Krok za krokem: Holanďák z Lokálů

24. dubna 2024
Foto: Anna Grosmanová (Foodpioneer)
Holandský řízek není placka v trojobalu, ale nadýchaná kombinace mletého masa s nastrouhaným sýrem, jejíž sousto se rozplývá na jazyku. Zvlášť pokud jde o holanďák z Lokálů!

Kolagen jako pojivo

Věděli jste, že do směsi na holandský řízek se nepřidává žádná mouka? Díky tomu je směs kyprá a na řezu se sýr krásně táhne. Jako pojivo fungují vajíčka a kolagen, který je obsažen v mase – v Lokále sázejí na vepřový bůček. Pro dokonalý výsledek je třeba splnit několik důležitých kroků, které jsme pro vás zmapovali se šéfkuchařem Liborem Baďurou z Lokálu.cz.

„Maso na holandský řízek musí obsahovat tuk, aby byl řízek šťavnatý. Proto to u nás vyhrál bůček,“ vysvětluje Libor, a už z něj stahuje kůži a krájí ho na středně velké kostky. Ty pak namele v mlýnku na středním (vychlazeném a nabroušeném!) nástavci.

Na sýru záleží

Láká vás přihodit k masu do mlýnku rovnou i sýr? Tak to prrr! Sýr se v mlýnku zbytečně rozmělní a pak se netáhne na řezu. Nastrouhejte ho na hrubším struhadle a přidejte do směsi k masu. „V Lokále používáme eidam. Můžete zkusit i goudu, ale podle mě se do holanďáku hodí právě sýr eidemského typu,“ popisuje Libor.

Přidejte nasekanou cibulovinu

K masu a sýru přihoďte najemno nakrájenou pažitku (případně jarní cibulku), vejce, mléko a pusťte se do důkladného promíchání celé směsi. Opepřete a osolte – se solí ale opatrně, protože sýr je slaný sám o sobě. Nakonec směs ochutnejte, nebo si nejlépe usmažte zkušební kousek.

Trojobal a do rozpáleného oleje

Vytvarujte oválnou placku a obalte ji v klasickém trojobalu. „Dejte pozor, aby byl řízek obalený pořádně a nikde se nevytvořila trhlina, ať z něj při smažení nevytéká šťáva. V Lokále holanďák tvarujeme jako slzu, aby se na talíři už od pohledu lišil od řízků nebo karbanátků,“ přidává Libor další tip.

Zatímco obalujete, nechte si na plotně rozpalovat pánev s rostlinným olejem. „Jakmile se řízek zatáhne, ztlumte plamen a holanďák dosmažte zhruba 5–6 minut dozlatova,“ radí Libor. Pak už může řízek na talíř. V Lokále je nejoblíbenější s bramborovou kaší a kyselou okurkou.

Na holandský řízek z Lokálů potřebujete:

(Na 4 porce)

  • 400 g bůčku
  • 270 g sýra eidamského typu
  • 1,5 vejce
  • 12 g nasekané pažitky
  • 50–100 ml mléka (podle vlhkosti masa)
  • sůl a pepř

Na trojobal:

  • hladká mouka
  • vejce
  • strouhanka
  1. Z bůčku stáhněte kůži a nakrájejte ho na kostky. 
  2. Maso namelte na středně hrubo.
  3. Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle a přihoďte k masu.
  4. Ke směsi přidejte vejce, pažitku a mléko, dochuťte solí a pepřem.
  5. Vše důkladně promíchejte a vytvarujte placky ve tvaru slzy.
  6. Obalte v trojobalu a smažte v rostlinném oleji dozlatova.

Pro zajímavost: A jak dělají holandský řízek v Holandsku? Nijak! Holanďák je ryze českého původu. S Holandskem ho spojují jen města Edam a Gouda, odkud pocházejí sýry, které se (nejen v Lokálech) strouhají do mletého bůčku. Kdy přesně a jak se holandský řízek stal českou specialitou, se nám vypátrat nepodařilo, takže kdyby se vás nějaký Holanďan vyptával, jen se usmějte a řekněte „sýr“.

Na video recept se podívejte tady

View post on Instagram
 

Nauč se řemeslo!

Láká tě kuchařina? Máš slabost pro poctivou českou kuchyni? Koukni na Zapoj se, nebo rovnou napiš mail do jednoho z Lokálů! Třeba se v kuchyni zrovna uvolnilo místo právě pro tebe!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.