facebook
instagram

Sýrovo-česneková, rybí a pomazánka Budapešť. Připravte pohoštění podle receptů od kuchařky z Esky

Tři plněné bagety na plechu: jedna s paprikou, druhá s uzeninami a vejcem, třetí s lososem.
27. prosince 2025
Foto: Archiv Ambiente
Poslední večer v roce by u vás doma nemělo chybět hned několik nezbytností. Parta dobrých přátel, šumivý přípitek – a kvalitní pohoštění. Klasické chlebíčky pořídíte v cukrárně Myšák ve Vodičkově i Holešovicích a v Café Savoy. K tomu můžete připravit pomazánky podle zástupkyně šéfkuchaře karlínské Esky. Tady jsou tři jednoduché a rychlé recepty.

Tradiční housky z Esky

Čerstvě upečené makové pecny s lesklou kůrkou na pečicím papíře.
Naše máslové housky s bio mákem mají zlatavou kůrku, vláčnou střídku a chuť, kterou nejlíp oceníte s pořádnou vrstvou másla nebo pomazánkou. Objednejte online a vyzvedněte si je v obchodě, kdy se vám to hodí.
Objednat housky

Sýrová s pečeným česnekem

  • 300 g pomazánkového másla nebo žervé
  • 60 g pečeného česneku
  • 50 g čedaru, nastrouhaného
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce nasekané pažitky
  • sůl a pepř

Postup

Smíchejte ingredience v míse, zakryjte fólií a nechte v lednici odpočívat. Pomazánku namažte na veku nebo jiné pečivo a ozdobte třeba plátkem Pražské šunky nebo čtvrtkou vařeného vejce. Osolte a opepřete. 

Budapešť

  • 80 g cibule
  • 225 g červené papriky + na dozdobení (nemusí být) 
  • 20 g másla
  • 2 g mleté papriky
  • 80 g tvarohu
  • sůl a pepř
  • pažitka na ozdobu 

Postup

  1. Cibuli a pariky nakrájejte nadrobno a orestujte na másle. Přidejte lžičku mleté papriky. 
  2. V míse smíchejte s tvarohem, solí a pepřem. Nechte vychladnout a poté dejte pomazánku odležet do lednice. 
  3. Servírujte na vece nebo jiném pečivu a posypejte nasekanou pažitkou. Případně můžete v prvním kroku orestovat o něco víc papriky a tou pak chlebíčky ozdobit. 

Z uzené ryby a kopru

  • 170 g uzené ryby (může být i makrela) + na ozdobení 
  • 30 g citronové šťávy
  • 70 g zakysané smetany
  • 130 g pomazánkového másla nebo žervé
  • sůl a pepř
  • 10 g nasekaného kopru na ozdobu 

Postup 

Uzenou rybu natrhejte na kousky a smíchejte s ostatními ingrediencemi. Namažte na veku nebo jiné pečivo a ozdobte dalšími kousky ryby a koprem.

Napsali jsme o Esce

Upekli jsme pro vás další recepty a příběhy z karlínské i letenské Esky. Na jedné stránce najdete rozhovory s osobnostmi obou pekáren i recepty na jejich ikonické pečivo.
Čerstvé čtení z pekárny
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme