facebook
instagram

Butikové řeznictví i bar s vinyly. Pařížské podniky, které doporučuje kreativní šéfkuchař Ambiente Daniel Juráš

6. října 2025
Foto: Daniel Juráš
Kreativní šéfkuchař Ambiente Daniel Juráš se nedávno vrátil z inspirační cesty po Paříži. Výlet byl hlavně o hledání inspirace pro nový projekt Biskup jeho kolegy Jirky Horáka, ale mezi obchody a tržišti stihl navštívit i několik podniků, které se vyplatí uložit si do výletního diáře. Které to jsou?

Restaurace a bistra

Bambino

Hudební bar, kde jídlo hraje stejně důležitou roli jako playlist. Všechno se tu připravuje na ohni a interiér je laděný do dřeva. Rezervace se nedělají, takže fronta je na denním pořádku. Podle Daniela to ale stojí za to: od drinků přes slávky s andulou až po hudbu z vinylů. „Je to trochu jako pražská Bokovka, jen s jídlem,“ dodává.

View post on Instagram
 

Recoin

Moderní francouzské bistro, které drží věci jednoduché a dotažené – v nabídce jsou tři předkrmy, tři hlavní chody a tři dezerty. A co Daniel doporučuje? Humří rizoto nebo flatbread plněný mortadellou.

Le Doyenné

Pokud budete mít v Paříži času nazbyt, vyražte do restaurace Le Doyenné, která se nachází přibližně 50 kilometrů od metropole, radí Daniel. Jde o soběstačný podnik, který má vlastní zahradu, v níž pěstují suroviny, se kterými poté kuchaři vaří. „Každý den mění menu, ale pokud budete mít štěstí a zrovna na něm uvidíte pommes boulangère, pochutnáte si,“ líčí Daniel.

Homer Lobster 

Podnik zaměřený jen na jednu věc: lobster roll, tedy sendviče plněné kousky čerstvého humra. A dělají ho tak dobře, že se na ně už v 10 hodin ráno před otvíračkou tvoří fronta. „Servis běží rychle – fast food ve své nejčistší podobě,“ doporučuje podnik Daniel, který vyzdvihuje i pěkné obaly na sendviče. 

View post on Instagram
 

Dreamin' Man

Malá kavárna v centru, kterou vedou Japonci. Útulné prostředí a výborná káva, kterou v Paříži nenajdete na každém kroku jako v Praze, proto je podle Daniela dobré si tohle místo zapamatovat

Maison

Japonská restaurace, která staví na francouzských sezonních surovinách. Jde o degustační zážitek – Daniel tu ochutnal třeba chřest grilovaný na bobkových listech, ten mu utkvěl v paměti.

View post on Instagram
 

Le Servan

Malé francouzské bistro s asijským nádechem, kde vládne jednoduchost. Žádný přepych, jen poctivé vaření a víno. V menu se objevuje třeba telecí mozek s kari omáčkou.

View post on Instagram
 

Obchody a další podniky

Rue du Nil 

Ulička, kde najdete seskupení různých obchodů a výrobců: ryby, zeleninu, maso, pekárnu, vinárnu i čokoládovnu. Ideální místo na procházku se skleničkou v ruce.

PLAQ

Čokoládovna v Rue du Nil, kde stojí za to dát si vlastně tak trochu všechno: horkou čokoládu, tabulku, zmrzlinu nebo sorbet. Daniel doporučuje jejich ice cream sendviče.

Poliana 

Butikové řeznictví s krásným výběrem hovězího masa i drůbeže. Konceptem trochu připomíná pražské Naše maso – jen ve francouzském stylu.

La Grande Épicerie de Paris

Luxusní obchod s potravinami, který působí jako několikanásobně zvětšený pražský obchod the italians wine food, říká s nadsázkou Daniel. Pokud ho navštívíte, nebudete vědět, kam koukat dřív: v nabídce je obrovský výběr vín, drůbeže, ovoce i zeleniny. „Pro milovníky velkolepých nákupů je to ráj,“ láká Daniel. 

View post on Instagram
 

A na závěr jeden tip mimo gastronomii: v Seině se už dá koupat. Voda je vyčištěná a místní toho využívají naplno, tak to zkuste taky. 

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme