facebook
instagram

Silvestrovský přípitek bez alkoholu: Zkuste recepty od profíků i euforické kofermenty!

28. prosince 2023
Foto:Jakub Dohnálek
Slavíte poslední den v roce s přáteli a ve velkém, ale druhý den byste ocenili lehkou hlavu? Řešení: koktejly bez alkoholu! Recept na velkou silvestrovskou nealko parádu posílají barmanka restaurace Štangl Simona Krmelová a barman Čestru Roman Cankov. Připravte si sklenice, jde se míchat (a fermentovat)!

Nealko mixologie podle Romana Cankova z Čestru

Mandarinka, káva, tonik

Suroviny:

  • 50 ml mandarinkového freshe
  • 10 ml citronového freshe/šťávy
  • 20 ml cukrového rozvaru 
  • 80 ml toniku
  • 40 ml kávy (nejlépe espressa) 

Postup:

V míchací sklenici (nebo obyčejné vysoké sklenici) smíchejte mandarinkový a citronový fresh s rozvarem. Do vinné sklenky nasypte hrstku ledu, přelijte připravenou citrusovo-sirupovou směs a pomalu zalijte tonikem. Připravte si espresso, nechte ho vychladnout a přes lžičku jím po okraji vinné sklenice dolijte drink. Výsledný koktejl je pořádný nakopávák, takže vydržíte vzhůru až posledního ohňostroje! A navíc krásný a efektní.

Pivo, zázvor, limeta

Suroviny:

  • 120 ml zázvorového piva
  • 30 ml freshe/šťávy z limetky
  • 20 ml cukrového rozvaru

Na ozdobu:

máta, plátek zázvoru, mletá skořice

Postup:

V servírovací sklenici smíchejte fresh s cukrovým sirupem, přilijte zázvorové pivo a dozdobte dle chuti a podle oka. Na zdraví!

Pivo, jablko, citron

Suroviny:

  • 20 ml citronového freshe či šťávy
  • 20 ml cukrového rozvaru
  • 60 ml jablečného moštu 
  • 40 ml zázvorového piva

Na ozdobu:

mletá či celá skořice

Postup:

V míchací sklenici smíchejte citronový fresh s cukrovým rozvarem a moštem. Do servírovací sklenice si přichystejte hrstku ledu, přelijte obsah míchací sklenice a dolijte zázvorovým pivem. Dozdobte skořicí podle chuti a vkusu.

Ledový čaj se zázvorem a citronem

Suroviny:

  • 50 ml zeleného čaje (třeba i s příchutí manga nebo jahody)
  • 20 ml citronového freshe/šťávy
  • 20 ml cukrového rozvaru 
  • 50 ml zázvorového toniku 

Na ozdobu:

máta, kůra z limety

Postup:

Ve vysoké či v míchací sklenici smíchejte vychlazený čaj s citronovým freshem a cukrovým rozvarem. Přelijte do vinné sklenice s ledem a zalijte zázvorovým tonikem. Dozdobte tak, jak to máte rádi.

Tip: Pokud používáte sypaný čaj, řiďte se poměrem 5 g zeleného čaje na 300 ml vody.

Pozdrav barmanů ze Štanglu

Hroznovo-hřebíčkový šampus

Pusťte se do něj s předstihem, fermentace totiž trvá 2–4 dny. Recept je ale vcelku jednoduchý!

Suroviny (na 1 litr):

  • 65 g cukru krystal
  • 1 l filtrované vody
  • 25 g sušeného ovoce (nejlépe fíků či rozinek)
  • 50 g tibi krystalů
  • 80 ml hroznového moštu
  • 20 ml svařákového sirupu
  • kůra nastrouhaná z jednoho bio citronu a bio pomeranče
  • 80 g hrušky, krájené či nastrouhané

Postup:

  1. fermentace a 2. fermentace (zní to složitě, ale ve skutečnosti udělají tibi krystaly práci za vás!) 
  2. V nádobě (nejlépe ve velké sklenici s víkem) rozpusťte 65 g cukru ve 200 ml teplé až vroucí filtrované vody. Důležité je, aby se cukr důkladně rozpustil. Poté dolijte zbylých 800 ml studené vody a přihoďte sušené ovoce i tibi krystaly. 
  3. Směs by měla kvasit 48 hodin při pokojové teplotě. Čím pevněji nádobu uzavřete, tím lépe vám nápoj naperlí.
  4. Po dvou dnech nápoj sceďte. Vyfiltrované krystaly nevyhazujte, můžete je znovu použít k přípravě tibi limonády!
  5. Do základu, který jste si právě připravili, přilijte hroznový mošt, svařákový sirup, kůru z citrusů a hrušku. Čím víc porušíte strukturu ovoce, tím víc chuti a aromatu se dostane do nápoje. 
  6. Nechte 24–48 odležet v lednici. Chlad zpomalí fermentační proces, záleží tedy jen na vás, do jaké míry bude váš domácí nealko „šampus“ perlit. 
  7. Sceďte a vraťte do ledničky. Tadááá! Právě jste připravili nealko „šampaňské“, které si přímo říká o půlnoční přípitek. V lednici vydrží až 5 dní. 

Březová míza a nealko vermut

Už jste slyšeli o fermentované březové míze? Jde o lehce perlivý nealkoholický nápoj, který hravě nahradí skleničku vína či sektu! Zkuste třeba nealko „šampíčko“ od Honzy Klimeše alias Euforia nebo jednu z březovek VoNi od Vojtěcha a Nikoly Novákových. A kdo holduje vermutům a příjemně nahořklým drinkům, může sáhnout po Aperitivo Non Alcolico V od Utopie. Pár kapek stačí zalít studenou perlivou vodou – a máte elegantní nealkoholický drink!

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.