Facebook

Vánočka z Esky

590
21. prosince 2015 Autor: Šárka Hamanová Foto: Honza Zima

Co nejkvalitnější suroviny a radost z pečení. Když do vánočky vložíte tyhle dvě zásadní ingredience a k tomu se budete řídit postupem pekaře Miroslava Hlavatého, dílo se zaručeně podaří.

Na 2 vánočky potřebujete:

  • 50–60 g čerstvého droždí
  • 240 ml mléka
  • 90 g krupicového cukru
  • 350 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • špetku soli
  • špetku strouhaného muškátového oříšku a mletého badyánu
  • 20 g vanilkového cukru
  • 1 lžičku strouhané citronové kůry
  • 1 velký žloutek + 1 vejce na potření vánočky
  • 110 g másla
  • 110 g rozinek naložených den předem v rumu
  • 100 g plátků mandlí

1. Droždí rozdrobte do 50 ml vlažného mléka, přidejte lžičku cukru a lžíci hladké mouky. Promíchejte a nechte vzejít kvásek. Ve velké míse promíchejte oba druhy mouky se špetkou soli, zbylým krupicovým a vanilkovým cukrem, kořením a citronovou kůrou. Přidejte žloutek, změklé máslo, zbývající mléko a vzešlý kvásek. Důkladně prohněťte. Pokud máte robot, těsto zpracovávejte 5 minut pomalu a poté 10 až 12 minut rychle.

2. Před koncem hnětení vmíchejte slité rozinky a polovinu mandlových lupínků. Těsto dejte do mísy a nechte ho nakynout na dvojnásobný objem; trvá to asi hodinu a půl.

3. Těsto rozdělte na poloviny a poté každou z nich na šest nebo devět stejně velkých kousků. Vyválejte z nich stejně dlouhé prameny a začněte s pletením.

4. Miroslav Hlavatý umí takzvanou okénkovou vánočku ze šesti pramenů. V domácích podmínkách je však běžnější vánočka pletená z devíti pramenů. Jak na to? Na pracovní plochu položte čtyři prameny těsta a od středu je zapleťte. Návodné video je například tady. Druhé patro upleťte ze tří pramenů jako cop a navrch posaďte zamotané dva prameny. Konce pletence ohýbejte vždy až úplně dolů pod vánočku. Stejným způsobem upleťte i druhou vánočku.

5. Vánočky přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a nechte je znovu kynout, chce to aspoň hodinu. Když na těsto zatlačíte prstem a důlek ihned zmizí, znamená to, je správně nakynuté a můžete začít péct.

6. Předehřejte troubu na 200–210 °C. Nakynuté vánočky potřete vajíčkem a posypte zbylými mandlovými lupínky. Pečte 30 až 40 minut; pravidelně otáčejte plech, aby se vánočky pekly stejnoměrně. Zhruba po deseti minutách je přikryjte alobalem, aby příliš rychle nezhnědly. A jak poznáte, že je vánočka upečená? Zapíchněte do ni špejli – když vyjde čistá, máte hotovo!

7. Vánočku podávejte s máslem a kakaem. Pokud byste chtěli k domácí vánočce také domácí máslo, podívejte se na video s návodem od šéfkuchaře Esky Martina Štangla.

Jak se dělá kvašená limonáda?

Načíst další článek...