facebook
instagram

Typická jídla plzeňského regionu: vošouch, pivní guláš a 40 druhů knedlíků

Pivní guláš z Lokálu (foto Kateřina Antoš)
15. května 2025
Foto: Kateřina Antoš
Plzeň? To je pivo. Ale co jídlo? O plzeňských specialitách se tolik nemluví, přesto mají své místo na stole – ať už jde o nespočet druhů knedlíků, pivní guláš, nebo pokrmy z brambor. A některé speciality můžete ochutnat i v plzeňském Lokálu Pod Divadlem, stačí sledovat denní menu!

Lokál Pod Divadlem

V kulturním srdci Plzně hned vedle Divadla J. K. Tyla to pořád žije a potkávají se tady lidé z celého města. Pečlivě ošetřené pivo k nám proudí jen pár stovek metrů z nedalekého pivovaru. Stavte se k nám posedět nebo si naše jídlo a pití užijte v klidu doma.
Udělejte si rezervaci

Kramflek, prskanec, hňup… a vošouch!

Na první pohled vypadá jako obyčejný bramborák. Jenže vošouch je jemnější, nedává se do něj česnek ani majoránka, zato si rozumí s kysaným zelím. Nejlépe tím třineckým, které je sice odjinud, ale prý mu v Plzni přišli na chuť nejvíc. 

Základem vošouchu jsou vařené nebo syrové brambory, mouka, sůl a často i trocha mléka nebo vejce. Těsto se pak peče nasucho na plotně či v troubě, takže výsledek je méně mastný než u klasického bramboráku, a o to víc vynikne chuť samotných brambor.  

Ty v Lokále Pod Divadlem odebírají od pana Rendla, který je pěstuje kousek za Sušicí. „Tyhle brambory mají chuť, jsou výborné. Berou je od něj už i v Praze,“ dosvědčuje šéfkuchař z plzeňského Lokálu Jindřich Štolba. 

Vošouchy jsou jednoduché, levné, ale dokonalé jídlo, které má kořeny v domácí kuchyni i hospodském jídelníčku. Až je uvidíte na menu, určitě je ochutnejte!

Plzeňský pivní guláš a jedna plzeň k tomu

Nejen na zapití, ale rovnou do základu. Právě díky pivu získává pivní guláš jemnou hořkost a karamelovou hloubku, která ho odlišuje od všech ostatních gulášových variací. 

„Občas ho připravujeme na obědy i na víkendy, je velmi oblíbený,“ potvrzuje šéfkuchař. A guláš není jediné, co v Lokálu dělají z piva. Někdy bývá na jídelním lístku také pivní sýr! Že je zrovna na menu, poznáte podle typického odéru, který se při servírování line celou hospodou a všichni se za ním otáčejí. Ocení ho parta žíznivých a lačných po pivu, s nímž si tento pokrm velmi dobře rozumí. 

A pokud by vám guláš či sýr nestačil? Jinde se možná pivo podává až k hlavnímu jídlu, ovšem na Plzeňsku s ním klidně začínají už od prvního chodu. Pivní polévka s chlebem je recept prověřený staletími. Horký vývar ze zlatavého moku si totiž připravovali už naši předci – nejspíš i proto, aby den začal přesně tak, jak má: s chutí a řízem.

Oblíbená byla tzv. sprostná – jednoduchá a ostřejší varianta z piva zavařeného s kmínem a česnekem. Sladká pivní polévka se smetanou, žloutky a medem se zase podávala nejen pro chuť, ale i jako domácí lék proti kašli. Pivo tu zkrátka nepatří jen do sklenice, ale i do hrnce – a jak je vidět, odvádí tam skvělou práci.

Vepřové v mrkvi: obědový hit

V tomto případě nejde o typicky regionální specialitu, ale spíš o zapomenutou klasiku, kterou v Lokálu, a nejen v tom plzeňském, vrátili na výsluní. Vepřové v mrkvi – na pohled obyčejné jídlo, které obvykle mizí jako první. „Děláme to trochu jinak než v pražských Lokálech, postaru – nastrouhaná mrkev, rozpek, sádlo,“ říká šéfkuchař Jindra. 

Rozpeky jsou tradiční bochánky z kynutého těsta, zadělávané vlažnou vodou a pečené v troubě. Servírují se jako příloha místo knedlíků, výborné jsou k houbové omáčce a právě i k dušené mrkvi s masem. Nasáknou omáčkou, drží chuť a připomínají, že i ty nejskromnější suroviny můžou chutnat jako svátek. Jinde se zase pečou nasladko jako „kapsy“ plněné švestkami a zasypané mákem. 

40 druhů knedlíků

Na Plzeňsku se umějí otáčet nejen s pivem, ale i s knedlíky. V dobách, kdy se pivo běžně používalo jako koření – třeba do omáček nebo při pečení masa, aby pečeně získala nezaměnitelnou chuť –, vznikla i bohatá tradice příloh, které s touto zvyklostí ladily. Není divu, že se v kraji připravovalo až čtyřicet různých druhů knedlíků

Mezi tradiční speciality patří špekové knedlíky, kulaté a nekynuté, připravené z opražených žemlí a pořádné porce opečeného bůčku se slaninou. Skvěle se hodí k omáčkám nebo k pečenému masu. O něco jemnější jsou sklářské knedlíky, do kterých se kromě zelí přidává i kysaná smetana. Výborně doplní téměř jakýkoli masitý pokrm a rozhodně stojí za ochutnání – ideálně s půllitrem poctivé plzně.

Další plzeňské speciality

Regionální kuchyně nabízí i další zajímavé pokrmy. Je ale jisté, že jí vládnou brambory!

  • Báč: Bramborový koláč, který se připravuje z nastrouhaných brambor, mouky a dalších ingrediencí a peče se dozlatova.
  • Kočičák (lepenice): Směs vařených brambor a kysaného zelí, obvykle podávaná jako příloha k masu.
  • Machout nebo šláchorec: Pečené či smažené jídlo z brambor, kysaného zelí a škvarků.
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme