facebook
instagram

Jednoduchá rajčatová bruschetta a hovězí carpaccio. Připravte si dva (nejen) letní předkrmy z Pizzy Nuovy

Carpaccio z Pizzy Nuova
25. července 2025
Foto: Vojtěch Tesárek
Dvě jednoduchá jídla, která chutnají jako dovolená v Itálii. V Pizze Nuově na to jdou chytře – kvalitní suroviny, minimum práce a maximální chuť. Rajčatová bruschetta se stracciatellou, nebo carpaccio s domácí majonézou? Klidně obojí!

Pizza Nuova: Ta nejlepší v Česku

Pizza Nuova je 27. nejlepší pizza v Evropě a 1. v Česku podle 50 Top Pizza. Přijďte ochutnat neapolskou pizzu, ale i domácí těstoviny, dezerty nebo rovnou celou degustaci.
Rezervujte si místo

Předkrm nejen pro vegetariány: Bruschetta se sýrem stracciatella

Bruschetta patří k bestsellerům Pizzy Nuovy. Přestože jde o jednoduchý předkrm, na jazyku odpálí hotový ohňostroj chutí. Křupavý opečený chléb, chladná smetanová stracciatella a barevná rajčatová směs s česnekem, bazalkou a olivami – to je bruschetta, kterou kuchaři připravují z vlastní focaccii. Tu si v Pizze Nuově pečou každý den

Hlavní hvězdou je ale stracciatella – krémové srdce burraty, které Italové přezdívají královna sýrů. V Pizze Nuově odebírají mozzarellu a stracciatellu od Antonia z Latteria di Antonio – mlékárny v Říčanech. „Vozí nám sýry třikrát týdně čerstvé, bereme 15–20 kilogramů týdně. Používáme je i do dalších jídel – na pizzu s mortadellou a pistáciemi, na těstoviny, do salátového baru…,“ vypočítává šéfkuchař Tomáš Neradil a zdůrazňuje, jak je skvělé, že těstoviny jsou teplé a sýr je studený. „Dohromady je to exploze chutí,“ vysvětluje Tomáš. 

Barevnost a svěžest bruschettě dodávají rajčata – červená, oranžová i žlutá – nakrájená na drobné měsíčky a ochucená olivami, česnekem a bazalkou. Do Pizzy je dodává sdružení několika českých farmářů Čerstvě utrženo z Mutěnic. „Za mě mají jedna z nejlepších rajčat u nás. I mimo sezonu jsou ve špičkové kvalitě, díky pěstování ve sklenících,“ pochvaluje si šéfkuchař.

A jaké Tomáš doporučuje olivy? Větší zelené italské Tondo – samozřejmě vždy ty s peckou, jelikož mají plnější chuť.

View post on Instagram
 

Recept

Na 1 porci budete potřebovat:

  • 1 plátek focaccii (nebo jiného bílého chleba vhodného na opečení)
  • 80 g rajčat
  • 1 větší zelená oliva, nakrájená na kostičky
  • kousek česneku (dle chuti – růžek ze stroužku)
  • 2 lístky bazalky
  • 50 g stracciatelly
  • extra panenský olivový olej na zakápnutí
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Chléb nebo focacciu ogrilujte nebo opečte dozlatova na pánvi či v toustovači.
  2. Rajčata nakrájejte na měsíčky a ještě na menší kousky, osolte, opepřete, přidejte nakrájenou olivu, trochu utřeného česneku a nasekanou bazalku.
  3. Na opečený chléb navrstvěte nejdříve studenou stracciatellu a na ni rajčatovou směs.
  4. Zakápněte kvalitním olivovým olejem a ihned podávejte.

TIP: Zbyla vám stracciatella? Připravte si lehké rajčatové carpaccio.

V Pizze Nuově na něj používají směs 5–6 různých druhů rajčat – třeba býčí srdce, žlutou amanu nebo tmavé kumato. Čím pestřejší kombinace, tím barevnější a chutnější výsledek.

Postup: Rajčata nakrájejte ostrým nožem na co nejtenčí plátky a rovnoměrně je rozložte na talíř. Lehce osolte, opepřete a zakápněte kvalitním olivovým olejem. Pak jen tak ledabyle navršte zbylou stracciatellu – ideálně pokojové teploty, aby se hezky roztékala. Nakonec přidejte pár lístků bazalky nebo oregana a klidně i kapku balzamika. Podávejte jako osvěžující předkrm nebo přílohu ke grilovanému masu a rybám.

Studený předkrm: Carpaccio s domácí majonézou a olivami

Vedle bruschetty je další stálicí na menu Pizzy Nuovy carpaccio – dokonale tenké plátky hovězího podávané s domácí majonézou, sýrem Grano Padana, olivami a rukolou. V jednoduchosti je síla, ale za výsledkem stojí přesný postup a důraz na kvalitu masa.

Hlavní roli tu hraje nízká roštěná – hovězí kýta bez kosti. „Je to trochu tučnější maso, mramorované tukem, což mu dává výraznější chuť. Stejně jako u tataráků v Kantýně nebo Čestru,“ vysvětluje šéfkuchař Tomáš Neradil.

Na to, aby si maso zachovalo šťavnatost a barvu, mají kuchaři trik – musí se podchladit. Na hodinu se proto vloží do šokeru (rychlomrazáku) zhruba na 0–1 °C. Maso tak není zmrzlé, ale ideálně zpevněné, takže se dobře krájí i mele, a zároveň se „znovu nadechne“, jak říká šéfkuchař – tedy zůstává krásně rudé a čerstvé.

Z podchlazeného masa se vykrájejí tenké plátky a poté se mezi dvěma pečicími papíry paličkou rozklepou do velikosti talíře. Servírování začíná vrstvou domácí majonézy. Na ni přijde maso, olivový olej, sůl, pepř, nastrouhaný sýr Grano Padano, rukola a pár šťavnatých oliv. Podává se s měsíčkem citronu a domácí focacciou. Pokud se vám s ní doma nechce péct, můžete si ji koupit v italské pekárně Pane Nuovo, kterou najdete hned u vchodu do Pizzy Nuovy.

Recept: Carpaccio s domácí majonézou, olivami a sýrem

Na 1 porci budete potřebovat:

  • 100 g nízké roštěné
  • 1 lžíce domácí majonézy (viz níže)
  • extra panenský olivový olej na zakápnutí
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 10 g sýra Grano Padano, nastrouhaného najemno 
  • 5–6 zelených oliv (ideálně Tondo s peckou), nakrájených
  • hrst rukoly
  • měsíček citronu
  • focaccia či jiné pečivo k podávání

Postup:

  1. Maso dejte na cca hodinu podchladit do mrazáku nebo šokeru (0–1 °C). Poté ho nakrájejte na co nejtenčí plátky nebo jemně namelte a rozklepejte mezi dvěma pečicími papíry na požadovanou velikost.
  2. Na talíř rozetřete tenkou vrstvu domácí majonézy.
  3. Opatrně přeneste maso z papíru na talíř, pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete.
  4. Posypte sýrem, přidejte olivy a rukolu.
  5. Podávejte s citronem a ideálně s čerstvě opečenou focacciou.

Domácí majonéza

Suroviny:

  • 1 čerstvý žloutek (ideálně z domácího vejce)
  • špetka soli
  • cca 100–150 ml slunečnicového oleje 
  • pár kapek citronové nebo limetové šťávy
  • trocha vinného octa (nemusí být)

Postup:

  1. Do misky dejte žloutek a špetku soli.
  2. Za stálého šlehání (ručně, metličkou, nebo mixérem) velmi pomalu přilévejte slunečnicový olej – nejprve po kapkách, pak tenkým pramínkem.
  3. Jakmile majonéza začne houstnout, dochuťte ji pár kapkami citronové nebo limetové šťávy a případně vinným octem, pokud vám vyhovuje výraznější kyselost.

Chcete se pustit do dalších italských dobrot? Není problém, sesbírali jsme pro vás hned několik receptů z Pizzy Nuovy:

Další čtení o Pizze Nuova

Baví vás čtení o italské kuchyni? Ponořte se do receptů a rozhovorů z restaurace Pizza Nuova, kde se servíruje 27. nejlepší pizza v Evropě.
Buon appetito
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme