10 pivních stylů, které hýbou světem i českými výčepy

Pult: Pivní bar, kde o pivu víme vše

Cold IPA: lehká, ale nezapomenutelná
Cold IPA balancuje na hraně dvou světů. Na rozdíl od klasické IPA je toto pivo spodně kvašené, díky čemuž má plné tělo připomínající ležák. Zároveň si ale s pomocí chmelu zachovává aroma charakteristické pro styl IPA.
Výsledkem je světlé, lehké a suché pivo, které si z Ameriky rychle nachází cestu i do Evropy – hlavně mezi fanoušky řemeslných značek. Konkrétně v Česku si jej lze vychutnat díky pivovaru Nozib a jejich Cool as Ice.
Hazy IPA: s tropickými tóny
„Hazy IPA zaujme svou typickou hořkostí spolu s chutí citrusů a tropického ovoce,“ představuje nápoj Tereza Pospíšilová. Jeho zakalený vzhled vzniká studeným chmelením, které zároveň zvýrazňuje aromatické složky.
Styl si získal oblibu také u mladšího publika a dominuje především v USA a Anglii. Seznámit se s ním však můžete i u nás, například ve formě piva Zima od pivovaru Clock.
Session IPA: chmelový zážitek v lehčí verzi
Session IPA představuje lehčí variantu klasické IPA – zachovává si její výrazný charakter, ale s nižším obsahem alkoholu. Vyniká světle zlatou barvou s lehkým zákalem (ne však nezbytně) a chmelovou vůní s tóny citrusů, tropického ovoce a pryskyřice.
V chuti dominuje ovocná svěžest a citrusy, doplněné střední plností a hořkou dochutí po chmelu, přičemž nejčastěji se používají ty z nového světa (USA, Austrálie, Nový Zéland). Za ochutnání stojí například Léto 2025 ze Sibeeria Brewery.
Pastry Sour Ale: pivo, nebo smoothie?
Spíš než klasické pivo připomíná Pastry Sour dezert ve sklenici. Jedná se o sladkokyselé, ovocné pivo. Jeho receptura je často doplněná o dezertní suroviny jako laktóza či vanilka a také ovoce jako mango, malina, broskev a řada dalších.
„Tento pivní styl si zamilují všichni, kdo vyhledávají neobvyklé kombinace, sladká dezertní piva a piva s wow efektem,“ uvádí Pospíšilová. V Česku je ideální volbou Meruňkový knedlík od pivovaru Chroust.
Milkshake IPA: sladkost s jemnou hořkostí
Podobně laděným pivním stylem je také Milkshake IPA. Opět jde o pivo obohacené o laktózu, která nápoji dodává sladký charakter. Styl však vychází především ze stylu NEIPA – „je to v podstatě mlsnější a dekadentnější bratranec NEIPA, jehož inspirací je mléčný koktejl,“ upřesňuje Pospíšilová.
Výsledkem je tedy pivo s nízkou hořkostí, šťavnatým ovocným nádechem a zakaleným vzhledem. Oblíbený je pro svou sladkost, plnost a krémovost. U nás si ho můžete vychutnat třeba v podobě Pineapple Milkshake IPA z pivovaru Permon.
Barrel Aged Beer: sudová poezie
K nejkomplexnějším pivním stylům patří Barrel Aged Beer. Zráním v dubových sudech po whisky, víně či rumu získává nejen tóny vanilky, karamelu či ovoce, ale také výraznou chuťovou hloubku. Výsledkem jsou nápoje, které ocení nováčci i fajnšmekři.
Se sudovými pivy se lze u nás seznámit díky Metamorphosis od Wild Creatures nebo Charlotta 2023 z pivovaru Fenetra.
India Pale Lager: spodní kvašení, nejvyšší liga chutí
India Pale Lager (IPL) je spodně kvašený ležák s tóny citrusů, tropického ovoce nebo pryskyřice. Chuťový profil čerpá z moderních odrůd chmele učených pro piva typu IPA. Kvašení při nižších teplotách mu dodává čistotu a osvěžující charakter.
V chuti se snoubí tóny citrusů i koření, přičemž chmelovou hořkost vyvažuje mírná sladkost sladu. Ideální volbu IPL u nás představuje například Galaxy 11 z pivovaru Mazák.
Světlé výčepní: osvěžující půvab
Světlé výčepní pivo patří k lehčím, avšak velice oblíbeným alternativám ke klasickému ležáku – s nižší stupňovitostí (do 10° plato) i obsahem alkoholu.
„Tento tradiční, spodně kvašený nápoj osloví svou jemnou chutí, pitelností a osvěžujícím charakterem. Díky tomu se skvěle hodí pro delší posezení v hospodě, na zahradní party, festivaly či kdekoli, kde si chcete dát víc než jedno pivo,“ vyjmenovává Pospíšilová.
Rice lager: chuť dalekého východu
Rýžové ležáky si získávají oblibu pro svou skvělou pitelnost a lehkost. Rýže jim dodává suché tělo a jemný charakter, ve kterém dominuje také mírná sladovost a decentní hořkost.
„Skvěle se párují s asijskou kuchyní a jejich řemeslnou variantu u nás můžete ochutnat v podání pivovaru Falkonu a jejich piva Akira,“ doporučuje Pospíšilová.
Nealkoholické pivo: řemeslná kvalita bez kompromisu
Nealkoholická piva už nejsou jen chabou náhradou. S nealko verzemi IPA, sourů či stoutů dnes přicházejí i řemeslné pivovary, které tak nabízí stejně plnohodnotné chuťové zážitky jako u svých alkoholických protějšků.
Nealkoholická piva se stávají stále častější volbou mladší generace, příznivců zdravého životního stylu i těch, kdo chtějí večer s přáteli zakončit bez obav za volantem. Styl u nás reprezentuje například pivovar Clock s nealko pivem Krystus.
Článek vyšel v časopisu Apetit.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.