facebook
instagram

Salát s květákem a černou čočkou od kreativní šéfkuchařky Ambiente

5. června 2025
Kreativní šéfkuchařka Jana Jelič má pro vás recept na barevný salát, který poslouží jako vydatný oběd i lehká večeře. Mísu s čočkou, květákem a granátovým jablkem můžete také servírovat coby přílohu, až vám přijdou hosté. A jak si elegantně poradit se semínky granátového jablka?

Suroviny na 1 porci:

  • 100 g černé čočky
  • ½ květáku
  • přepuštěné máslo na opečení květáku
  • ½ granátového jablka
  • 80 g salátu (mix nebo váš oblíbený) 
  • sůl

Na zálivku:

  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce kešu másla
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 4 lžíce olivového oleje

Na posypání:

  • pražené solené ořechy kešu
  • černý sezam koriandr
  • máta

Postup:

  1. Čočku nechte několik hodin namáčet, ideálně přes noc. Poté slijte vodu, nahraďte ji čerstvou a osolte. Přiveďte k varu a vařte zhruba minutu, pak vypněte a nechte dojít.
  2. Květák rozdělte na růžičky a napařujte 3–5 minut, aby změkl. Pak ho na přepuštěném másle opečte dozlatova a osolte. Lze opéct i v troubě zapnuté na gril.
  3. Všechny ingredience na zálivku smíchejte v uzavíratelné sklenici a protřepejte.
  4. Do mísy dejte směs salátů, čočku a polovinu zálivky. Promíchejte. Přidejte opečený květák a zalijte zbylým dresinkem. Nakonec vše posypte semínky granátového jablka, černým sezamem, ořechy kešu, koriandrem a nasekanou mátou.

Sezóna v červnu

Začíná léto, vrcholí vegetační sezóna. V kuchyni se můžete těšit z pestré škály barev, chutí i textur. Sepsali jsme pro vás sezonní tipy i s recepty.
Sezonní tipy na červen
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme