Vitello tonnato aneb telecí roastbeef s tuňákovou pastou

Jídlo sestávající z plátků jemného telecího masa zalitých majonézou s tuňákem pochází z italského regionu Piemonte. Svůj obdiv si pokrm získal i v některých jihoamerických zemích, kde se vitel toné podává během Vánoc. Na menu v Pasta Fresce ho najdete po celý rok.
Domácí těstoviny? Pasta Fresca!

Moderní italská trattorie, kde se vaří čerstvě, sezónně a podle italské tradice. Vyrábíme si deset druhů těstovin, pečeme vlastní focacciu a každé jídlo ladíme do detailu, abyste si mohli opravdu notovat. Přijďte na rychlý oběd, výběrovou kávu, uvolněnou večeři nebo skleničku vína z naší unikátní sbírky italských vín!
Suroviny na 3 porce
- 600 g telecího karé
- 200 ml olivového oleje
- půlka citronu
- plechovka tuňáka v oleji
- dva žloutky
- hrst sušených rajčat (menších nebo pokrájených na kousky)
- sůl, pepř na dochucení
- rukola na dozdobení
- 5 kaparů + na dozdobení
Postup
- Očištěné telecí karé svažte kuchyňským provázkem, aby získalo tvar. Pokud chcete, můžete ho přes noc marinovat v olivovém oleji s bobkovým listem.
- Na nepřilnavé pánvi opečte maso zprudka ze všech stran, aby se zatáhlo a šťáva zůstala uvnitř masa. Následně telecí přendejte do pekáče a pečte jako hovězí roastbeef – výsledná teplota uprostřed masa musí dosáhnout 58° C. Pro představu – kilogramový kousek se při teplotě 135° C upeče za 25 minut.
- Následně si v misce ručním šlehačem vyšlehejte žloutky se 150 ml olivového oleje, postupně přidejte sůl, pepř a na konec i tuňáka a kapary. Vše rozmixujte do hladké emulze.
- Upečené telecí karé nakrájejte na tenké plátky – opět po obdobě roastbeefu – a vyskládejte na talíř. Zakápněte libovolným množstvím tuňákové majonézy, dozdobte rukolou, kapary, sušenými rajčaty a kapkou olivového oleje.
Rádi byste vyzkoušeli další osvědčené recepty z italských podniků Ambiente? Tady jsou:
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.