facebook
instagram

Sommelier Ondra Pěnička z Café Savoy: Jak skoro obsluhoval anglickou královnu a prince Philipa?

Sommelier Ondra Pěnička z Café Savoy se práci s vínem věnuje už desítky let.
15. srpna 2025
Foto: Lucie van Vuuren
Inspirační a vzdělávací cesty v Ambiente neslouží jen pro nabrání inspirace, ale taky pro posílení týmu a z každého výletu se stává malý teambuilding. A na něm se kolikrát o kolezích dozvíte věci, které jste netušili. Ondra Pěnička, sommelier Café Savoy, se na cestě do Sussexu rozpovídal o tom, jak při studiích obsluhoval anglickou královnu Alžbětu II. a doprovázel prince Philipa na výjezdu do Kutné Hory.

Zapoj se!

Dělá vám radost dobré jídlo, skvělá parta lidí a úsměv na tváři hosta? Zamiřte na web Zapoj se a začněte pracovat v některém z podniků Ambiente.
Volné pozice

„Samozřejmě, že jsem ji neobsluhoval přímo já, to dělal tenkrát nejlepší číšník v Praze. Ale měl jsem to štěstí a dostal na starost stůl vedle, v její bezprostřední blízkosti. Byl to pro mě nezapomenutelný zážitek, na který vzpomínám celý život,“ říká Ondra.

Plný Španělský sál a Rulandské šedé pro královnu

Při studiích hotelové školy v Klánovicích měli v té době studenti možnost se pravidelně účastnit recepcí na Pražském hradě. Jednoho dne na nástěnce ve škole přistála nabídka na obsluhu banketu při příležitosti návštěvy královny Alžběty II. Tehdejší recepce čítala stovky míst, zaplnila Španělský sál a vyžadovala obsluhu více než 80 číšníků, servírek a sommelierů, místa pro studenty ale byla omezená

A jedno z nich získal právě Ondra Pěnička, sommelier Café Savoy. Podobných akcí na Pražském hradě se účastnil pravidelně, jeho prostředí znal dobře, ale tenhle večer byl přece jen speciální.

„Skupině studentů velel stálý personál, který na Hradě podobné recepce zajišťoval. Nácvik celé akce trval už od rána a všechno muselo být nachystané a synchronizované do posledního detailu. Nacvičuje se vstup do sálu, servis u stolů, který musí být na sekundu přesně potom, co šéf personálu kývne hlavou,“ vzpomíná Ondra. Co přesně královna a její doprovod jedli, si už sice nepamatuje, ale hluboko v paměti mu ukvělo, že jedním z vín, které hostům recepce naléval, bylo Rulandské šedé.

Hned druhý den ráno se navíc Ondra účastnil další akce u příležitosti návštěvy prince Philipa v Kutné Hoře. „Spal jsem tenkrát jen pár hodin, ale stálo to za to! Podobná příležitost se už v životě nemusí opakovat,“ uzavírá s úsměvem Ondra Pěnička.

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme