facebook
instagram

Listopad v kuchyni: divočina, domácí zelí a první zabijačky

1. listopadu 2025
Foto: Jakub Dohnálek
Venku na stromech možná ubylo barev, ale ve vaší kuchyni to tak být nemusí. I v listopadu dozrává farmářům a zemědělcům spousta čerstvé zeleniny. A díky dobrým skladovacím podmínkám některých pěstitelů si ji můžete užívat po celou zimu. Máme pro vás tipy, z jakých surovin v listopadu vařit, jak nakvasit zelí a jaké s jídlem spojené tradice si tento měsíc připomenout.

Nadrobno z UMu

Nakoukněte pod pokličku toho, co se urodilo v našem vzdělávacím a inovačním centru UM. Do hloubky se dočtete o obilí, mouce i mlýnech, o putování za středoevropskou kuchyní nebo o jednotlivých surovinách. Nabyté vědomosti a poznatky chceme sdílet se stejnými nadšenci do gastronomie, jako jsme my.
Přečtu si Nadrobno

V přírodě, v lese a na poli 

Fauna i flora v našich končinách se ukládá do vegetačního klidu. Stromy pomalu opadaly a většina stěhovavých ptáků migrovala na jih. Lesníci sbírají opadané šišky a bukvice a myslivci přikrmují zvěř a staví úkryty pro koroptve. Pokračuje odstřel jelenů a daňků i hon na bažanty a zajíce. 

Ze kterých surovin se těšit? 

Farmáři v listopadu sklízejí a vy můžete vařit z košťálové zeleniny, jako jsou kapusta, květák, brokolice, kadeřávek červené a bílé zelí a růžičková kapusta, využít nejen na polévky kořenovou zeleninu – mrkev, petržel, řepu a také cibuli či česnek. Dále pak mangold, špenát, polníček a pórek. Z ovoce aktuálně najdete na trzích jablka, hrušky, ořechy, brusinky, jedlé kaštany a kdoule.

Napilno mají v tomto období také myslivci a na talířích restaurací, a možná i u vás doma, se objevuje maso ze zvěřiny jako jsou daňci, mufloni, kanci ale také zajíc, bažant či koroptev. Na farmách dorůstají k porážce husy, kachny a perličky. 

Sezonní recepty a tipy ke čtení

Abyste měli zásobu vitamínů na celou zimu, začněte třeba tím, že si doma ve velké sklenici nakvasíte zelí – pár důvodů navíc, proč za to zelí stojí, přidala nutriční specialistka Hedvika Jakešová. Další sezonní tipy: 

Vývary 

Do detailu jsme se na blogu věnovali také vývarům. Máme recept na dvoudenní vývar z Čestru a stejně tak silný z Café Savoy. A pokud je vaší metou na zimu stát se mistrem vývarů, začněte třeba tím, že zeleninu a maso před vařením opečete, hovězí táhněte 12 hodin, drůbež čtyři až šest a zeleninový či rybí jen hodinu až dvě. A jak vůbec na dokonalý vývar?

Svatomartinská husa 

Ať se letos do husy pustíte z čisté úcty k tradici, chuti na pečené stehýnko nebo vlivem všudypřítomné reklamy, vhod vám v kuchyni přijdou následující recepty a tipy:

Tradice a lidové zvyklosti 

Zatímco dříve museli naši předci prase porazit a zpracovat jej, aby přežili zimu, dnes jsou tradiční zabijačky a jejich výsledné produkty spíše připomínkou toho, v jakých zeměpisných šířkách žijeme. Ať už vyrazíte na zabijačku či zabijačkové hody do některého z Lokálů nebo navštívíte svého lokálního řezníka, se slovníčkem zabijačkových pojmů zabodujete a navíc budete vědět, co si u řezníka poručit.

Podobně je tomu s oslavou svatého Martina. Jestli věříte legendě o tom, že husy Martina prozradily a musely na pekáč, nebo je pro vás tento den jen hezkou záminkou sejít se ve velké partě u stolu, necháme na vás. Kuchaři z Ambiente ozkoušené recepty pro 11. listopad najdete o pár řádků výš. 

V listopadu si můžete připomenout také regionální specialitu z Orlickoústecka. Zatímco v září jste mohli vyrazit na Mrkvancovou pouť do Polné a v říjnu na Havelské slavnosti, letos můžete na Jabkancovou pouť do České Třebové – třeba ikonicky vlakem. Jabkance jsou regionální specialitou oslavující pozdní úrodu bramboru, „jabka země“. V rotundě sv. Kateřiny, patronky zdejšího kostelíku, ochutnáte bramborové placky plněné tvarohem a sypané cukrem. 

Sezona v listopadu

Listí opadalo, blíží se zima. Ideální čas nasbírat syté recepty na zahřátí. Nápady, co uvařit v době, kdy se příroda ukládá ke spánku a jak zábavně zpracovat suroviny sklizené v listopadu, jsme pro vás schovali pod jednu stránku.
Sezónní tipy na listopad
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme