facebook
instagram

Uplynulo 30 let od otevření první restaurace Ambiente

25. srpna 2025
V pondělí 25. srpna uplynulo přesně 30 let od chvíle, kdy Tomáš Karpíšek otevřel v pražské Mánesově ulici svou první restauraci The Living Restaurant. Kulaté výročí si lidé z Ambiente připomenou společným setkáním – 9. září v odpoledních hodinách všech 31 podniků zavře a všichni zaměstnanci se sejdou, aby se společně ohlédli za uplynulými třemi dekádami.

Vítejte v Ambiente

Už 30 let tvoříme místa, kde se dobře jí a ještě lépe tráví čas. V našich restauracích potkáte lidi, kteří věří, že skvělý gastronomický zážitek dělají nejen kvalitní suroviny, ale hlavně nadšení a radost.
Přijďte se podívat

„Jsem hrdý na to, že tu po třiceti letech stále jsme. A ještě víc na to, že jsou mezi námi skvělé mezilidské vztahy,“ říká zakladatel Ambiente Tomáš Karpíšek. Ten ve své první restauraci v úvodu jídelního lístku hostům vzkázal: „Žijte, bavte se, vychutnejte každé sousto na Vašem talíři, každý doušek z Vaší sklenky a buďte laskaví ke každému, koho potkáte.“ Podle Karpíška tato myšlenka dodnes vystihuje atmosféru, kterou se Ambiente snaží otisknout do tuzemské gastronomie.

Za tři dekády prošlo Ambiente přirozeným vývojem – od mexické, přes italskou a brazilskou kuchyni až po fine dining, který nakonec vedl k hlubšímu pochopení české kuchyně. A právě české, potažmo středoevropské kuchyni, je dnes napříč koncepty věnována mimořádná pozornost. V roce 2005 se v Café Savoy poprvé objevila tradiční česká jídla jako pečená kachna nebo řízek s bramborovým salátem, o čtyři roky později přišel první Lokál s pečlivě ošetřeným čepovaným pivem a v roce 2015 začal v Esce vonět český kvasový chléb z pece na dřevo.

Zásadním milníkem bylo také otevření michelinské restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise v roce 2006. Díky tehdejšímu šéfkuchaři, dnes chef patronovi podniku Oldřichu Sahajdákovi a objevu kuchařky Marie B. Svobodové vznikl koncept postavený na národní kuchyni.

„Za jednu z největších lekcí považuji zkušenost s Hospodou – restaurací, kterou jsme v roce 2011 otevřeli v New Yorku. Naučila nás, jak to chodí ve velkém světě a taky nás přivedla k hlubšímu porozumění tomu, co máme doma. Pochopili jsme, že česká kuchyně je tak hodnotná a cenná, že je naším úkolem lépe jí porozumět a více ji rozvíjet,“ vysvětluje Karpíšek.

Ambiente dlouhodobě staví na práci s kvalitními surovinami a úzké spolupráci s farmáři, chovateli a řezníky. Ta vedla i ke vzniku vlastního výrobního závodu Amaso, zaměřeného na tradiční česká plemena skotu a vepřového, jako je čestr nebo přeštík. Gastronomii v širším kontextu se věnuje i vzdělávací centrum UM, kde se tým kreativních šéfkuchařů zabývá kultivací středoevropské kuchyně a inovacemi. V řadě podniků Ambiente se navíc pracuje s výběrovou kávou, kterou hostům připravují zkušení baristé.

Důraz na řemesla

Silný důraz klade Ambiente také na oživování tradičních řemeslných postupů. Napříč podniky se čepuje pečlivě ošetřené tankové pivo – výčepní mají na starost, aby pivo hostům chutnalo od prvního do posledního loku. V cukrárně Myšák se navazuje na prvorepublikovou tradici českého cukrářství: vznikají tu poctivé zákusky a sladké pečivo ze sezónních surovin, připravované podle původních receptur. A v podnicích jako Naše maso, Kantýna nebo Čestr se zase pokračuje v řemesle českých řezníků – maso se zpracovává s respektem k surovině, staří se nasucho, porcuje se ručně a uzeniny vznikají podle osvědčených receptur.

Aktuálně Ambiente tvoří čtyři desítky subjektů, ve kterých pracuje přibližně 1600 lidí. Většina provozů sídlí v Praze, další pak v Brně či Plzni. Každý podnik má vlastní vedení, všechny ale spojují společné hodnoty – mistrovství, tradice, houževnatost, konceptuální myšlení, zdravý rozum a výjimečná péče o nespokojené hosty. Dlouhodobou vizí Ambiente je kultivovat českou gastronomii, šířit know-how, vzdělávat a věnovat se surovinám od jejich původu až po zpracování.

Do konce roku se Ambiente rozroste o čtyři nové podniky – v Holešovické tržnici přibudou pobočky řeznictví Naše maso a cukrárny Myšák. Novinkou bude také restaurace Skô šéfkuchaře Tomáše Valkoviče a snackbar s obchodem Biskup v Hradební ulici v centru Prahy pod vedením Jirky Horáka a Alžběty Zemanové.

Připomínáme si 30 let od otevření

A protože takové jubileum si chceme v rodině Ambiente se všemi kolegy společně připomenout, v úterý 9. září bude v našich restauracích částečně či po celý den zavřeno. 

Kam si můžete zajít na snídani nebo oběd:

Bufet – otevřeno po dobu obědů

Burger Service – otevřeno do 15:00

Café Savoy – otevřeno do 15:00

Čestr – otevřeno do 15:00

Eska Karlín – brzy upřesníme

Kantýna – otevřeno 14:30

Klub Ambiente – otevřeno do 16:00

Marie B – brzy upřesníme

Lokál Dlouhááá – otevřeno do 15:00

Lokál Hamburk – otevřeno do 15:00

Lokál Korunní – brzy upřesníme

Lokál Nad Stromovkou – brzy upřesníme

Lokál U Bílé kuželky – brzy upřesníme

Lokál U Zavadilů – otevřeno do 15:00

Myšák – otevřeno do 15:00

Naše maso – otevřeno do 14:00

Pastacaffé – otevřeno do 16:00

Pizza Nuova – brzy upřesníme

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme