facebook
instagram

Připravte si nakládané karbanátky: ideální svačina k pivu nebo jen tak na chuť

Nakládané karbanátky jsou výborné k pivu.
14. října 2025
Foto: Dominika Sýkorová
Milujete utopence a nakládaný hermelín? Zkuste tentokrát trochu zaexperimentovat a připravit si nakládané karbanátky. Máme pro vás recept přímo z Lokálu Pod Divadlem, kde se pravidelně objevují na jídelním lístku. Jsou ideální jako pohoštění na party, svačina k pivu nebo jen tak s čerstvým chlebem.

Lokál Pod Divadlem

V kulturním srdci Plzně hned vedle Divadla J. K. Tyla to pořád žije a potkávají se tady lidé z celého města. Pečlivě ošetřené pivo k nám proudí jen pár stovek metrů z nedalekého pivovaru. Stavte se k nám posedět nebo si naše jídlo a pití užijte v klidu doma.
Udělejte si rezervaci

Nakládané karbanátky

Na 4 porce (8 karbanátků)
Příprava: 45 minut + 10–14 dní na odležení 

Suroviny

Na karbanátky:

  • 120 g vepřové plece
  • 160 g krkovice
  • 120 g bůčku bez kosti
  • 200 g hovězího zadního
  • ½ cibule (cca 60 g)
  • 1–2 stroužky česneku
  • sádlo (na orestování cibule a česneku)
  • ½ starší housky, nakrájené či natrhané na menší kousky a namočené v 50 ml mléka
  • 1 vejce
  • sůl, pepř a majoránka podle chuti

Na obalení karbanátků:

  • asi 200 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • asi 300 g strouhanky
  • olej (na smažení)

Na nálev:

  • 600 ml vody
  • 300 ml octa
  • 60 g cukru krupice
  • 1 bobkový list
  • cibule na prokládání
  • feferonky podle chuti

Postup

  1. Příprava masové směsi: Všechny druhy masa namelte. Nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek osmahněte na troše sádla dozlatova. Nechte směs vychladnout.
  2. Smíchání: K namletému masu přidejte vymačkanou namočenou housku, vejce, vychladlou cibuli s česnekem, sůl, pepř a majoránku. Vše důkladně promíchejte.
  3. Tvarování: Z hotové směsi vytvarujte 8 menších karbanátků.
  4. Obalování: Každý karbanátek obalte nejdříve v mouce, pak ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Pokud tápete, jak na trojobal, náš článek plný skvělých tipů vám jistě pomůže.  
  5. Smažení: Karbanátky smažte na rozpáleném oleji, pozvolna a dozlatova. Z každé strany to chce přibližně 3 minuty. Hotové karbanátky nechte zcela vychladnout.
  6. Příprava nálevu: V hrnci smíchejte vodu, ocet a cukr a přiveďte k varu. Přidejte bobkový list a povařte ještě 5 minut.
  7. Nakládání: Do čisté sklenice střídavě vrstvěte vychladlé karbanátky, kolečka cibule a feferonky. Zalijte horkým nálevem, pevně uzavřete a nechte odležet.
  8. Zrání: Nakládané karbanátky potřebují k proležení 10–14 dní v lednici nebo v chladné spíži, aby se chutě propojily. Po týdnu už je můžete ochutnat, ale chuť ještě nebude správně intenzivní.

Podávání

Nejlépe chutnají vychlazené s čerstvým chlebem a nakládanou cibulkou

Přidejte si čtení z Lokálu

Zajímají vás zákulisní špeky z Lokálu nebo byste rádi některý z jejich receptů vyzkoušeli doma? Příběhy i poctivé postupy jsme schovali pod jednu stránku, abyste měli hospodské čtení vždy po ruce.
Čtení z Lokálu
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme