Jemnost, která okouzlí. Recept na paštiku z kuřecích jater podle šéfkuchaře z Kuchyně

Paštika z kuřecích jater patří k nejoblíbenějším a léty osvědčeným receptům Kuchyně. Je rychlá na přípravu, nadchne hosty a obstojí i jako slavnostní předkrm. Díky sametové konzistenci a výrazné chuti vynikne nejlépe na čerstvém pečivu.
Kuchyň: české jídlo, pivo a Praha jako na dlani

Pro Pražany, kterým chyběl důvod vydat se na Hrad. Pro znavené výletníky. I pro hladové návštěvníky Národní galerie. Všichni jsou vítáni! Přijďte do Kuchyně na Pražském hradě, kde šéfkuchař Marek Janouch se svým týmem vaří poctivá česká jídla. Užijte si i pečlivě ošetřené pivo a Prahu jako na dlani.
Suroviny:
- 600 g kuřecích jater
- 1 středně velká cibule
- 360 g másla
- 100 ml bílého vína
- 120 ml 30% smetany
- sůl a pepř dle chuti
K podávání:
- hrst nasekaných mandlí
- švestkové pyré
- čerstvé housky nebo bagety
Postup:
- Cibuli nakrájejte najemno a na pánvi ji osmahněte na třetině másla.
- Když cibule začne hnědnout, přidejte k ní očištěná játra. Osolte je, opepřete a z každé strany orestujte tak, aby se zatáhla a získala barvu, ale uvnitř zůstala růžová.
- Zalijte bílým vínem a nechte 2–3 minuty vařit, ať se vyvaří alkohol.
- Přilijte smetanu a krátce povařte (cca 3–5 minut), dokud se mírně nezredukuje a nezhoustne.
- Směs přendejte do nádoby a rozmixujte dohladka se zbylým máslem. Mělo by mít pokojovou teplotu.
- Paštiku dosolte a protřete přes jemný cedník, aby získala sametovou konzistenci.
- Naplňte jí skleničky, nechte vychladnout a poté skladujte v lednici.
- Servírujte na čerstvé housce. Můžete dozdobit švestkovým pyré a nasekanými mandlemi.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.