Smažené, banány a minerály. Co dalšího „léčí“ kocovinu?

31. prosince 2023
Foto: Barbra Lundgren
Hlava bolí, žaludek pluje na vodě – ozvěna včerejšího večírku známá jako kocovina! Jak vzniká nevolnost po alkoholu, co na ni zabírá a lze jí vůbec předejít? Poradila nám nutriční specialistka i pivní specialisté z Lokálu a Dvou kohoutů! A víte, co slovo „kocovina“ vůbec znamená?

Proč je nám zle?

Kocovina vzniká, pokud přeženeme konzumaci alkoholu a organismus nezvládá odbourávání látek vzniklých metabolizací této látky. V těle se odehrává velký boj, alkohol se vstřebává zčásti už v žaludku a poté v tenkém střevě. Pokud tedy víte, že budete pít, je velmi strategické dobře se najíst.

„Krev odváděná z trávicího ústrojí putuje do jater, kde probíhá odbourávání alkoholu a jeho přeměna na toxický acetaldehyd a následně na neškodnou kyselinu octovou. Když je alkoholu příliš, acetaldehyd se hromadí a dochází k závratím, nevolnosti a bolesti hlavy,“ objasňuje celý proces nutriční specialistka Hedvika Jakešová alias Nejen o jídle.

Dalším účinkem alkoholu je dehydratace a ztráta minerálních látek. „Dehydratace má také na svědomí bolest hlavy. Navíc játra jsou natolik zaměstnaná odbouráváním alkoholu, že je narušen proces uvolňování glukózy do krevního oběhu a dochází k hypoglykemii,“ popisuje Hedvika, co se děje v našem těle po pořádné párty.

Kde se vzalo slova kocovina

Slovo kocovina, dnes označující stav poalkoholového vyčerpání, vzniklo zřejmě z výrazu kotzovina okolo roku 1848, kdy vypukly demonstrace proti mladoboleslavskému hejtmanovi Kristiánu Kotzovi. Slovo kotzovina tedy původně označovalo výtržnosti, ke kterým během nepokojů docházelo.

Traduje se také, že česká kocovina pochází z německého Katzejammer, také z poloviny 19. století. První část slova, Katze znamená kočičí, Jammer pak nářek, bědování a křik. Nejspíš proto, že v kocovině je nám tak zle, že bychom nejraději hlasitě naříkali.

Kde se berou chutě na fastfood?

Příčiny „vlčího hladu“ při kocovině nejsou podle Hedviky Jakešové úplně jasné. Jedním z důvodů, proč máme chuť na rychlé, nejlépe smažené jídlo, je pravděpodobně pocit komfortu, který nám jeho chuť a vůně přináší. „Může to však být i tím, že při zpracovávání alkoholu se blokuje udržování hladiny cukru v krvi, dochází k hypoglykemii a tělo dostává signál, že je nutné hodně se najíst. Chutě na smažené mohou pramenit také z dehydratace, kterou způsobuje odplavování minerálních látek z těla,“ doplňuje Hedvika.

Jíst, nemíchat a zásobit se minerální vodou

Ne vždy se nám podaří vydržet na oslavě či setkání s kamarády u jedné či dvou skleniček. Co můžeme pro svůj organismus a pro své zítřejší „já“ udělat už během večírku?

„Když se ráno probudíte s kocovinou, potřebujete hlavně hydrataci. Odbourávání alkoholu bohužel nijak neurychlíte a trpět pravděpodobně budete do doby, než si tělo s nadbytkem poradí. Doporučuju namíchat si nápoj 1:1 z neperlivé minerální vody a vincentky a popíjet ho po malých doušcích, pokud žaludek dovolí. Nedoporučuju perlivé slazené nápoje ani koncentrované džusy, ty by mohly žaludek naopak podráždit,“ vysvětluje Hedvika Jakešová.

Co zabírá na kocovinu pivním profíkům z Ambiente?

Tomu, jak alkohol vzniká, konkrétně ten v pivu, moc dobře rozumí lektorka Školy čepování a specialistka na pivo v Ambiente Lucka Janečková i hlavní sládek Dvou kohoutů Lukáš Tomsa. Kromě toho, že jsou odborníci na slad, chmel a pivní čepici, jsou to taky lidé! A tak kocovina občas potrápí i je. Co se jim osvědčilo?

Lucie Janečková, Škola čepování:

„Mně osobně rozhodně nepomáhá ,naprav se tím, čím ses zkazila‘. Když jdu pít, koupím si domů perlivou magnesku a dám ji do lednice. A taky si přichystám banán a sním ho, jen co přijdu z mejdanu. Pokud je to velká oslava a druhý den mám lehké příznaky, pomůže mi pořádná česnečka anebo polévka pho. A když je mi na umření (to prostě jednou za rok přijde), tak pomůže jedině Ibalgin, fastfood a hodně, hodně spánku. Ale vždycky musím mít po ruce tu studenou magnesku.“

Lukáš Tomsa, Dva kohouti:

„Na menší kocovinu mi nejvíc pomáhají bublinky, sodovka a kola. U bolavé hlavy nedám dopustit na Ibalgin. Při velké kocovině, když na to má člověk dost pevné nervy, zabere vyprošťovák a pak to plynule přepít. Když je to fakt špatný, tak mi nejvíc pomáhají dva panáky dobrého ginu. No a skoro vždycky a na všechny kocoviny platí dobré pho a letní závitek s arašídovou omáčkou – nejlépe z An Bistra, Pho Vietnamu anebo Pho Tungu v Sapě.“

Tip navíc: Co radí Petr Freimann ze Suchého února?

„Obecně se doporučuje hojný nealko pitný režim, dobrý základ v podobě jídla před konzumací alkoholu a do sklenice nejlépe čirý alkohol. K snídani poté vajíčka, vývar a třeba banány jako zdroj draslíku. A pak samozřejmě čapnout Suchej únor, ten pomáhá moc, tedy alespoň ten měsíc…“ přidává svůj tip zakladatel projektu, který propaguje obecnou střízlivost.

Zdroj: Hedvika Jakešová, Suchej únor, Zákulisí slov

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.