Horké pánve, kluzká podlaha, padající nůž. Jak v kuchyni předejít zraněním?

Kryjte si záda
Slovo „záda“ chrání vás i vaše okolí. Opakujte ho nahlas pokaždé, když procházíte za zády svých kolegů s horkou pánví nebo hrncem plným vývaru!
Nečekaná otočka bez upozornění může způsobit pěkný malér a zranit několik kuchařů naráz. Ze stejného důvodu se při pohybu v kuchyni nosí nůž za zády a čepelí dolů!
Na podlahu nic nepatří
Nepokládejte hrnce a gastronádoby na podlahu. Jediné zakopnutí přivodí úraz nebo minimálně úklid navíc!
Pod rozpálený hrnec vždy zasuňte prkénko – nerezová plocha zůstává určitou dobu rozpálená a mohla by nemile překvapit někoho z týmu.
Pozor na popáleniny
Na výrobu karamelu, žloutkového krému nebo odpalovaného těsta zvolte dostatečně vysoký hrnec se širokým dnem a dlouhou vařečku, která vás ochrání před popáleninou.
Užitečné jsou (prodloužené) kuchyňské rukavice nebo chňapky, které zakryjí hřbet ruky i předloktí a zabrání popálení o troubu při vytahování plechů, pekáčů nebo zapékací mísy. Někteří pekaři si pořizují zesílené pekařské rukavice, pro řezníky se zase vyrábí speciální protipořezový rukávník.
Na horké pánve a plechy se používá jedině suchý ručník! Není nic horšího než se spálit přes mokrou utěrku. Při odkládání rozpáleného nádobí (nejen na myčku) varujte ostatní slovem „horký“!
Buďte opatrní při smažení a obracení řízků pomocí vidličky. Maso z ní snadno sklouzne zpátky do rozžhaveného tuku a ten může zapříčinit popálení. Totéž hrozí i při přípravě smažáku.
Během pečení neotevírejte troubu (ani konvektomat!) příliš rychle nebo s obličejem v blízkosti dvířek. Horká pára, která se vyvalí ven, může popálit tváře, oči i dýchací cesty.
Horký tuk nesnese vodu
Myslete na to, že kontakt vody a horkého oleje způsobí explozi, která rozprskne žhavý tuk do všech stran a může zasáhnout ruce, obličej nebo oči. Hořící tuk v hrnci proto nehaste vodou a stejně tak nikdy nevhazujte mraženou zeleninu do pánve s rozehřátým olejem.
Stabilizujte prkénko
Za spoustu řezných ran může nestabilní prkénko. Přitom ho stačí podložit navlhčenou utěrkou nebo bílými gumičkami ze zavařovaček. Utěrky se dávají i pod horké hrnce – krájecí prkna jsou vyrobená z plastu a poškodila by se!
Hlídejte nože
Ostré nože vždy vracejte do pouzdra nebo organizéru!
Dávejte si pozor při umývání nožů a nástavců do mixéru. Velké množství čisticího prostředku vytváří v umyvadle pěnu, přes kterou snadno přehlédnete ostří.
A co boty?
V kuchyni by se měla nosit uzavřená pevná obuv z materiálu, který nohy stabilizuje v různých terénech a zároveň chrání nárt i prsty před spadlým nožem nebo vroucí omáčkou. Na směně doceníte protiskluzovou podrážku, ale také všímavost kolegy, který včas vytře zamokřenou podlahu a zminimalizuje tím riziko pádu.
Správný pohyb a komunikace
Zvedejte věci tak, jak se má! Při manipulaci s těžkými předměty se vyplatí zapamatovat si dva základní zdvihy.
Při tzv. mrtvém tahu se ohýbejte v kyčlích, nikdy ne v pase! Měli byste se u toho nadechnout do břicha, mírně zadržet dech, zpevnit a ohnout se tak, aby záda zůstala v neutrální rovné pozici a kolena níže než kyčle.
Při zvedání předmětů ze země se využívá dřepnutí. Jeho princip je podobný jako u mrtvého tahu – záda zůstávají rovná, páteř je podepřená díky zadrženému dechu a pohyb vedou silnější nohy, které jako by se odrážely od země. Při dřepu se naopak kyčle mohou dostat níž než kolena.
Nikdy nechytejte padající nůž! Ani rukama, ani nohama!
Komunikujte! Na každé upozornění, hlášení objednávek či zadání úkolu je potřeba reagovat souhlasným „Ano!“, jinak se nedá počítat s tím, že kuchař slyšel. Povel či varování bez odpovědi tím pádem předvídá nepozornost – a problém!
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.