Červenec a srpen v kuchyni: lák na okurky, sběr hub a ovocné koláče

Nadrobno z UMu

V přírodě, v lese a na poli
Pasekami zní cvrkot kobylek a sarančat, v lese probíhají srnčí říje, rostou houby, dozrávají lesní plody a obilná pole mění barvu ze zelené na zlatou. Někteří jeleni vytloukají paroží, rostliny rozptylují svá semena a léto vrcholí žněmi.
Ze kterých surovin se těšit?
V červenci nastává ten správný čas připravit si sklenice na zavařeniny, zavřeniny a kompoty, případně ovocné octy a zásobit se na zimu.
Ze zeleniny jsou v červenci v sezóně: křen, pórek, jarní cibulka, polníček, špenát, pažitka, kopr, petržel, saláty, vodnice, ředkev, kedlubna, mangold, hrášek, květák, řapíkatý celer, kapusta, rajčata, okurky, cukety a cuketové květy, také brokolice, červené zelí, řepa, česnek, lilek, zelené fazolky a dýně.
Z ovoce pak začínají jablka, hrušky, meloun, přetrvávají některé odrůdy jahod, borůvky, broskve, meruňky, višně, moruše, rybízy a v lese po letních deštích rostou houby.
V srpnu se k úrodě přidávají špendlíky, švestky, maliny, ostružiny, rakytník, dozrává kmín a začíná lovecká sezóna.
Než se pustíte do sezónního vaření, doporučujeme vám další čtení a recepty:
Abyste si vrchol sezóny mohli užít naplno, sesbírali jsme pro vás recepty z našeho blogu, ve kterých sezóna hraje prim:
- Okurkový speciál: Jak se pěstují nakládačky a co s nimi v kuchyni?
- Lák na okurky podle šéfkuchařů
- Salát, zoodles nebo květy v těstíčku. Co v kuchyni dokáže cuketa?
- Ovoce naslano?! Zkuste olivy ze špendlíků nebo rybíz s česnekem
- Houby rostou při úplňku, radí profesionální sběrač Lukáš Vrána
- Angrešt k rybě a borůvky do těstovin. Tak chutná léto!
- 3 recepty na houby
- Jarní brambory s labnehem podle šéfkuchařky Jany Jelič
- Salát s květákem a černou čočkou od kreativní šéfkuchařky Ambiente
- Pomodori secchi aneb Sušená rajčata podle šéfkuchařů
- Sezona ve skle: Fermentujte a nakládejte do soli a cukru
- Sezona ve skle 2: Jak vzniká ocet a čím vylepšit zavařeniny
- Ultimátní recept na ovocné knedlíky z Café Savoy
- Upečte si jedinečné kvasové koláče z Esky
- Meruňková marmeláda
Tradice a lidové zvyklosti
Už naši předci měli vysledováno, že pokud na Prokopa (4. července) a Magdalenu (22. července) prší, obilí dobře dozraje a bude velká sklizeň. Jako Pavlovské léto pak označovali období, kdy se střídají teplé a deštivé dny – jako tomu je v červnu 2025.
Konec července je spojený s chladnějšími rány, která symbolizují pomalý příchod podzimu. Ale nejdříve jsou na pořadu dne žně, které končí tzv. dožínkami – svátkem slovanské lidové kultury s kořeny v křesťanských tradicích. Na jižní Moravě kromě obilí oslavují také víno a další ovocnou úrodu a farmáři po celém Česku vykopávají sklizeň brambor na zimu.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.