facebook
instagram

Jemnost, která okouzlí. Recept na paštiku z kuřecích jater podle šéfkuchaře z Kuchyně

4. září 2025
Foto: Lucie van Vuuren
Paštika z kuřecích jater patří k nejoblíbenějším a léty osvědčeným receptům Kuchyně. Je rychlá na přípravu, nadchne hosty a obstojí i jako slavnostní předkrm. Díky sametové konzistenci a výrazné chuti vynikne nejlépe na čerstvém pečivu.

Kuchyň: české jídlo, pivo a Praha jako na dlani

Pro Pražany, kterým chyběl důvod vydat se na Hrad. Pro znavené výletníky. I pro hladové návštěvníky Národní galerie. Všichni jsou vítáni! Přijďte do Kuchyně na Pražském hradě, kde šéfkuchař Marek Janouch se svým týmem vaří poctivá česká jídla. Užijte si i pečlivě ošetřené pivo a Prahu jako na dlani.
Uděláte si rezervaci?

Suroviny:

  • 600 g kuřecích jater
  • 1 středně velká cibule
  • 360 g másla 
  • 100 ml bílého vína
  • 120 ml 30% smetany 
  • sůl a pepř dle chuti

K  podávání:

  • hrst nasekaných mandlí
  • švestkové pyré
  • čerstvé housky nebo bagety 

Postup:

  1. Cibuli nakrájejte najemno a na pánvi ji osmahněte na třetině másla. 
  2. Když cibule začne hnědnout, přidejte k ní očištěná játra. Osolte je, opepřete a z každé strany orestujte tak, aby se zatáhla a získala barvu, ale uvnitř zůstala růžová. 
  3. Zalijte bílým vínem a nechte 2–3 minuty vařit, ať se vyvaří alkohol.
  4. Přilijte smetanu a krátce povařte (cca 3–5 minut), dokud se mírně nezredukuje a nezhoustne.
  5. Směs přendejte do nádoby a rozmixujte dohladka se zbylým máslem. Mělo by mít pokojovou teplotu.
  6. Paštiku dosolte a protřete přes jemný cedník, aby získala sametovou konzistenci.
  7. Naplňte jí skleničky, nechte vychladnout a poté skladujte v lednici.
  8. Servírujte na čerstvé housce. Můžete dozdobit švestkovým pyré a nasekanými mandlemi.

Co dalšího jsme napsali o Kuchyni

Chcete si o Kuchyni přečíst víc? Recepty a příběhy lidí z restaurace s nejkrásnějším výhledem na Prahu servírujeme na zlatém podnosu i s omáčkou.
Jdu se začíst
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme