facebook
instagram

Červenec a srpen v kuchyni: lák na okurky, sběr hub a ovocné koláče

Broskvový kompot
1. července 2025
Foto: Archiv Ambiente
Léto patří, co se surovinové rozmanitosti týče, k nejbohatším obdobím. V červenci a srpnu se můžeme těšit z barevné úrody peckovitého i bobulovitého ovoce a pestré škály zeleniny. Z jakých konkrétních surovin v létě vařit a jak je zavařit na chladné období?

Nadrobno z UMu

Nakoukněte pod pokličku toho, co se urodilo v našem vzdělávacím a inovačním centru UM. Do hloubky se dočtete o obilí, mouce i mlýnech, o putování za středoevropskou kuchyní nebo o jednotlivých surovinách. Nabyté vědomosti a poznatky chceme sdílet se stejnými nadšenci do gastronomie, jako jsme my.
Přečtu si Nadrobno

V přírodě, v lese a na poli 

Pasekami zní cvrkot kobylek a sarančat, v lese probíhají srnčí říje, rostou houby, dozrávají lesní plody a obilná pole mění barvu ze zelené na zlatou. Někteří jeleni vytloukají paroží, rostliny rozptylují svá semena a léto vrcholí žněmi. 

Ze kterých surovin se těšit? 

V červenci nastává ten správný čas připravit si sklenice na zavařeniny, zavřeniny a kompoty, případně ovocné octy a zásobit se na zimu. 

Ze zeleniny jsou v červenci v sezóně: křen, pórek, jarní cibulka, polníček, špenát, pažitka, kopr, petržel, saláty, vodnice, ředkev, kedlubna, mangold, hrášek, květák, řapíkatý celer, kapusta, rajčata, okurky, cukety a cuketové květy, také brokolice, červené zelí, řepa, česnek, lilek, zelené fazolky a dýně. 

Z ovoce pak začínají jablka, hrušky, meloun, přetrvávají některé odrůdy jahod, borůvky, broskve, meruňky, višně, moruše, rybízy a v lese po letních deštích rostou houby. 

V srpnu se k úrodě přidávají špendlíky, švestky, maliny, ostružiny, rakytník, dozrává kmín a začíná lovecká sezóna

Než se pustíte do sezónního vaření, doporučujeme vám další čtení a recepty:

Abyste si vrchol sezóny mohli užít naplno, sesbírali jsme pro vás recepty z našeho blogu, ve kterých sezóna hraje prim:

View post on Instagram
 

Tradice a lidové zvyklosti 

Už naši předci měli vysledováno, že pokud na Prokopa (4. července) a Magdalenu (22. července) prší, obilí dobře dozraje a bude velká sklizeň. Jako Pavlovské léto pak označovali období, kdy se střídají teplé a deštivé dny – jako tomu je v červnu 2025. 

Konec července je spojený s chladnějšími rány, která symbolizují pomalý příchod podzimu. Ale nejdříve jsou na pořadu dne žně, které končí tzv. dožínkamisvátkem slovanské lidové kultury s kořeny v křesťanských tradicích. Na jižní Moravě kromě obilí oslavují také víno a další ovocnou úrodu a farmáři po celém Česku vykopávají sklizeň brambor na zimu.

Sezona v červenci a srpnu

Co červenec neuvaří, srpen nedopeče, říká pranostika. Co uvaříte a upečete vy, necháme na vás. Pár nápadů na čerstvé suroviny i jejich využití v receptech jsme pro vás schovali pod jednu stránku.
Sezonní tipy na prázdniny v kuchyni
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme