Spojení tradice, designu a gastronomie. Jak vznikla unikátní kolekce skla Alchymist pro restauraci Štangl?

Degustační večeře v restauraci Štangl

Sklárna Květná, založená už v roce 1794, je legendou v oboru. Leží na samé hranici se Slovenskem a je proslulá především výrobou jemného, tenkostěnného skla, které v sobě snoubí staletou tradici s inovativními postupy. Jak říká designérka Klára Janypková, umělecká ředitelka sklárny: „Precizní zpracování tenkostěnného skla je něco, čím Květná opravdu vyniká. Není to úplně běžná disciplína a zvládnout ji dobře vyžaduje hodně zkušeností.“
V Květné se sklo vyrábí ručně foukáním z jednoho kusu materiálu. To je klíčové především u vinných sklenic, kdy se stopka s dýnkem ke kalichu nelepí, ale ručně ji vytvaruje mistr sklář hned poté, co se vyfoukne kalich.
„Strojově vyráběné sklenice většinou nedosahují takové tenkosti jako ty ručně vyráběné. Stroj navíc nevyrobí sklenici z jednoho kusu skla. Takové sklo je potom méně pevné a zároveň náchylnější k poškození,“ doplňuje technoložka Květné 1794, Eva Prietz Baďurová. Každý kus projde rukama mistrů sklářů, brusičů a kontrolorů kvality, než se dostane k zákazníkovi.
Alchymistická inspirace a minimalistický design
Právě mistrovství sklářů v Květné a jejich schopnost pracovat s takto tenkostěnným sklem bylo klíčové pro vznik kolekce Alchymist. Za jejím designem pro restauraci Štangl stojí renomované studio Olgoj Chorchoj, se kterým Ambiente dlouhodobě spolupracuje.
„Díky tradiční pár set let staré technice práce s rotačním tvarem je navrhování skleniček v Květné poměrně přímá cesta k prototypu,“ popisuje designér Michal Froněk. Dodává, že i přes zdánlivou jednoduchost je třeba znát technologii sklárny: „Přináší totiž nějaká omezení. Supertenká nožička má čtyři milimetry. To jsou takové danosti, že už pruží, ale ještě to vydrží. Skláři to tam umí jako nikde jinde na světě,“ vysvětluje.
Inspirací pro kolekci se stala alchymie, kde spojení tvaru a funkce vede k proměně surovin v něco vzácného. „Moje manželka, architektka Tereza Froňková, navrhovala interiér restaurace Štangl, a když jsem ji pozoroval, uvědomil jsem si, že je to hotová alchymie. Asociovalo se mi to s tvary nádob na barokním dvoře Rudolfa II. Začal jsem skicovat nějaké baňky a kulové nádoby a z toho vzešla celá idea,“ vysvětluje Froněk. Tvar každé sklenice tak vychází z čisté geometrie koule a je navržen tak, aby odhalil nejjemnější aroma a chuť širokého spektra vín.
Kolekce byla intenzivně konzultována se sommeliery ze Štanglu a také s Martinem Klevetou, head sommelierem z londýnské restaurace Gordona Ramsayho. Ten s týmem Štanglu úzce spolupracoval na dálku z Anglie. Martinovy zkušenosti z michelinských restaurací a znalosti světových skláren, jako je francouzský Lehmann, se promítly do každého detailu.
Kladl důraz například na to, aby sklenice na Chardonnay měly velké břicho pro lepší vnímání aroma a zároveň byly dostatečně lehké pro maximální eleganci. Důležité pro něj bylo i to, aby sklenice nebyly příliš dlouhé a hosté přes ně na sebe dobře viděli, což přispívá k příjemné atmosféře u stolu. Další z rad sommeliera byla i ta, aby sklenice neměly zbytečně moc různých tvarů.
Společně s designérem Froňkem tedy hledali kompromis mezi velkými vinařskými tvary a komornější, minimalistickou velikostí, která by na stole nezabírala mnoho místa a zároveň splňovala přísné parametry pro degustaci.
Kolekce skla Alchymist je tak dalším dílkem promyšleného konceptu Štanglu. „Náš koncept, který je postavený na lokálnosti a sezónnosti, jsme chtěli doplnit i sklenicemi lokální výroby. A to se nám společně se studiem Olgoj Chorchoj a sklárnou Květná povedlo,“ dodává šéfkuchař Martin Štangl.
Jednoduchost, která vydrží
I přes tenkost skla, které má někde pouhých 6 mm, je kolekce navržena tak, aby vydržela třeba i časté mytí v myčce, což je v restauracích klíčové. „Toto sklo, kterému se říká také mušelínové, vydrží opravdu hodně dlouho,“ potvrzuje Michal Froněk. Na dýnku každé sklenice se nachází jemné pískované logo Květné a Štanglu, které nijak neruší čistý design.
Spolupráce mezi sklárnou Květná, studiem Olgoj Chorchoj a restaurací Štangl je důkazem, že spojení tradice, inovativního designu a lokálních surovin může přinést skutečně výjimečné výsledky, které umocní gastronomický zážitek.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.