Rychlý i pomalý oběd v centru Prahy: 16 podniků, kde ochutnáte různé chutě světa

21. května 2024
Foto: Lucie Fenclová
Ocitli jste se v centru Prahy v obědovém čase? Pak možná přemýšlíte, kde se najíst, aniž byste se lapili do pasti „turistických“ restaurací. Máme pro vás výběr různorodých podniků, které servírují obědové menu za férové ceny, a navíc vaří z kvalitních surovin. Na kterou kuchyň máte chuť?

Brazilská

V těsné blízkosti Staroměstského náměstí objevíte restauraci, ve které se můžete schovat před venkovním ruchem a zároveň si dopřát to nejlepší z brazilské kuchyně. V Brasileiru U Zelené žáby razí koncept „all you can eat“, a tak záleží jenom na vás, kolik jídla si dopřejte a jak dlouhou dobu v restauraci strávíte. 

Dobrou zprávou je, že obědová nabídka je stejná jako ta večerní. Čeká na vás bohatý salátový bar, sushi, krevety, ústřice nebo chobotnice, ale také mnoho druhů grilovaného masa – například vepřová salsiccia, kuřecí prsa obalená slaninou, jehněčí kýta, picanha nebo filet mignon a pochopitelně i osvěžující drinky a dezerty.

View post on Instagram
 

Do 18 hodin můžete hodovat za zvýhodněnou cenu 945 Kč za all you can eat (platí od pondělí do pátku, kromě státních svátků). Děti do 6 let jedí v Brasilieru zdarma a za děti od 6 do 12 let zaplatíte poloviční cenu.

Navíc se v Brasileiru U Zelené žáby můžete těšit na nový interiér. Od 27. května do 7. června bude probíhat rekonstrukce prvního patra, která přinese plno krásných změn. Pokud jste v tomto termínu chtěli Brasileiro U Zelené žáby navštívit, nesmutněte. Pár kroků od Prašné brány najdete Brasileiro Slovanský dům, kde se o váš hladový žaludek s radostí postarají.

Lehká

Dali byste si spíš lehčí oběd? Pak své kroky směřujte do Jungmannovy ulice – před rokem tu vzniklo bistro Bjukitchen, za kterým stojí Bára Karpíšková. V Bjukitchen vás pohostí nejen skandinávskou atmosférou, ale především odlehčenými chody, jako jsou obilné kaše či zeleninová jídla. A pokud byste přece jenom chtěli zhřešit, dopřejte si vyhlášenou smetanovou točenou zmrzlinu, na jejíž chuť jen tak nezapomenete.

View post on Instagram
 

Ztělesněním zdravého životního stylu je také podnik Goodlok na Jungmannově náměstí. Zatímco váš mikrobiom bude nadšený z široké nabídky fermentovaných nápojů, chuťové pohárky potěší sezonní obědové menu.

Česká

Vepřové výpečky, bramborové knedlíky plněné uzeným, smažený sýr nebo holandský řízek. Pro milovníky tradičních českých jídel je tu Lokál. V centru Prahy můžete vybírat hned z několika restaurací. Poblíž Staroměstského náměstí sídlí Lokál Dlouhááá, u Karlova mostu vás uvítá Lokál U Bílé kuželky, kousek od Václavského náměstí pak Lokál U Jiráta a na Vinohradech Lokál Korunní.

V době oběda Lokály nabízejí polední menu, které se skládá z vybraných českých hlavních jídel a polévek. Ideální místo na rychlý oběd, který můžete spláchnout světlým nebo černým čepovaným pivem. Ti, kteří neholdují alkoholu, ocení čepovaný nealkoholický Birell.

View post on Instagram
 
OBĚD PRO DALŠÍHO

Co takhle pomoci lidem v tíživé životní situaci, kteří si nemohou dovolit teplý oběd v příjemném prostředí? V kterémkoli pražském a v brněnském Lokále, v Café Savoy, Pizze Nuově, Esce, cukrárně Myšák a Bufetu zakoupíte u obsluhy za 90 Kč poukázku na Oběd pro dalšího, kterou následně proměníme v obědovou kartičku a předáme ji organizacím, s nimiž spolupracujeme. Poukázku pořídíte také v e-shopech vybraných restaurací nebo v e-shopu Ambiente. Více informací o Obědě pro dalšího najdete zde.

Když máte málo času

Co si budeme povídat, občas člověk šetří každou minutu. V takové dny se vyplatí vyrazit na rychlý oběd, který dostanete na stůl (případně do ruky) během okamžiku. Sázkou na jistotu je vietnamské bistro Banh–mi–ba v Rybné ulici. Kromě typických vietnamských baget si můžete objednat také Bún bò Nam Bô, závitky nebo Bún chả.

View post on Instagram
 

Sázkou na jistotu jsou i burgery. V centru Prahy doporučujeme Burger Service v Revoluční ulici. Těšit se můžete na burgery z kvalitních surovin, které můžete doplnit o hranolky s čedarem a slaninou či salátem coleslaw

View post on Instagram
 

Italská

Dáváte přednost italské kuchyni? I v takovém případě pro vás máme tipy přímo v srdci města. 

Za příjemnou atmosférou a výbornou pastou vyrazte do restaurace s příznačným názvem Pasta Fresca, která sídlí v Celetné ulici. V rámci poledního menu s polévkou můžete vybírat ze tří hlavních jídel. Ceny obědů jsou na centrum Prahy velmi příznivé, a tak není divu, že jde o oblíbené místo, kam Pražané chodí na rychlý oběd s kolegy či rodinou.

Italská kuchyně hraje prim také v Pastacaffé v budově Španělské synagogy ve Vězeňské ulici. Pokud se budete procházet po Starém Městě a přepadne vás hlad, i tady máte po polévce na výběr ze tří hlavních jídel. K dispozici je ovšem i stálé menu.

View post on Instagram
 

Francouzská kuchyně

Vídeňská kavárna s menu inspirovaným francouzskou kuchyní – to je Café Savoy, které najdete na druhém břehu Vltavy, poblíž tramvajové zastávky Újezd. Nejspíš jste tu už byli na opulentní snídani nebo si pamatujete skvělé místní hranolky s lanýžovou majonézou. Zároveň je ale dobré vědět, že mají také týdenní menu, které si můžete dopřát nejen přes oběd.

View post on Instagram
 

Za francouzskou kuchyní můžete vyrazit také do Café Louvre, jehož dveře se poprvé otevřely v roce 1902. Od té doby uběhlo mnoho let, avšak jedinečného ducha si podnik udržel až do současnosti. Obědové menu je bohaté a ceny přijatelné.

Slavnostní atmosféra a netradiční kombinace 

Pokud toužíte po výjimečném zážitku, zamiřte do Haštalské ulice do restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise. Degustační menu představuje sezonní výběr od spřízněných farmářů, sběračů a lovců, do jejichž hledání vkládá tým šéfkuchaře Oldřicha Sahajdáka spoustu energie. Menu si můžete objednat samostatně, nebo s vinným či nealkoholickým párováním.

View post on Instagram
 

Neotřelé kombinace surovin a chutí na vám předloží také v restauraci Alma. Rohový dům v ulici V Jirchářích proměnil tým pod taktovkou Petra Židka a Michala Daňka v kavárnu, restauraci, bar a vinotéku.

View post on Instagram
 

I tady vyznávají spolupráci mezi kuchaři a farmáři a v maximální míře respektují sezonní suroviny, přičemž obědová nabídka se mění každý týden. Pokud i vás baví objevovat, zkoumat a zkoušet, tady si přijdete na své. 

Na tajné menu do Marie B

Čtyřchodové večerní menu bez pevného lístku, spojení tradice s kreativitou a pozoruhodný genius loci v domě U Zeleného stromu v pražské Dlouhé ulici. Zveme vás do restaurace Marie B – mladší sestry michelinské La Degustation. Šéfkuchař Jiří Šoura servíruje gastronomický zážitek, který spojuje tradiční českou kuchyni, kreativní přístup a kvalitní suroviny. Menu tu obměňují podle dostupných surovin, čtyřchodové obědy a večeře podávají formou carte blache – jednotlivé chody vám odprezentují až poté, co dojíte, a jen pokud budete chtít.

Svůj stůl si rezervujte zde.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.