facebook
instagram

Hovězí karabáček: maso, které spojuje to nejlepší z kližky a šálu

Kus syrového hovězího masa s tukovým mramorováním, uložený na papíru na dřevěném prkénku.
10. září 2025
Foto: Archiv Ambiente
Když se řekne hovězí, většině z nás naskočí svíčková na steaky, roštěná nebo kližka na guláš. Jenže v zadní části hovězího se skrývá poklad, na který se často zapomíná – karabáček. Na co se tato část masa hodí a čím se vyznačuje?

Vzhůru pro kvalitní maso

Moderní řeznictví s pultovým prodejem masných výrobků a vlastní kuchyní v pozadí.
Hovězí z plemene čestr, vepřové z přeštíků a uzeniny podle vlastních receptur. Řeznictví Naše maso je místem pro všechny, kteří hledají kvalitní maso od tuzemských chovatelů. Přijďte si nakoupit do Dlouhé ulice.
Sem pro maso

Karabáček se nachází v zadní části hovězího, konkrétně mezi zadní kližkou a šálem. Často není v obchodech běžně k dostání, a proto se na něj neprávem zapomíná. Co je na něm ale vlastně tak výjimečného? Spojuje v sobě to nejlepší z obou světů. Podobně jako šál je to krásně masitý a libový kus, ale zároveň obsahuje přiměřené množství kolagenu, který známe z kližky. Zjednodušeně řečeno, je to „nejmasitější kližka a lehce klihovaté zadní v jednom“.

Díky této unikátní kombinaci má maso výraznou a šťavnatou chuť a je ideální pro řadu úprav.

Jak karabáček využít v kuchyni?

Karabáček se perfektně hodí na dlouhou tepelnou úpravu. Během pomalého vaření či dušení kolagen změkne a maso se stane neuvěřitelně křehkým a lahodným.

  • Guláš, omáčky a ragú: Protože jde o libovější variantu kližky, je karabáček ideální volbou pro jakékoliv dušené pokrmy. Dodá omáčce plnou chuť a maso se doslova rozpadá na jazyku.
  • Pečení v celku: Pokud karabáček upečete v celku v troubě pod pokličkou, zůstane krásně šťavnatý a udrží si tvar. Hodí se na servírování v plátcích, třeba s bramborovou kaší.
  • Trhané hovězí: Mírně klihovatá struktura je pro přípravu trhaného masa jako stvořená. Po dlouhém pečení se maso dá snadno natrhat vidličkou a můžete ho použít třeba do burgerů nebo tortill.
  • Hovězí rolády: Karabáček má pravidelný a rovnoměrný tvar, což z něj dělá skvělý základ pro plněné rolády. Naplníte ho třeba slaninou, houbami nebo bylinkami.

Podle řezníka Františka Kšány je karabáček oblíbenou volbou na pravou svíčkovou omáčku. A jakou s ním má zkušenost on sám? „Část rodiny má ráda tu libovější část. Já si nejvíc pochutnám na tom klihovatém zbytku,“ dodává.

Proč dát karabáčku šanci?

Pokud chcete v kuchyni zkusit něco nového, ale nechcete riskovat, že sáhnete po úplně neznámém masu, je karabáček skvělou volbou. Chutí a vůní připomíná hovězí plec – je výrazný, aromatický a šťavnatý, ale přitom nabízí širší možnosti použití.

Až příště půjdete k řezníkovi, zkuste se na karabáček zeptat. Pokud ale chcete jít na jistotu, osm dní odleželý karabáček můžete koupit v řeznictví Naše maso. A možná se z něj stane pravidelný host vaší kuchyně.

Schéma dělení hovězího masa na jednotlivé partie.

Vyznáte se v partiích hovězího?

Schéma dělení hovězího masa na jednotlivé partie.
Nemusíte být vyučený řezník, abyste věděli, jaká úprava sluší bryndáčku nebo jak variabilní je na přípravu vysoké žebro. Veškeré hovězí partie pro vás zkušení řezníci z Ambiente zmapovali na webu Atlas mas. I s recepty z vašich oblíbených restaurací.
To mě zajímá
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme