Ambiente hostí Jana Hartwiga: beseda s ikonou německé gastronomie poprvé v Praze

Nadrobno z UMu

Pozvání kreativních šéfkuchařů Ambiente přijal michelinský šéfkuchař Jan Hartwig z mnichovské restaurace JAN. Během večera v kině Evald bude Hartwig sdílet svůj kuchařský příběh, přístup k surovinám, sezónnosti a vaření, a také svou zkušenost s provozováním vlastního podniku a vedením týmu. Tématy večera budou kvalita a regionálnost, kulinární identita, mistrovství i otázka, co spojuje německou a českou kuchyni.
„Návštěva šéfkuchaře Jana Hartwiga v Praze je výjimečnou příležitostí, kterou chceme využít na maximum – ke vzdělávání profesionálů z naší branže, ale i pro gastronomicky zapálenou veřejnost,“ doplňuje kreativní šéfkuchař František Skopec, který v Hartwigově kuchyni absolvoval stáž. „Pro mě to byla jedna z nejintenzivnějších zkušeností v životě. Jan přistupuje k vaření jako k umění i řemeslu zároveň – s absolutní přesností a totálním nasazením. Těším se, že jeho pohled na kuchařinu inspiruje i ostatní,“ popisuje.
Součástí jeho návštěvy je i uzavřený workshop pro kuchaře z restaurací Ambiente, který Jan Hartwig povede ve vzdělávacím centru UM. Tématem budou omáčky jako základ kuchyně – oblast, kterou kreativní šéfkuchaři Ambiente vnímají jako klíčovou pro další rozvoj kuchařského řemesla i české národní kuchyně. Cílem vzdělávacích aktivit UMu je propojit českou gastronomii se světovou špičkou a rozvíjet odborné know-how.
Jan Hartwig je držitelem tří michelinských hvězd a výraznou osobností evropské gastronomie. V roce 2022 otevřel vlastní restauraci JAN, která získala tři hvězdy během pouhého půl roku – nejrychleji v německé historii. Předtím působil jako šéfkuchař mnichovského Atelieru, kde dosáhl stejného ocenění už v roce 2017.
Hartwig věří v cílevědomost, neustálé učení a osobitost. Kuchyni přirovnává ke skládání hudby, považuje za důležité znát chutě stejně dobře jako noty. „Na kreativitě má velký podíl talent, ale taky zkušenost, učení a čas. Jsme jako skladatelé, kteří přesně vědí, jak znějí jednotlivé tóny,“ říká. Ocenění vnímá jako odměnu za roky tvrdé práce a odříkání, které špičková gastronomie obnáší.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.