pistáciového másla nebo 150 g slaného karamelu.
Dvojice zlatavých, ořechy posypaných vánoček chladne na perforovaných plechách v industriálním prostředí.

Vánoce v Ambiente

Dvojice zlatavých, ořechy posypaných vánoček chladne na perforovaných plechách v industriálním prostředí.
Aby se vám adventní dny lépe trávily, schovali jsme pro vás kvalitní i praktické vánoční čtení pod jednu stránku. Jak na čokoládovou polevu, jakým dárkem potěšit náročné členy rodiny a jak uplést vánočku, aniž by se vám zamotaly ruce?
Vánoční tipy z Ambiente
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme