facebook
instagram

Září v kuchyni: zásoby na zimu, šípková omáčka a houbový speciál

1. září 2025
Foto: Archiv Ambiente
Září nabízí poslední doušky léta – můžete sklidit a zavařit okurky a papriky, usušit rajčata, zavařit ovocné kompoty a uložit si recepty s kořenovou zeleninou na nadcházející zimu. Kdy vyrazit na houby a po kterých na podzim v lese koukat?

UM: Místo pro vzdělávání a inovace

Jsme lidé z kuchyně, od výčepu i z kavárny. UM je náš společný prostor, kde vaříme, ochutnáváme, vzděláváme se, objevujeme a experimentujeme. Je to místo otevřené všem profesionálům v gastronomii, kteří mají chuť se učit a vzájemně inspirovat.
Přijďte se učit a inspirovat!

V přírodě, v lese, na poli a ve vinohradě

Dny se zkracují, na stromech se začíná objevovat barevné listí, odlétají první stěhovaví ptáci, například divoké husy, a začíná říje jelenů. Sýkory, strakapoudi a brhlíci se připravují na zimu v lese a myslivcům začíná lovecká sezona. Dozrávají bobule, jako jsou jeřabiny a bezinky, ale také plody kaštanů a bukvic. Nastávají chladná rána a teplotně mírné dny. 

Sezonní suroviny

Ačkoliv v krajině už se chýlí k podzimu, který nemá daleko od zimy, úroda na polích a v záhonech je v září stále ještě hojná. Sklízejí se dýně, cukety, tykve, pozdní okurky a rajčata, zelené fazolky a fazole, pastiňák, fenykl, čekanka, topinambur, červená řepa, brambory, mrkev, celer a petržel. 

Druhou sezonu zažívají také ředkvičky, které nejlépe chutnají na jaře a na podzim, v létě je na ně v půdě příliš teplo. Na ovocných stromech jsou ke sběru blumy, hrušky, desítky odrůd jablek, na keřích rakytník a končí maliny a ostružiny. A houby? Jestli zaprší – a nejlépe kolem úplňku – můžete na ně vyrazit s velkým košem, sepsali jsme pro vás praktického průvodce.

Než se pustíte do sezonního vaření

Září a říjen jsou ideálním časem, kdy se v kuchyni připravit na zimu. Pokud jste ještě nezavařili okurky, můžete se do nich pustit podle receptu od šéfkuchařů z Ambiente. Sklizená rajčata skladujte mimo lednici, aby vám nezmoučnatěla a jejich přebytky usušte podle receptu z Pasty Fresca – oceníte je v zimě do těstovin, salátů nebo do hummusu. A papriky? Ty můžete zavařit, naložit, usušit na koření nebo z nich uvařit čalamádu.

Další recepty do začátku podzimu:

Tradice a lidové zvyklosti

V druhé polovině září nastává rovnodennost a 23. září oficiálně astronomický podzim. Ve sváteční den 28. září se říká, že „na svatého Václava bývá bláta záplava“ a opravdový podzim už můžete pozorovat i v přírodě.

Ve vinařských regionech (jižní Morava, Mělnicko a Kokořínsko, okolí Kutné hory) se slaví sklizeň vína známá jako vinobraní a například na Slovácku oslavují sklizeň brambor. Z nich připravují tradiční regionální pokrm metyju, obdobu škubánků se švestkovými povidly. 

Metyja

Základem metyji je kaše, která se na Slovácku dělala z brambor, v jiných oblastech však mohla být prosná, kukuřičná nebo jahelná. Do některých variant se přidává strouhaný tvaroh, jiné zase neobsahují mouku. V podstatě však jde o obdobu škubánků, se švestkovými nebo hruškovými povidly. Metyja se za dávných časů dělala hlavně na podzim, kdy se vykopaly nové brambory, uvařila čerstvá povidla a sklidil mák. Mastila se čerstvě vyškvařeným husím sádlem.

Mrkvance

Na Vysočině zase v září vzdávají hold mrkvi – pečou z ní takzvané mrkvance. Na Husově náměstí v obci Polná dokonce o druhé zářijové neděli pořádají Mrkvancovou pouť oslavující regionální produkty, sezonu a tamní tradiční mrkvance.

Vinaři mají napilno už od konce srpna, někdy až do října – sezona vinohradu závisí na počasí. Hroznové víno je křehká surovina – mnohdy vyžadující rychlý sběr, aby celoroční práce vinaře nepřišla vniveč. Pokud vás zajímá, jak práce na vinohradě vypadá, můžete se ponořit do jednoho z rozhovorů s českými producenty vína:

Sezona v září

Teplé září, dobře se ovoci i vínu daří. A proto jsme pro vás sezonní recepty a nápady, co na zimu zavařit, schovali pod jednu stránku.
Září v kuchyni
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme