facebook
instagram

10 pivních stylů, které hýbou světem i českými výčepy

10. října 2025
Foto: Archiv Ambiente
Nové pivní styly přinášejí nečekané chutě a nebojí se experimentovat – ať už s obsahem alkoholu, surovinami, nebo způsobem kvašení. Spolu s Terezou Pospíšilovou, generální manažerkou pivního baru Pult, jsme vybrali 10 trendy stylů, které ukazují, že svět piva je dnes pestřejší než kdy dřív a svého favorita si v něm najde opravdu každý.

Pult: Pivní bar, kde o pivu víme vše

Pult je jediné místo, kde ochutnáte dokonale ošetřený český ležák hned z šesti pivovarů. Díky našim zkušenostem a technologii umíme dát stejnou péči jakémukoliv pivu na čepu. Zkuste pivo i jinak – Degustace u kulatého stolu vás vezme do hloubky chutí, zážitek Lahváč vás pobaví.
Víc o Pultu

Cold IPA: lehká, ale nezapomenutelná

Cold IPA balancuje na hraně dvou světů. Na rozdíl od klasické IPA je toto pivo spodně kvašené, díky čemuž má plné tělo připomínající ležák. Zároveň si ale s pomocí chmelu zachovává aroma charakteristické pro styl IPA.

Výsledkem je světlé, lehké a suché pivo, které si z Ameriky rychle nachází cestu i do Evropy – hlavně mezi fanoušky řemeslných značek. Konkrétně v Česku si jej lze vychutnat díky pivovaru Nozib a jejich Cool as Ice.

Hazy IPA: s tropickými tóny

„Hazy IPA zaujme svou typickou hořkostí spolu s chutí citrusů a tropického ovoce,“ představuje nápoj Tereza Pospíšilová. Jeho zakalený vzhled vzniká studeným chmelením, které zároveň zvýrazňuje aromatické složky.

Styl si získal oblibu také u mladšího publika a dominuje především v USA a Anglii. Seznámit se s ním však můžete i u nás, například ve formě piva Zima od pivovaru Clock.

Session IPA: chmelový zážitek v lehčí verzi

Session IPA představuje lehčí variantu klasické IPA – zachovává si její výrazný charakter, ale s nižším obsahem alkoholu. Vyniká světle zlatou barvou s lehkým zákalem (ne však nezbytně) a chmelovou vůní s tóny citrusů, tropického ovoce a pryskyřice. 

V chuti dominuje ovocná svěžest a citrusy, doplněné střední plností a hořkou dochutí po chmelu, přičemž nejčastěji se používají ty z nového světa (USA, Austrálie, Nový Zéland). Za ochutnání stojí například Léto 2025 ze Sibeeria Brewery. 

Pastry Sour Ale: pivo, nebo smoothie?

Spíš než klasické pivo připomíná Pastry Sour dezert ve sklenici. Jedná se o sladkokyselé, ovocné pivo. Jeho receptura je často doplněná o dezertní suroviny jako laktóza či vanilka a také ovoce jako mango, malina, broskev a řada dalších.

„Tento pivní styl si zamilují všichni, kdo vyhledávají neobvyklé kombinace, sladká dezertní piva a piva s wow efektem,“ uvádí Pospíšilová. V Česku je ideální volbou Meruňkový knedlík od pivovaru Chroust.

Milkshake IPA: sladkost s jemnou hořkostí

Podobně laděným pivním stylem je také Milkshake IPA. Opět jde o pivo obohacené o laktózu, která nápoji dodává sladký charakter. Styl však vychází především ze stylu NEIPA – „je to v podstatě mlsnější a dekadentnější bratranec NEIPA, jehož inspirací je mléčný koktejl,“ upřesňuje Pospíšilová.

Výsledkem je tedy pivo s nízkou hořkostí, šťavnatým ovocným nádechem a zakaleným vzhledem. Oblíbený je pro svou sladkost, plnost a krémovost. U nás si ho můžete vychutnat třeba v podobě Pineapple Milkshake IPA z pivovaru Permon.

Barrel Aged Beer: sudová poezie

K nejkomplexnějším pivním stylům patří Barrel Aged Beer. Zráním v dubových sudech po whisky, víně či rumu získává nejen tóny vanilky, karamelu či ovoce, ale také výraznou chuťovou hloubku. Výsledkem jsou nápoje, které ocení nováčci i fajnšmekři.

Se sudovými pivy se lze u nás seznámit díky Metamorphosis od Wild Creatures nebo Charlotta 2023 z pivovaru Fenetra.

India Pale Lager: spodní kvašení, nejvyšší liga chutí

India Pale Lager (IPL) je spodně kvašený ležák s tóny citrusů, tropického ovoce nebo pryskyřice. Chuťový profil čerpá z moderních odrůd chmele učených pro piva typu IPA. Kvašení při nižších teplotách mu dodává čistotu a osvěžující charakter. 

V chuti se snoubí tóny citrusů i koření, přičemž chmelovou hořkost vyvažuje mírná sladkost sladu. Ideální volbu IPL u nás představuje například Galaxy 11 z pivovaru Mazák.

Světlé výčepní: osvěžující půvab

Světlé výčepní pivo patří k lehčím, avšak velice oblíbeným alternativám ke klasickému ležáku – s nižší stupňovitostí (do 10° plato) i obsahem alkoholu. 

„Tento tradiční, spodně kvašený nápoj osloví svou jemnou chutí, pitelností a osvěžujícím charakterem. Díky tomu se skvěle hodí pro delší posezení v hospodě, na zahradní party, festivaly či kdekoli, kde si chcete dát víc než jedno pivo,“ vyjmenovává Pospíšilová.

Rice lager: chuť dalekého východu

Rýžové ležáky si získávají oblibu pro svou skvělou pitelnost a lehkost. Rýže jim dodává suché tělo a jemný charakter, ve kterém dominuje také mírná sladovost a decentní hořkost. 

„Skvěle se párují s asijskou kuchyní a jejich řemeslnou variantu u nás můžete ochutnat v podání pivovaru Falkonu a jejich piva Akira,“ doporučuje Pospíšilová.

Nealkoholické pivo: řemeslná kvalita bez kompromisu

Nealkoholická piva už nejsou jen chabou náhradou. S nealko verzemi IPA, sourů či stoutů dnes přicházejí i řemeslné pivovary, které tak nabízí stejně plnohodnotné chuťové zážitky jako u svých alkoholických protějšků. 

Nealkoholická piva se stávají stále častější volbou mladší generace, příznivců zdravého životního stylu i těch, kdo chtějí večer s přáteli zakončit bez obav za volantem. Styl u nás reprezentuje například pivovar Clock s nealko pivem Krystus.

Článek vyšel v časopisu Apetit. 

Další čtení o Pultu

Chcete si přečíst další doušek z pivního světa? V pivním baru Pult ví o českém národním nápoji první poslední. A vy můžete také.
Ponořím se do pěny
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme