facebook
instagram

Vitello tonnato aneb telecí roastbeef s tuňákovou pastou

28. dubna 2025
Foto: Marek Bartoš
Jídlo sestávající z plátků jemného telecího masa zalitých majonézou s tuňákem pochází z italského regionu Piemonte. Svůj obdiv si pokrm získal i v některých jihoamerických zemích, kde se vitel toné podává během Vánoc. Na menu v Pasta Fresce ho najdete po celý rok.

Domácí těstoviny? Pasta Fresca!

Moderní italská trattorie, kde se vaří čerstvě, sezónně a podle italské tradice. Vyrábíme si deset druhů těstovin, pečeme vlastní focacciu a každé jídlo ladíme do detailu, abyste si mohli opravdu notovat. Přijďte na rychlý oběd, výběrovou kávu, uvolněnou večeři nebo skleničku vína z naší unikátní sbírky italských vín!
Svůj stůl si rezervujte zde.

Suroviny na 3 porce

  • 600 g telecího karé 
  • 200 ml olivového oleje
  • půlka citronu
  • plechovka tuňáka v oleji
  • dva žloutky 
  • hrst sušených rajčat (menších nebo pokrájených na kousky)
  • sůl, pepř na dochucení
  • rukola na dozdobení 
  • 5 kaparů + na dozdobení 

Postup 

  1. Očištěné telecí karé svažte kuchyňským provázkem, aby získalo tvar. Pokud chcete, můžete ho přes noc marinovat v olivovém oleji s bobkovým listem. 
  2. Na nepřilnavé pánvi opečte maso zprudka ze všech stran, aby se zatáhlo a šťáva zůstala uvnitř masa. Následně telecí přendejte do pekáče a pečte jako hovězí roastbeef – výsledná teplota uprostřed masa musí dosáhnout 58° C. Pro představu – kilogramový kousek se při teplotě 135° C upeče za 25 minut. 
  3. Následně si v misce ručním šlehačem vyšlehejte žloutky se 150 ml olivového oleje, postupně přidejte sůl, pepř a na konec i tuňáka a kapary. Vše rozmixujte do hladké emulze. 
  4. Upečené telecí karé nakrájejte na tenké plátky – opět po obdobě roastbeefu – a vyskládejte na talíř. Zakápněte libovolným množstvím tuňákové majonézy, dozdobte rukolou, kapary, sušenými rajčaty a kapkou olivového oleje. 

Rádi byste vyzkoušeli další osvědčené recepty z italských podniků Ambiente? Tady jsou: 

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme