Listopad v kuchyni: divočina, domácí zelí a první zabijačky

Nadrobno z UMu

V přírodě, v lese a na poli
Fauna i flora v našich končinách se ukládá do vegetačního klidu. Stromy pomalu opadaly a většina stěhovavých ptáků migrovala na jih. Lesníci sbírají opadané šišky a bukvice a myslivci přikrmují zvěř a staví úkryty pro koroptve. Pokračuje odstřel jelenů a daňků i hon na bažanty a zajíce.
Ze kterých surovin se těšit?
Farmáři v listopadu sklízejí a vy můžete vařit z košťálové zeleniny, jako jsou kapusta, květák, brokolice, kadeřávek červené a bílé zelí a růžičková kapusta, využít nejen na polévky kořenovou zeleninu – mrkev, petržel, řepu a také cibuli či česnek. Dále pak mangold, špenát, polníček a pórek. Z ovoce aktuálně najdete na trzích jablka, hrušky, ořechy, brusinky, jedlé kaštany a kdoule.
Napilno mají v tomto období také myslivci a na talířích restaurací, a možná i u vás doma, se objevuje maso ze zvěřiny jako jsou daňci, mufloni, kanci ale také zajíc, bažant či koroptev. Na farmách dorůstají k porážce husy, kachny a perličky.
Sezonní recepty a tipy ke čtení
Abyste měli zásobu vitamínů na celou zimu, začněte třeba tím, že si doma ve velké sklenici nakvasíte zelí – pár důvodů navíc, proč za to zelí stojí, přidala nutriční specialistka Hedvika Jakešová. Další sezonní tipy:
- Jak pracovat s mrkví, aby vynikla její chuť?
- Šípková omáčka z Kuchyně. Jak ji připravit
- Omáčka jako křen! Uvařte si českou klasiku moderně i postaru
Vývary
Do detailu jsme se na blogu věnovali také vývarům. Máme recept na dvoudenní vývar z Čestru a stejně tak silný z Café Savoy. A pokud je vaší metou na zimu stát se mistrem vývarů, začněte třeba tím, že zeleninu a maso před vařením opečete, hovězí táhněte 12 hodin, drůbež čtyři až šest a zeleninový či rybí jen hodinu až dvě. A jak vůbec na dokonalý vývar?
Svatomartinská husa
Ať se letos do husy pustíte z čisté úcty k tradici, chuti na pečené stehýnko nebo vlivem všudypřítomné reklamy, vhod vám v kuchyni přijdou následující recepty a tipy:
- Svatomartinské hody v Lokálu: k české kuchyni česká husa
- Zelí jako zdravý základ jídelníčku. Víte, že byste ho měli jíst každý den?
- Jak připravit svatomartinskou husu? Od výběru masa přes správné pečení po chutnou přílohu
- Svatomartinskou husu nemusíte péct celou! Jak zpracovat jednotlivé partie?
- Svatomartinská husa? Zkuste tu se zelím a chlupatými knedlíky podle restaurace Čestr
- Jak na dokonalé lokše? Zvládnou je i začátečníci!
Tradice a lidové zvyklosti
Zatímco dříve museli naši předci prase porazit a zpracovat jej, aby přežili zimu, dnes jsou tradiční zabijačky a jejich výsledné produkty spíše připomínkou toho, v jakých zeměpisných šířkách žijeme. Ať už vyrazíte na zabijačku či zabijačkové hody do některého z Lokálů nebo navštívíte svého lokálního řezníka, se slovníčkem zabijačkových pojmů zabodujete a navíc budete vědět, co si u řezníka poručit.
Podobně je tomu s oslavou svatého Martina. Jestli věříte legendě o tom, že husy Martina prozradily a musely na pekáč, nebo je pro vás tento den jen hezkou záminkou sejít se ve velké partě u stolu, necháme na vás. Kuchaři z Ambiente ozkoušené recepty pro 11. listopad najdete o pár řádků výš.
V listopadu si můžete připomenout také regionální specialitu z Orlickoústecka. Zatímco v září jste mohli vyrazit na Mrkvancovou pouť do Polné a v říjnu na Havelské slavnosti, letos můžete na Jabkancovou pouť do České Třebové – třeba ikonicky vlakem. Jabkance jsou regionální specialitou oslavující pozdní úrodu bramboru, „jabka země“. V rotundě sv. Kateřiny, patronky zdejšího kostelíku, ochutnáte bramborové placky plněné tvarohem a sypané cukrem.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.






