Z Pohořelce do klidu Nového světa

22. července 2018
Projděte se zahradami Černínského paláce až do Nového světa, kde můžete zpomalit a líně bloumat. Nahlédněte do Vojenského kostela a navštivte aktuální výstavy Národní galerie v Salmovském paláci. Tam taky ochutnáte klasická jídla české šlechty v restauraci Kuchyň. K jídlu si dejte pivo na zahrádce a kochejte se výhledem doslova na celou Prahu.

Zahrady Černínského paláce
Zahrady přiléhající k Černínskému paláci jsou od léta 2018 přístupné veřejnosti. Najdete tu fontány, kašny, vodní kaskády, a dokonce i letohrádek.

Nový svět
Jen kousek od Hradčanského náměstí se skrývá jiný svět – Nový svět. Zdejší domečky od 14. století obývala především chudina a pracovníci Hradu, dnes tu najdete odkazy k umělcům, kteří tu bydleli nebo pracovali. Dojdete i na malé náměstí s roubenou chaloupkou, domem U Raka. Vlastnili ho spisovatelé Arnošt Lustig a Ota Pavel. V ulici Na Náspu bydlel režisér Karel Kachyňa, v uličce Nový svět měl byt výtvarník Jiří Anderle, v Černínské ulici zase režisér a výtvarník Jan Švankmajer a tvořil zde také malíř Jan Zrzavý. Největší historickou hodnotu má dům U Zlatého noha. Právě tady v dobách císaře Rudolfa II. pobýval slavný dánský hvězdář Tycho Brahe.

Národní galerie
Do časů Rudolfa II. se můžete přenést i ve Schwarzenberském paláci Národní galerie Praha. Do konce roku je tu totiž k vidění expozice Od rudolfínského umění až po baroko v Čechách. Pokud byste zatoužili po širším záběru, navštivte Šternberský palác a expozici Evropské umění od antiky do závěru baroka. A prozkoumejte web a Facebook Národní galerie – často na Hradě pořádá zajímavé akce a workshopy.

Park Maxe van der Stoela
Dětem udělá radost park v blízkosti Pražského hradu, jehož dominantou je padesátimetrová strouha se stavidly, mlýnky a fontánkami. Pokud vám přeje počasí, můžete si jít zaplavat na koupaliště Petynka.

Kuchyň
Na jídlo a pivo zajděte do Kuchyně – restaurace v Salmovském paláci Národní galerie Praha na Hradčanském náměstí 1. Šéfkuchař Marek Janouch tu vaří klasická česká jídla, inspirovaná šlechtickými hostinami. Můžete nahlédnout přímo do hrnců a pekáčů, vybrat si, na co máte chuť, usadit se a nechat se obsluhovat. Ze zahrádky máte impozantní výhled na celou Prahu.

Idylická procházka z Újezda na Petřín
Na Hrad se dostanete i přes Petřín. Jeďte lanovkou nebo si udělejte krásnou procházku. Nevynechejte Zrcadlové bludiště a aktuální výstavu v Národní galerii. Krásná procházka je také z Malostranského náměstí přes Vojanovy sady, během které se můžete zastavit třeba v Muzeu Karla Zemana.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.