10 jednoduchých tipů, jak v gastronomii utužit partu

27. listopadu 2023
Foto: Oldřich Hrb
Pivo po práci je v gastronomii celkem běžné, zvlášť tam, kde se končí pozdě. Jakými dalšími způsoby můžete prohlubovat přátelské vztahy na pracovišti? Zkuste vyrazit na exkurzi k dodavatelům, sportujte anebo vytáhněte karty! Protože kdo si hraje, nezlobí.

1. Sanitárky

Sanitární dny neboli sanitárky jsou taková gastronomická klasika. Někde je dělají každý měsíc, jinde třeba jednou za půl roku, ale nevyhnete se jim nikde. A často se zároveň stávají příležitostí, jak se v týmu lépe poznat a vyrazit za zábavou (samozřejmě až když se to v lokále blýská čistotou). Třeba tým Lokálu Hamburk se za dobře odvedenou práci tradičně odměňuje pivem a bowlingem.

Zapoj se!

Dělá vám radost dobré jídlo, skvělá parta lidí a úsměv na tváři hosta? Zamiřte na web Zapoj se a začněte pracovat v některém z podniků Ambiente.

2. Společné snídaně i večeře

Není nad to začít den pořádnou snídaní. Křupavé pečivo a horké kafe rozhodně bodnou, zvlášť když víte, že budete celý den na nohou. Dobře to vědí třeba v Esce, a tak mají společné snídaně každý den. V Pasta Fresce a Kuchyni společně hodují o víkendech. Ve vinném baru Bokovka to žije hlavně večer, proto lidé z týmu spíš než snídaním holdují večeřím. A jelikož mají v neděli zavřeno, občas uspořádají společné vaření u někoho z týmu nebo vyrazí ven.

3. Teambuildingy

Stmelovací výlet není v gastru samozřejmostí – přece jenom zavřít na celý den hospodu není nic jednoduchého. I tak se o to ale spousta podniků snaží, anebo vymýšlejí program, který do otevírací doby nezasáhne, a přesto se zaměstnanci pobaví. „Jednou nebo dvakrát ročně se sbalíme a vyrazíme na kratičkou dovolenou – do Berlína, na hory nebo po Čechách. Tyhle aktivity financujeme z karetních dýšek, která si necháváme na společném účtu,“ přidává tip Petr Ogurčák z bistra Etapa.

„Bar se zpravidla na jeden večer v roce uzavře a tým vycestuje poznávat nejen krásy jižní Moravy, ale také kolegy v nepracovním prostředí. Letos v létě se velká část Lidí z Baru potkala na palubě parníku brázdícího vody brněnského Prýglu,“ vypráví Michael Lapčík z brněnské skupiny Lidi z Baru.

Parta z pivovaru Dva kohouti se snaží nejlépe každý měsíc pořádat akce, jako jsou pěší túry, výlet do Brna, pivní konference v Mnichově, vánoční besídka, východ slunce na Ještědu, společné večeře, motokáry… A jednou ročně mají teambuilding, jak se sluší a patří.

V La Degustation Bohême Bourgeoise každoročně vyrážejí na dvoudenní teambuilding, občas jezdí za vínem a pravidelně spolu vyjedou sbírat bylinky. A jak na to jdou v plzeňském Lokále Pod Divadlem? „Jednou za rok si užijeme dvoudenní teambuilding třeba na horách. O naši hospodu se mezitím stará parta z Prahy,“ říká tamní manažerka Tereza Mayerová.

4. Vánoční večírky

Setkání před Vánoci je milou tradicí třeba v Pastacaffé. Celý tým vyrazí na večeři a vychutná si příjemně strávený čas mimo práci. O něco divočejší program mají v cukrárně Myšák – vánoční party jim rozhodně nestačí, na pivo si zajdou několikrát do roka. Vánoční večírky či společný oběd před svátky se těší oblibě i u Lidí z Baru: „Každý bar si pořádá vlastní večírek, na němž nesmí chybět zábavný tajný Ježíšek,“ prozrazuje PR manažer Michael Lapčík.

5. Exkurze k dodavatelům

Výlety a exkurze jsou oblíbenou stmelovací aktivitou v mnoha restauracích, bistrech i pekárnách. Poznat dodavatele tváří v tvář a vidět, kde, a hlavně jak se to všechno pěstuje, chová nebo vaří, je pro zaměstnance obrovský přínos. K surovinám pak mají mnohem osobnější vztah, a tak o nich dokážou i zasvěceně mluvit.

Své o tom vědí třeba v Brasileiru Slovanský dům: vyrážejí na degustace rumů a whisky nebo pořádají sommelierské výlety. Na degustaci se rádi vypraví i lidé z Čestru. Tým Lokálu U Bílé kuželky zase společně sbírá meruňky na slivovici. Exkurze v pivovarech už absolvovala parta z Pultu i Dvou kohoutů, milovníci vína z Bokovky zase pravidelně navštěvují veletrhy, prezentace a degustace v Česku i Evropě.

Až k dodavatelům do Itálie se jednou za čas vydá tým Pasty Fresca. „Samozřejmě ne všichni, ale vždycky vybereme partu, která si to zaslouží a pro kterou to v tu chvíli bude největší přínos. Navštěvujeme vinaře, restaurace, dodavatele… A všechno je na nás,“ vysvětluje manažer Milan Tuhovčák. Dvakrát do roka mají i organizovaný teambuilding, lezou spolu po horách, běhají maratony, zajdou do restaurace nebo na bowling.

6. Výlety ke konkurenci

Říká se: přátele si drž blízko, nepřátele ještě blíž. Znát konkurenci je sice fajn, ale ještě lepší je nevnímat ji jako nepřítele, nýbrž jako inspiraci, ba dokonce jako místo, kde se můžete pobavit, užít si večer a ochutnat to, co vy sami neděláte.

Tenhle přístup razí třeba parta z Pultu – navštěvují jiné pivní bary a rádi objevují nová místa, nebo tým z Etapy – naposledy si užili večeři v restauraci Marie B. Vlasta Lacina Jiroš, šéf řeznictví Amaso, dodává: „Několikrát do roka zajdeme na večeři a dobré jídlo do dalších Ambiente podniků – třeba do Kantýny, Čestru nebo některého z Lokálů. A občas jdeme po práci na pivo.“

7. Kdo si hraje, nezlobí

Další osvědčený způsob, jak stmelit tým? Hrajte si! Jak moc je to potřeba, vědí třeba v Kantýně, a proto jednou za čas pořádají herní dny a hrají deskovky. Hry jsou oblíbenou kratochvílí také v oddělení marketingu Ambiente. Pravidelně tu vyhlašují turnaj ve hře Dobyvatel. A čím se baví parta v Lokálu Dlouhá? „Skoro každou neděli hrajeme po práci karty. Abychom změnili prostředí, občas zajdeme taky na bowling nebo na fotbal,“ říkají.

I v brněnském Lokálu U Caipla mají rádi akční zábavu: „Vánoční večírek míváme sportovní – vyrazíme třeba na laser games, bowling nebo na motokáry,“ konstatuje generální manažer Petr Opálka. Sportovní akce si oblíbili i v dalších brněnských podnicích. Třeba v Baru, který neexistuje chodívají v létě hrát beachvolejbal. Ti, co mají radši hokej, poskládali tým Lidí z Baru na Gastro Hockey Cup v Břeclavi, kde se utkali mimo jiné s mužstvy Zdeňka Pohlreicha a Přemka Forejta. Pořádají i populární pub kvízy.

8. Seberozvoj a vzdělávání

Spokojenost na pracovišti, a tedy i dobré vztahy, podporuje také interní vzdělávání, možnost rozvíjet se a učit se od sebe navzájem. Právě tohle patří k základním hodnotám Ambiente, a tak vzdělávání podporují ve všech podnicích. „Naši lidé mají řadu příležitostí k seberozvoji, pravidelně chodí na školení, a když si něco vymyslí, rádi jim to splníme,“ dosvědčuje Ruda Herman, manažer restaurace Štangl.

Vzdělávání podporují taky v karlínském bistru Etapa: „Každý si může vybrat kurzy, workshopy nebo stáže, které by chtěl absolvovat. A občas si v rámci společně snídaně a meetingu někdo z nás připraví krátké vzdělávací okénko,“ doplňuje Petr Ogurčák.

9. Někdo má narozeniny

Slavit společně významné životní události a popřát si vzájemně k narozeninám je to nejmenší, co pro kolegy můžete udělat. Řídí se tím i v Pastacaffé: „Jsme spíš rodina než tým. Pracujeme s humorem a s láskou. Když máme špatný den, nebo je naopak svátek, dáváme si květiny a k narozeninám každý dostane láhev prosecca,“ říká manažerka Katka Hollmannová.

10. Něco se chystá

Pro gastronomii specifickým typem setkávání a tmelení kolektivu jsou schůzky spojené s tvorbou nového menu. „Tým ochutnává připravované novinky (nápoje i jídlo), jejich autorům dává zpětnou vazbu, včetně návrhů na vylepšení, a diskutuje o tom, jakými způsoby tu kterou položku nabízet hostům,“ vysvětluje Michael z Lidí z Baru. Tyto schůzky se navíc dají využít i pro sdělování dalších novinek nebo aktualit. A samozřejmě i k tomu, aby se celá parta sešla na jednom místě – a mohla utužovat vztahy.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.