Salát s květákem a černou čočkou od kreativní šéfkuchařky Ambiente

5. června 2025
Autor: Yasmine Borůvková
Kreativní šéfkuchařka Jana Jelič má pro vás recept na barevný salát, který poslouží jako vydatný oběd i lehká večeře. Mísu s čočkou, květákem a granátovým jablkem můžete také servírovat coby přílohu, až vám přijdou hosté. A jak si elegantně poradit se semínky granátového jablka?
Suroviny na 1 porci:
- 100 g černé čočky
- ½ květáku
- přepuštěné máslo na opečení květáku
- ½ granátového jablka
- 80 g salátu (mix nebo váš oblíbený)
- sůl
Na zálivku:
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1 lžíce kešu másla
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce jablečného octa
- 4 lžíce olivového oleje
Na posypání:
- pražené solené ořechy kešu
- černý sezam koriandr
- máta
Postup:
- Čočku nechte několik hodin namáčet, ideálně přes noc. Poté slijte vodu, nahraďte ji čerstvou a osolte. Přiveďte k varu a vařte zhruba minutu, pak vypněte a nechte dojít.
- Květák rozdělte na růžičky a napařujte 3–5 minut, aby změkl. Pak ho na přepuštěném másle opečte dozlatova a osolte. Lze opéct i v troubě zapnuté na gril.
- Všechny ingredience na zálivku smíchejte v uzavíratelné sklenici a protřepejte.
- Do mísy dejte směs salátů, čočku a polovinu zálivky. Promíchejte. Přidejte opečený květák a zalijte zbylým dresinkem. Nakonec vše posypte semínky granátového jablka, černým sezamem, ořechy kešu, koriandrem a nasekanou mátou.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.